019. A henna (Lawsonia inermis)

Remélem sokakat megörvendeztetek ezzel a levéllel, hisz annyian érdeklődtök folyamatosan az alternatív - méregmentes növényi - hajfestés módszereiről.

Én magam is idestova nyolcadik éve festem hennával a hajam, miután a létező összes kémiai hajfestékre allergiás lettem. A hajam minőségében bekövetkezett változás szembeszökő: eltűnt a korpa, nem törik, gyönyörű fénye lett, nő, mint a bolond gomba, és nem hullik. Igaz, a használata kicsit macerásabb, mint a szintetikus hajfestékeké, de valamit valamiért.


Tartalom:


A henna (Lawsonia inermis)

A henna természetes színező és kondicionáló tulajdonságát évszázadok óta felhasználják a hajfestésben. Az élénkzöld bokorszerű növény Egyiptomból származik, ahol jól viseli a forró, száraz éghajlatot. A hennát Indiában, Szudánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten termesztik, de legjobban a trópusi klímát szereti, így üvegházban is jól termeszthető. Potenciálisan akár 4,5 méter magasra is megnőhet, a valóságban ezt a méretet sosem éri el, mivel 2,5-3 méteres korában kell learatni, évente háromszor.

bionom-kozmetikumokA "henna" az éppen virágzó apró levelű sötét kérgű bokor perzsa neve. Más tájakon hívják "henne"-nek, "Al-Khanna"-nak, "Al-henna"-nak és simán lawsoniának is. Virágja finom, négyszirmú, közepéből hosszan kinyúló bibével. A piros, rózsaszín vagy fehér virágoknak édes, mézszerű, jázminra és rózsára emlékeztető illatuk van – olajukat évszázadok óta használják illatszerként. Mikor először voltam Tunéziában 1989-ben, akkor ejtett örökre rabul ez az illat. Szállodánk átriumos udvarában volt egy hennabokor - amiről akkor még nem tudtam, hogy az - ami éppen virágzott. A langyos éjszakákon betöltötte az egész környéket izgalmasan és erotikusan bódító illatával. Első adag hajfestő hennámat akkor hoztam Sidibusaid piacáról. Otthon utánanézve döbbentem rá, hogy az éjszakai illatot és a hajfestő hennámat ugyanannak a bokornak köszönhetem.

A henna leszedése

A henna "aratása" akkor kezdődik, amikor a virágok megjelennek. A növényt kivágják, minél közelebb a tövéhez, az ágakat letörik és két napra kint hagyják a napon száradni. A felső hajtásokról származó levelek adják a legerősebb festékanyagot, ezért ezeket különválasztják, és elsőként szárítják meg, hogy minél kevesebbet veszítsenek színükből. Ezekből készül az első osztályú hennapor, amelyet csak a bőr és a haj festésére használnak. Ezután a többi levelet is megszárítják, és lerázzák az ágakról. Ezeket az olcsóbb samponokba, hajfestékekbe és kondicionálókba szánják.

Sokan szeretik eredeti levél formájában megvenni a hennát, hogy egész biztosan ne legyen más növénnyel összekeverve, de így olcsóbb is, hiszen az őrlést házilag kell végezni, általában mozsárban. A lustábbak elektromos kávédarálót is használhatnak. Módosabb vásárlók inkább őrölt formában veszik meg a hennát, gyakran azért, hogy exportálják.

A leveleket zsákokban viszik a helyi malomba megőrölni. Őrlés előtt egy kis növényi olajjal meglocsolják, hogy óvják az őrlőpengéket a túlmelegedéstől és csökkentsék a keletkező zöld por mennyiségét. Az őrleményt csomagolás előtt szétterítik a betonpadlón és megvárják, amíg kihűl. A henna csak akkor őrzi meg eredeti minőségét, ha légmentesen zárva tárolják. Ha a környezeti feltételek nem ideálisak, minősége gyorsan romlik, és akár ugyanabban a gyárban előállított két zacskó hennapor minősége is nagyon eltérő lehet, leginkább a szárítás miatt.

A csomagolás előtti utolsó teendő a szitálás. Minél többször szitálják át a port, annál erősebb színhatást lehet vele elérni.

A henna őstörténete

A henna valószínűleg minden idők legelterjedtebb kozmetikuma. A régészek az egyiptomi múmiák haján és körmén is találtak hennanyomokat, ami azt jelenti, hogy a ma ismert legrégebbi henna-használatra utaló bizonyíték időszámításunk előtt 1200 körülről származik. Mai ismereteink szerint az egyiptomiak között rendkívül elterjedt volt a köröm hennával való festése, olyannyira, hogy aki nem vörös körömmel mutatkozott társaságban, az nem számított jól nevelt embernek.

Állítólag Mohamed próféta is hennával festette a haját és szakállát, amelynek nyomán i.sz. 630 körül rendkívül népszerűvé vált ez a gyakorlat Szaúd-Arábiában. Azt se felejtsük el, hogy a muzulmán nők szintén festették a kéz- és lábfejüket.

A henna Egyiptomból került Indiába, ahol állítólag Mumtáz Mahal használta először, Sahdzsahán fejedelem felesége, akinek emlékére férje a Tádzs Mahalt építtette.

A henna, mint gyógynövény

A henna hűsítő hatására Rádzsasztán, Pandzsáb és Gudzsarát sivatagi népei jöttek rá elsőként. Felfedezték, hogy ha a megőrölt levelekből készült pépbe mártják kéz- és lábfejüket, könnyebben elviselik a kegyetlen hőséget. Azt is észrevették, hogy a pép eltávolítása után a hűsítő hatás mindaddig megmarad, amíg a szín kitart. A nők eleinte nagy foltot kentek a tenyerükre, amelyet kisebb pöttyökkel vettek körül, és úgy találták, ezzel is ugyanazt a hatást érik el. Később mintákat alkottak a péppel, amelyet vékony ezüst-, elefántcsont vagy fapálcikákkal vittek fel a bőrre, ugyanolyannal, mint amilyennel a szemüket húzták körül, és amelyet egyes sivatagi falvakban ma is használnak.

hajmosasIndiában és Észak-Afrikában a gyógyító tulajdonságairól régóta ismert hennát különös előszeretettel alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére. Minthogy fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása van, gyakran használják kisebb karcolások azonnali ellátására, égési sérülések és ekcéma kezelésére, de horzsolások és húzódások, reumás fájdalmak és ízületi gyulladások esetén is enyhülést nyújt. Hűsítő hatása miatt ecettel keverve fejfájás csillapítására is lehet használni, főleg ha a fejfájást a nagy meleg okozza, a lábfejre kenve is hatásos. A lábfejre kenve használ ezenkívül lábgombásodás, tyúkszem, erős lábszag, vízhólyag és kisebb vágások esetén is. Az emberi tenyéren annyi idegvégződés van, hogy ha kézbe veszünk egy darabka hennapépet, az önmagában is lázcsillapító hatású. A hennát mindemellett régóta használják hajkondicionálóként, megállítja a hajhullást, hatásos fejtetű és korpásodás ellen, de állítólag - fertőtlenítő hatása folytán - még olyan súlyos betegségek esetében is csodát művel, mint a lepra, a himlő, a sárgaság, sőt bizonyos rosszindulatú daganatok.

A henna használata

Igen nagy különbség van a haj és a bőr festésére szolgáló henna minősége között. A bőrre való henna nagyon élénk zöld. A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat. Az európai nyaralóhelyeken elterjedt hennafestéskor is legtöbbször ilyen kétes anyagok kerülnek a bőrünkre a valódi hennapép helyett. A legfontosabb szabály, hogy kerüljük a fekete hennát, amely általában mindenféle káros és mérgező kemikáliát tartalmaz, és súlyos bőrreakciót válthat ki.

A jó minőségű hennának kellemes gyógynövényillata van, úgyhogy érdemes szaglással is meggyőződni a termék minőségéről, és elkerülni a kellemetlen toxikus vagy vegyszer szagú hennát. Minőségi hennát nagy valószínűséggel bizonyos bioboltokban, illetve indiai, arab vagy marokkói termékeket árusító boltokban kaphatunk. Én egyenesen az arab piacról hozatom magamnak utazási irodán keresztül, amikor én vagy bármelyik ismerősöm épp nem megy Egyiptomba vagy Tunéziába.

A pép alakban kapható változat szintén gyanús, mivel a bekevert hennapép legfeljebb 4 napig marad friss tartósítás nélkül, tehát az előre bekevert fajták valószínűleg tele vannak kémiai konzerválókkal. Ezért fontos, hogy a pépet mindig a felhasználás napján lehetőleg magunk készítsük el.

Ne feledjük azt sem, hogy az eredetileg jó minőségű henna is könnyen megromolhat, ha nem megfelelően csomagolják, ezért mindig légmentesen elzárva tároljuk, és óvjuk a közvetlen napfénytől.

A tiszta henna biztonságosan használható anyag, amely szinte soha nem vált ki allergiás reakciót. Noha elfogyasztása sem káros, inkább ne használjuk belsőleg, mivel hatással lehet vörösvértesteinkre, és ideiglenes sárgaságot okozhat.

A hennapép készítése (alaprecept)

Hozzávalók: A henna vízfelvevő képessége nagymértékben függ a minőségétől. Az alább megadott recept csak hozzávetőleges mennyiségeket tartalmaz - a fontos az, hogy a végén tejföl sűrűségű pépet kapjunk.

 • 2 evőkanál vagy 2 teafilter jó minőségű indiai fekete tea
 • 2 kiskanál erős instant kávé
 • 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg
 • 8-10 egész szegfűszeg
 • ½ liter tiszta víz
 • hennapor - hajhossztól függően 100g/200g/300g, tőfestéshez 100g
 • 6 csepp eukaliptusz illóolaj
 • 5 csepp levendula illóolaj

Kellékek:

 • kimustrált főzőedény
 • sűrű szita
 • keverő tál
 • fakanál
 • új hajfestő ecset

A pép elkészítése:

 1. A főzőedénybe tegyük bele a teát, a kávét és a szegfűszeget. Öntsük hozzá a vizet, keverjük jól meg, és lassú lángon forraljuk minimum fél óra hosszat. A forralás közben elpárolgott vizet apránként pótoljuk. Minél tovább forraljuk, annál erősebb lesz a színhatás!

 2. A hennaport szitáljuk bele egy üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél keverőtálba. Szűrjük le a keveréket, és folyamatos keverés közben adjuk hozzá a porhoz, míg el nem érjük a tejföl sűrűséget.

 3. Alaposan dolgozzuk el az esetleges csomókat, majd csepegtessük hozzá az illóolajakat, és keverjük jól el.

 4. Hagyjuk állni a keveréket lefedve addig, amíg langyosra nem hűl.

 5. Utána hasonlóképp kell felkenni, mint a kémiai hajfestékeket.

Az első hennás hajfestésnél a pépet a tőtől a hajvégekig kell felkenni, később már elég a tőfestés is, mivel a henna nem fakul, és nem kopik! Ha felkentük a pépet érdemes nejlonsapkával betakarni, hogy ne száradjon ki. Én - környezetem nagy vidulására - reklámszatyrokkal a fejemen szoktam rohangálni egész álló nap.

Ahhoz, hogy elérjük a kívánt színhatást, a pépet minimum 2-3 órán keresztül rajta kell hagyni a hajunkon. Én sokszor - mivel nagyon sok az ősz hajszálam - 6-7 óra hosszat is dunsztolom magam a pépben.

Készüljetek fel, a lemosás nem lesz egyszerű! Áztassuk be minél jobban a hajat és a fejbőrt, miközben folyamatosam masszírozzuk a hajba a hennapépet. Ezt egészen addig folytassuk, amíg a hajunkból víztiszta lé nem folyik. Ekkor mossuk át egyszer méregmentes samponnal vagy hajszappannal, majd a következő oldattal öblítsük:

Miután az öblítő oldat kicsöpögött a hajból, használhatunk méregmentes hajbalzsamot vagy olívaolajat kondicionálóként.

Fontos! Mivel a henna nem kívánt reakcióba léphet a szintetikus anyagokkal, a hennára való áttérés előtt minimum 3 hónapig "pihentetni" kell a hajat, hogy a kemikáliák kiürülhessenek. Ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk egy alapos méregtelenítéssel (Emóció, Huminiqum, Spirulina, Almarostos-szűzbogáncsos méz, Canadian Essence méregtelenítő tea, méregtelenítő tapasz ). Ha hennával festjük a hajunkat, nem ajánlatos a szintetikus kozmetikumok használata. Helyettük ajánlom figyelmetekbe a Kaviczky, a Bioemsan, a Hauschka, a Biola és a Farfalla termékeket.

Igéző tekintetA henna alapjáratban a vörös különböző árnyalatait tudja produkálni a hajunkon attól függően, hogy hajszálaink mennyi pigmentet tartalmaznak. A szőke és az ősz hajúak számíthatnak a legvilágosabb vörös árnyalatra. Minél sötétebb az eredeti hajszínünk, annál sötétebb a hennafestés színhatása is, ami sötétbarna alaphajszín esetén akár fekete is lehet. A henna színét mélyíthetjük egyéb növényi adalékok hozzáadásával, mint például diólevél, tamariszkusz, indigó, vöröshagyma héj. Egy biztos, a hennával szőke soha nem lehetsz! Ha bárhol szeretnének rádsózni "szőke" hennát, ne dőlj be, az csak kemikália lehet!

Ha nem használtad fel az összes pépet a hajfestéshez, ne dobd ki, mert még 3-4 napig jó. Én a maradékból mendit szoktam rajzolni a kézfejemre, vagy a lábfejemre.

Antal Vali

Mottó: "Amikor Sumita a kezemet és a lábfejemet hennázza, mintha más térbe és időbe kerülnék - a varázslat, a szenvedély és a romantika világába."(Madonna) 


További oldalaink:


4.81818
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (22 votes)

Hozzászólások

Első eredmény :)

Tiszta hennával festve, 2,5 óráig rajta hagyva ez sikerült... Előtte, utánna kép... :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szódabikarbóna és henna

Sziasztok!

Sötétszőke hajam szeretném hennázni, tiszta hennával, hogy egy kis vöröses árnyalatot kapjon. Már több, mint fél éve szódabikarbónával, és almaecettel mosok hajat, és több, mint egy éve volt utoljára festve, amivel nagyjából az eredeti hajszínemre festettem vissza.

A kérdésem az lenne, hogy a hennázás után moshatom-e a szokott módon, vagy fakítani fogja a végeredményt? Mivel csak a tövét mosom, félek, hogy foltos lesz utána a hajam.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Szódabikarbónás hajmosás rendszeres, hosszú távú alkalmazása

Szia!

Lehet fakítani fogja kissé, nem tudom biztosan, de aztuti,hogy nem annyira, hogy azonnal (vagy rövidebb távon) elüssön a tő színe a hossztól. Ha néhány mosás után mégis fakulna, válts samponra (a szódabikás hajmosás alkalmazása nem javasolt hosszú távon, az erős lúgos kémhatás miatt), vagy hennázz gyakrabban .

Értékelés: Nincs
avike1's picture

első hennázó

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Először szeretném hennával festeni a hajamat. Eddig hajszínezővel, és ammóniamentes festékkel festettem. Az eredeti hajszínem közép barnás, de sosem volt egyszínű, voltak világosabb tincsek is. A homlokomhoz közeli részen ősz "tincsek" vannak, és néhol 1-1 ősz szál. A mostani hajszínemet csatolom. Utoljára világos aranybarnával volt festve. A festék sem fogta sosem egységesen be, elől mindig világosabb volt.

Azt szeretném, ha az új színem kicsit egyenletesebb lenne, és hasonló lenne, mint a felső szín, de mindenesetre ne legyen sötétebb, mint az alja. Nagyon erős vörös se legyen, inkább barna vöröses csillogással, de ne nagyon sötét. Meg tudnátok mondani, hogy miből mennyit, hogyan keverjek össze, meddig hagyjam a hajamon, előtte, vagy utána mossam? Az utolsó festés óta lassan eltelt már 10 hét, így 2-3 cm-es lenövésem is van. A sima csalán sampon megfelelő?

Köszönöm a választ előre is!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Alapvető hennás információk

Szia!

Köszöntelek az oldalon. Hidd el, csak az elején tűnik bonyolultnak amúgy egyszerű dolog ez a hennázás.

Pár trükk, hogy könnyebben eligazodj az oldalon:

Oldalhasználati trükkök

Bionom 1x1

Örülök, hogy a hennázás mellett döntöttél. Minden információt megtalálsz az oldalon, kérlek olvasgasd át ezeket:

Fontos lenne az is, hogy ne várj el olyat, ami a vegyi festékkel sem ment, bár nem lehetetlen, de professzionális szakmunka lenne, akár hennával akár vegyivel.

Októberben lesz henna tanfolyam, ott saját keveréket kap minden részvevő. Még picit pihentesd a hajad, addig jól kitanulmányozhatod a hajfestést. Nagyon sok keverék, iránymutatás van fent a hozzászólások között, olvasgass, és ha marad kérdés, tedd fel bátran.

Ha erre nincs lehetőséged szívesen látlak a tanfolyamon. Az üzletben gyakran előfordul, hogy beváltnak hitt keverékek más eredménnyel járnak, így konkrétummal nem tudok szolgálni. Viszont ha már van valami elképzelés segítünk pontosítani.

Itt megtalálod egy helyen az összes növényi hajfestéssel kapcsolatos cikket: Növényi hajfestés

Megbízható hajápolási termékeket ITT találsz. Fontos a tiszta termékek használata, hogy a henna hozzá tudjon tapadni a haj külsű részéhez, ha az vegyi hajápoló maradványoktól terhes, nehezebb dolga lesz.

Vagy akár ez is jó lehet, mi ezt teszteljük most. Az üzletben fontos a nagy kiszerelés, a nagyobb felhasználás miatt. A hozzászólások szerint fürdeni és hajat mosni is kiváló.

Bemutatkozások, ki vagyunk:

A természetes hajápolás oldalán, avagy: Henn Mónika

Remélem, hasznosnak találod az információkat.
Gabi
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
avike1's picture

Gyors henna válaszok

Köszönöm a gyors választ! :-)

Értékelés: Nincs

barnából vöröset

Sziasztok!

Kis segítségre lenne szükségem :) Évek óta festem a hajam henna és indigó keverékével, egészen pontosan: 70% henna, 30% indigó, 2 teafilter, 2 tk. kávé, 10 szem szegfűszeg, 2 tk. diólevél összeforralva, + 1 citrom leve.

Ettől ilyen színű a hajam:

Szeretem is ezt a színt, de váltanék ilyenre: 

Az eredeti hajszínem pedig:

Lehetséges ilyen élénk vörösre váltanom? Utoljára a fenti keverékkel festettem, csak nem raktam bele indigót, ennek ellenére nem lett vörösebb sajnos a hajam. Mivel lehetne fokozni a vörösességet?

Köszi, Juci

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Intenzív vöröset

Szia Juci!

A képek feltöltése úgy látom nem sikerült, úgyhogy csak találgatni tudok...

A lényeg az, hogy a saját hajszínednél világosabbat elérni nem lehet hennával, illetve az, hogy egy festett színre hiába mész rá hennával, vagy bármivel, világosabb már nem lesz. A  C vitaminos pakolást érdemes lenne kipróbálnod, ezzel elvileg el tudod távolítani a hajadról az indigót.

Legintenzívebb vörös színt a csak 100% hennával való festés adja, de ha mindig végigfestünk egy hosszabb hajat, idővel mélyül, sötétedik az árnyalat (összeadódnak a pigmentek). Amit érdemes lenne még átböngészned:

Gyakran Ismételt Kérdések a növényi hajfestésről

Cassia Obovata - más néven szenna. 

Értékelés: Nincs
AngieB's picture

Első hennázás előtti kételyek

Sziasztok!

Nagyon régóta tervezem, hogy elkezdek hennázni, és amióta megjelentek az első ősz hajszálaim egyre biztosabb vagyok benne, hogy belevágok!

Órák (inkább napok) óta olvasom a fórumon felmerülő kérdéseket és válaszokat (még nem jutottam a végére, úgyhogy előre is elnézést, ha olyat kérdezek, ami már volt) és pár dolgot összegyűjtöttem:

1. Nem használok semmilyen vegyi sampont vagy hajápolót, csak samponszappant rhassoul agyaggal és kecsketejjel. Folytathatom ennek a használatát, nem befolyásolja a szín tartósságát?

2. Használok hajvasalót hajformázáshoz. Olvastam, h a göndörítést nem ajánlottátok, de nálam ez majdnem minden napos folyamat és nem szívesen mondanék le róla. Folytathatom vagy hennázás mellett ezt nem lehet?

3. Hol szerzitek be a péphez a kávét és a jó minőségű indiai teát? Illóolajokat már vettem neten és bioboltban is de ezekről nincs elképzelésem. (Kávét persze veszek a boltban, de milyet? melyik márkát? nem kávézom így tényleg fogalmam sincs, mit válasszak :/)

4. A pép kikeveréséhez használhatok műanyag tálkát is, vagy csak üveg tálkában keverhetem?

5. Sokszor írjátok az 50 °C-os teát vagy kávét, ezt hőmérőzitek vagy ennek van valami trükkje?

Remélem nem kérdeztem nagy butaságokat, ha igen elnézést kérek érte, és folytatom tovább az olvasást ;) :)

Nagyon köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Hennázás előtti kételyek eloszlatása

Szia!

1. ha tiszta a szappanod, használhatod a továbbiakban is hajmosásra, viszont azt el tudom képzelni, hogy az indigó színét jobban fogja koptatni - bár nem biztos, nem ismerem a szappanodat, és az is lehet, hogy indigót nem is akarsz használni a festéshez...

2. Természetes hasznélhasz alkamlmanként hajvasalót, hajpödörítőt is (a tartós egyenesítést/tartóshullámot viszont nem igazán ajánljuk hennázázs mellett)

3. Jó minőségű teákat bizonyos teaboltokban találsz, vagy használhatod EZT (bár ez nem csak fekete teát tartalmaz, de a többi összetevő növény is használandó hajfestésnél). ITT találsz bio, minőségi kávékat, bár ha nem kávézol, lehet nem szeretnél egy egyész obozzal megvenni... DE a család többi tagja, esetleg a vendégek elfogyaszthatják

4. Javaslom inkább az üveget/kerámiát

5. Tea/ételhőmérő .

Értékelés: Nincs
AngieB's picture

Szőkítés, és hennázás

Köszönöm a válaszokat, további kérdésem lenne még, hogy régebben volt egy szőke (hidrogénezett) tincs a frufrumban. Henna mellett meg tudom ezt csinálni? Először szőkíttetem, majd becsomagolom azt a tincset alufóliába és úgy hennázok. Ez jelenthet veszélyt?

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Kérlek, ne várd áldásunkat erre.

Szia!

Kérlek, ne várd áldásunkat erre.

Ha jól értem egy tincset teljesen külön kezelsz, tehát nem éri a henna ezt a tincset és a szőkítő se éri a hennás részeket. Alufólia helyett lehet inkább folpackot használnék. 

Én nem dolgozom már vegyi festékkel, és másoknak sem javaslom. A henna és a szőkítő együtt cifra dolgokat csinálhatnának. Igazán profin kell ezt felkenni, hát nem tudom, elég kockázatos. Ragaszkodsz a szőkéhez mindenképp?

A Te hajad, a te döntésed.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
senci's picture

Ősz haj...

Sziasztok!

Évek óta hennázom a hajam, sztem a legjobb találmány.

Mostanában a homlokomnál és a választéknál nagyon elkezdetm őszülni, és ott vörös a hajam a hennától. Zavar, mert eddig a pár szál nem volt feltűnő, de egyre több az ősz hajszál, és persze vastagabb is, mint a többi. Indigót még nem próbáltam. Azzal tudnék az ősz haj színén sötétíteni? Alapból sötétbarna a hajam.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Ősz részek

Szia!

Ha a haj nem teljesen ősz, és nem akarunk sötét színt, a növényi hajfestés eredménye "melíros" hatású lehet: az ősz részeken világosabb árnyalatú lesz, mint a haj többi része, ahol még vannak természetes pigmentek. Ha sötétebb árnyalatot kívánunk elérni az ősz hajszálakon is, akkor a keveréktől a még nem ősz hajszálaink is tovább fognak sötétedni.

Ha meg tudod oldani (ha például foltosan őszülsz) akkor csak az ősz részt indigózd, illetve oda másik keveréket készíts, például fele indigó, fele henna.

Ha nagyon elszórva helyezkednek el az ősz szálak, akkor kénytelen vagy az egész hajat indigós keverékkel átkenni (már ha akarod, természetesen ), ebben az esetben azt javaslom, csak kevés indigót tégy a hennához, mondjuk max. olyan 1/4 résznyit. Ez még nem sötétíti nagyon a barna hajadat, viszont hamvasít, barnít a nagyon rezes részen. Bár egyszínű nem lesz, de talán nem is baj. A nagyon őszülő hajat érdemes majd világosabb árnyalatúra festeni, hisz úgy nem látszik majd annyira a lenövés. Gabi írását is érdemes elolvasni az indigó használatáról: Így használd az indigót a tökéletes eredmény érdekében.

Értékelés: Nincs
pattycica's picture

kócos haj :(

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. 2 éve tiszta samponnal mosom a hajam es hennázom a hajam a ti hennátokkal. Imádom, mert nagyon egészséges lett, néha ugyan felbukkan 1-1 töredezett hajvég, de pikkpakk el is tűnik, és a hajam nő, mint a bolondgomba.

Ami a problémám, hogy borzasztóan kócos hajmosás után. Azt vettem észre, hogy nagyjából mindegy, mivel mosom, az eredmény kb ugyanaz. Főleg a babasampont használom és a Power up-ot, de a csalánsampon is hasonló eredményt hozott és a samponszappanok is. :( Balzsamot egy időben kentem, de az sem segített. Szárazon kifésülhetetlen, nedvesen pedig csak szenvedve.

Teljesen tanácstalan vagyok, nincs valami ötletetek, hogy mit csináljak?

Nagyon köszi előre is!

Patri

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Kócos haj

Szia Patri! 

Akkor ezek szerint száraznak nem száraz a hajad, ha nem törik, hanem "csak" kócos? 

Szerintem próbálkozz más samponnal, mert amiket felsoroltál, azok igazából zsíros hajra valók. Mondjuk a Biola baba az én nagy kedvencem, de az én hajam könnyen zsírosodik. 

A helyedben kipróbálnám a vadrózsás Farfallát, a Berber ghassoul-argánsoát (ez épp nem rendelhető, úgyhogy most inkább másikat), a Fitne szilíciumosát vagy a Bioemsan avokádós samponját. Ha még mindig fennáll a probléma, akkor bevetném a Farfalla hajkondicionáló habját, amelyet ki sem kell öblíteni. 

Sokuknak időbe telik megtalálni a számunkra tökéletes hajápolókat. Én is nagyon sokáig kerestem, míg megtaláltam. 

Rémlik egyébként, hogy volt már szó hasonló témáról az oldalon, vagy a Bionom-on, így rákeresve nem találom a diskurzust. Viszont úgy emlékszem, rózsa hidrolátummal néha befújkodva sikerült elérni eredményt. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

aranybarna henna?

Évek óta henna porral  festem a hajam. Nagyon bevált, de szeretnék egy árnyalatot világosítani rajta. Nagy dilemmában vagyok, hogy merjem-e kipróbálni az aranybanra árnyalatot ( henna).

A regisztrációs képemen látható a hennás hajszínem, eredetiben pedig seszínű barna, rengeteg ősz hajszállal.

Nagyon  narancsos nem szeretnék inkább olyan finoman rezeset, ami passzol az eredeti fekete szemöldökömhöz és még a temészetesség keretein belül van.

Vagy a világosítás érdekében simán öblítsem hajmosások után kamillavirágzat főzettel a hennás hajamat?

Segítséget előre is köszönöm,

HAdry86

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Vigyázat vegyi henna

Szia Adri! Az általad használt termék vegyi összetevőket tartalmaz. Kérlek ellenőrizd az INCI-t. Sajnálom, de ebben nem tudok neked segíteni. Hennával is lehet szép színeket festeni, nem csak vöröset. Másik rossz hírem, hogy a te "hennádat" nem lehet leszedni a hajról sem C-vitaminnal, sem kamillával, és nem is kopik. Eztán csak tőfestést készíts, ha rám hallgatsz nem ezzel. Üdv, Gabi

Értékelés: Nincs

Henna hajfestés

Sziasztok!

Érdeklődnék ,hogy a hennát csak tiszta mosot hajra lehet kenni, vagy a több napos hajat is befogja szépen.Nekem 1 hetes most a hajam, mert elég egyszer mosnom egy héten.Vagy mossam meg frissen és utána egyből kenjem a hennát a hajra?

Előre is köszi a választ!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

A hennázást nehéz elrontani

Szia! Így is úgy is jó lesz. Azért ajánljuk tiszta hajra, hogy utána már ne mossuk meg, hiszen így még tovább tud dolgozni. Hajat mosol utána jól megtörlöd, esetleg kicsit átszárítod, és mehet rá a henna. Egyszerű nagyon.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Henna hajfestés

Saját tapasztalatból mondom, hogy nem kell frissen mosott hajra  kenni a hennát, elég utána megmosni. .)

Értékelés: Nincs
Tunderviz77's picture

Henna+ricinus

Sziasztok!

A ti segítségetekkel már több mint egy éve hennázom a hajam. A sima, natúr tiszta henna port használom és csodás az eredmény, szerintem. 

Viszont egy kis ápolás illetve dúsítás ráférne..... Olvastam a ricinus olaj jótékony hatásáról, miszerint többek közt "hajnővesztő" hatása is van.... De sehol nem találtam arra nézve információt, hogy használható-e hennázott hajra... Vagy, mert olvastam, hogy többen a hennapépbe is tesznek illóolajokat, ápolóolajat, esetleg tehetnék bele is?

Tehát natúr, azaz vörös hennaport használok. Ezt előző este forró vízzel keverem ki, teszek bele kis citromlevet. Ezt másnap tiszta hajra teszem és csak 1,5-2 óra hosszat dunsztolom ennyi is elég szokott lenni...

Köszönöm a választ!!!!

 

Üdv: Marcsi

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Hennába olaj

Szia Marcsi!

Készíts ricinus pakolást külön. A hennába csak az illókat tedd.

Naposat,

Gabi

Értékelés: Nincs
zsazen's picture

Kérdés: hajsötétítés

Sziasztok! 

Szeretném sötétíteni a hajam, színt váltani. Most barnás-rézvörös a haja vegyi festékkel. Ilyen színt szeretnék: 

 

 

 

 

 

 

Ez a gyerekkori hajszínem, azóta sajnos már világosbarna lettem, inkább seszínű. :)

A kérdésem az lenne: 

- Khadi sötétbarna vagy mogyoróbarna festéket válasszak?

- Ha valamelyik a kettő közül, akkor mennyi ideig hagyjam rajta?

- Ha egyiket sem, akkor hogyan érhetem el ezt a színt, hasonlót?

A hajszínem most ilyen, és vállig ér:

Előre is köszönöm a segítségeteket! Zsófi

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Melyik Khadit?

Szia Zsófi!

Én a sötétbarnára tippelnék, de nem ismerjük a Khadi arányait mi sem, a hajszínpaletta (minden Khadi festék adatlapján megtalálod) lehet a segítségedre. Esetleg készíts próbatincseket különböuő hatóidőkkel (1-2 3 óra), minél tovább marad a festék a hajon, annál sötétebb lesz a szín!

Sok sikert a festéshez .

Értékelés: Nincs
zsazen's picture

Itthoni keverés

Köszi Móni a választ, úgy döntöttem, hogy lehet inkább maradnék az itthoni kikeverésnél. Itt az oldalon találtam egy hölgyet, aki azt írta, a saját, otthoni keverés jobban befogta a haját a vegyi után, mint a dobozos előre kevert. Ebben van valami?

Az alábbi hajszínnel nagyon is ki tudnék egyezni, vagy hasonló vöröses csillogású, gesztenyebarnával.

Miből mennyit tegyek szerintetek? Mik az arányok? Olvastam, hogy áztassam a port fekete teába a víz helyett. 

Vállig ér a hajam, és az első hozzászólásban látható a színe. Az alaphajszínem pedig világos, seszínű barna. :)

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Hennázás otthon

Szia!

Elsőre én lehet csak hennát használnék, vagy 2 rész hennát 1 rész cassiát, a második festés az első eredményétől függ. Igazán pontos keverékeket a henna tanfolyamon tudok adni. ott mindent alaposan átbeszélünk, mire kell figyelni, melyek a leggyakoribb hibák.

Értékelés: Nincs

Valószínűleg hülye kérdés, de

Valószínűleg hülye kérdés, de a kávé a koffein tartalma miatt lényeges, vagy tartalmaz valami olyan színezőanyagot, ami kell a keverékhez? Csak azért kérdezem, mert jelenleg csak koffeinmentes instant kávém van itthon :)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Miért kell kávé a hennába?

Szia Hugiági, teljesen mindegy, hogy koffeines-e, vagy sem a kávé, amit bele keversz, ha kicsit lejjebb görgeted az oldalt, kérdésedre megtalálod a választ. :)

Értékelés: Nincs

henna c...r

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a henna cr hajfesték nagyon káros? Vagy azért még mindig jobb, mint a henna nélküli hajfestékek?

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Az összetétel számít

Szia!

Kérlek írd meg a termék összetételét. (INCI)

Gabi

Értékelés: Nincs

Rezes árnyalat

Sziasztok!

A hennához lehet-e adni valamilyen természetes összetevőt (pl. sárgarépát, illóolajakat, stb???), amitől a sötétebb haj egy kicsit rezesebb színű lenne. A kamillát már próbáltam, ami az ősz hajszálak szép rézvörös színéből vett el, azt világosította, így valami más megoldást ajánljatok légyszíves, ha létezik ilyen.

Köszönöm:
Ágota

 

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Világosabb hajat természetesen nem lehet festeni

Keverhetsz a hennához kevés kurkumát, de átütő változásra ne számíts, illetve a kurkuma nagyon hamar le is kopik.

A sötét színű hajat nem igazán lehet természetes módszerekkel világosítani. A legvörösebb a hennától leszel, a természetes hajfestékek ennyit tudnak. Valamit valamiért: nem lehet bármilyen színből bármilyen árnyalatot elérni, cserébe viszont egészséges lesz a hajad és a fejbőröd, és a környezetedet sem mérgezed kemikáliákkal (engem ez az, ami kárpótol az áhított rézvörös színről való lemondásomért ).

Gondolom ez most nem nagyon vigasztal, de ahogy szaporodnak majd az ősz hajszálak, egyre vörösebb lehetsz majd. Addig is, marad az elfogadás .

Értékelés: Nincs

Sötetebet szeretnek

Sziasztok: elsö hennazasom (1 honapja) csak sima vörös szinü hennaval törtent elötte 3 honapig nem festettem semmivel. 8 oraig hagytam rajta az alaprecept szerint csinaltam mindent. A fejtönel ahol mar öszülök ott vörös lett a többi helyen szep sötet gesztenye barna nehol sötetebb Azt szeretnem kerdezni hogy a pépet 50 fokos vizben kell megcsinalni, mert az alaprecept ezt nem irja de mindenhol ezt olvasom, es hogy mivel tudom meg sötetiteni a hajamat szegfüszeg ,diolevel, stb tudom az indigoval is, de azt meg nem vettem es ha 10 orat hagyom a fejemen akkor is sötetebb lesz.

es meg egy kerdes hogy rettentöen viszket a fejem böre ket oldalt az most a szarazsagtol van vagy hogy nem jo valami meg a samponban vagy a balzsamban. egyebkent zsiros hajuk van 2 naponta mossuk de van mikor 3 naponta.

Nem mosuk vegyi samponnal sem es balzsamot is magunk keszitettük vegyszer mentes. A lanyomnak semleges hennat vetteünk es a hajhullasunk mintha alabb hagyótt volna.

valaszotokat elöre is köszönöm kati

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Sötétebb árnyalat: indigóval

Kedves Kati!

Ha csak hennát keversz ki, azt forró vízzel kell, ha indigó is van a pépben, akkor fontos az 50° C folyadék.

A hennát ha 20 órát is hagyod fenn, akkor is vörös lesz az ősz hajszálakon, és a szegfűszeg, diólevél, egyebek is csak  kevéssé mélyítenek az árnyalatot.

Az indigó az, ami igazán sötétít. Én ezt használnám a tövekre: 2/3 rész henna, 1/3 rész indigó, 50° C erős fekete teával kikeverve, kb. 1 óra hatóidő.

A fejbőr sok mindentől viszkethet, például a nem megfelelő minőségű hennától, hajápolóktól is. Sok olyan termék van sajnos, amit természtetes hennaként árulnak, mégis tartalmaz vegyi összetevőket is. A bionomos henna laborban bevizsgált, semmiféle vegyszermaradványt nem tartalmaz. Vagy lehet a sampont/balzsam/egyéb hajápoló nem megfelelő. Megbízható hajápolási termékeket ITT találsz.

Értékelés: Nincs

henna és indigó

Sziasztok,

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Saját magunk készítjük az összes kozmetikai terméket semmilyen káros összetevő nincs bennük. Szappanok ajakápolók, tusfürdő, sampon balzsam  arckrémek stb. mosogató es tisztítószerek is.

Por állagú hennát vettünk épp ezért, hogy ne tudjanak bele tenni semmi hülyeséget.

Kérdésem még az lenne kedves Mónika, hogy akkor a henna után kell e az indigó pépet felkenni és várni 3 órát még vagy egybe is rakhatom ahogy te is írtad.

Azt olvastam hogy az indigó elég gyorsan kopik igaz ez?

Illetve te csak 1 óra hatóídőt írsz holott 3-4 órát olvasok  minimum.

A hennával is azt várok 8-10 órát (pedig nagyon fáj a fülemnél és homlokomnál ahol le van a neylon zacsi szorítva, hogy a sötétebb szín elérése végett. 3 nap után nagyon szép sötét vörös lett egyébként és puha selymes, és így nagyon szeretem.

Köszi

Kati

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Henna és henna közti különbség

Kedves Kati!

Nagyon ügyesek vagytok, hogy mindent magatok készíttetek, esetleg küldj be recepteket a boszikonyhába, ha van olyan.

Sajnos lehet por állagú vegyi hennát is kapni. Nézd meg hogy mit ír az inci az a biztos.

Kérlek, fogadd meg kolléganőm tanácsát, vagy olvasgass az oldalon, ha bizonytalan vagy készíthetsz próbatincset is. Lesz henna tanfolyam is, ott mindent átbeszélünk, pl azt is hogy lehet elég 1 óra, vagy félóra, és miért kell 3-8 óra, stb.

Gyorsabban kapsz választ, ha a fentihez hasonlóan küldöd be a hozzászólásodat.

Szép színeket hennával.

Gabi

Értékelés: Nincs

köszönet

Sziasztok,

köszönöm a gyors valasz igaz ettöl nem lettem okosabb . Az a baj hogy en külföldön elek es nem tudok a tanfolyamaitokra elmenni azert kerdezgettem meg ezeket de köszönöm.

kati

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Hennás kérdések újra

Kedves Kati!

Az a helyzet, hogy szinte minden hannás-hajfestős kérdést megválaszoltunk már többször is. Ha nem tudsz tanfolyamra menni, akkor is kis idő ráfordításával, és türelemmel minden infót megtalálsz a hennás cikkekben, illetve az alatta lévő hozzászólásokban. A cikkeket itt találod: jobb oldali menüsorban ("Könyvek, cikkek, receptek"), "Henna" cimke alatt. Ugyanitt, (képekkel illusztrált) olvasói tapasztalatokkal is gazdagodhatsz.

Böngéssz a cikkek között, és ha még mindig maradt kérdésed, itt felteheted.

Én is külföldön élek, ettől függetlenül csakis bionomos hennát és egyéb növényi hajfestékeket használok (magamon, és a vendégeimen is). Mégpedig azért, mert ez garantáltan adalék- és vegyszermentes (vagyis, nem csak hogy nem tesznek bele oda nem illő dolgokat, de a termesztés során sem vegyszerezik a növényeket). Semmilyen más webáruház, vagy biobolt nem fog garanciát vállalni ilyen szinten a termékeiért.

Nem tudom, hol élsz, és milyen hennát használsz, de ahol én élek (Nagyvárad), lehet kapni olyan hennát, aminek dobozán az szerepel hogy "100%  natural henna", de a termék kapható 6-7 árnyalatban (szőkétől a feketéig). Nos hát ez teljesen nonsens. Ennyit a bioboltok megbízhatóságáról. Őszintén remélem, hogy te nem ilyen termékbe futottál bele. 

Jó böngészést, tanulást kívánok az oldalon!

Értékelés: Nincs

Fekete tea, diólevél, kávé miért kell a hennához?

Sziasztok!

Az oldal hatására mertem belevágni a hennázásba, köszönöm nektek! 8 hónap alatt TELJESEN MEGÁLLT A HAJHULLÁSOM, előtte a vegyi festéktől csomókban hullott, hajmosáskor éreztem, ahogy a hátamon szinte tincsenként csúszik le a hajam, félelmetes volt. Valamint duplájára vastagodott a copfom, nem is értem, hogy hogy lehet ez, de valami eszméletlen csodaszer ez a henna :) Egyetlen kis hátránya van: az a szag... de már megszoktam :)

Na de most jöjjön, amiért írtam:

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hennába kevert diólevél pontosan mire is jó? Valamint az őrölt szegfűszeg sötétít a végeredményen? És pontosan mire kell a kávé? Olvastam már kakaót is... én csak citromlevet adtam eddig hozzá, érdekelne, hogy ezektől az anyagoktól miben változhat a végeredmény.

70 gr hanna+30 gr indigó keverékét használom, szép vöröses barna a hajam tőle, de nem elég sötét. (Az eredeti hajszínem fodrásznyelven sötétszőke, én inkább világos barnának mondanám, így világos vöröses barna az eredmény, a cél viszont a sötét vöröses barna) Valamint eddig csak meleg vizet és citromlevet használtam a kikeveréshez, most viszont fekete teát is, és így inkább aranyos fényű lett, mint vöröses. Ez a teától van? Mert akkor mellőzni fogom :D És kamilla-kivonatot tartalmazó hintőport szoktam használni heti 1x vagy 2x szárazsamponként (nincs időm heti 3x hajat mosni, így kihúzom, hogy csak heti 1-2 legyen :D), lehet, hogy ettől világosodik/kopik a tövénél a festék?

Köszi előre is, Juci :)

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Henna- egyéb hozzávalók, miért kell fekete tea a hennához?

Kedves Juci!

Örülök, hogy ilyen jó tapasztalataid vannak.

Mi kávét megszokásból teszünk a hennához, meg az illata miatt, fekete tea segíti az indigó hatékonyságát, a szegfűszeg szagtalanít, és picit sötétít. A diólevél és burok önmagában is színez sárgás barnásra, gyakori használat mellett.

Ha sötétebbet akarsz növeld az indigó mennyiségét. Fontos az 50 C fokos víz, és hogy utána csak vízzel öblíted le a hajad. A citromlétől vörösebb.

Világos hajon lehet sötétebbet, de vedd figyelembe leszedni nem lehet ha már nem tetszik, csak lenöveszteni lehet.

Gabi

Értékelés: Nincs

Ma Hennáztam előszőr!

Sziasztok! Ma bekentem a hajam hennával ami nagyon szép lett barna rezes vörös betütésel! Visszont a halántékomon intenzív vörös lett olyan narancsosSegitséget szeretnék kérni hogyan tudnám sötétiteni a halántékomnál 2-oldalt! Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv:Renáta

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Halántéknál narancsos henna sötétítése

Valószínűleg ott szőkés vagy őszülő a hajad, igaz? Világos hajon a henna narancsos árnyalatú lesz. Nem biztos, hogy ilyen marad egyébként, mivel a végleges színárnyalatot 2-3 nap alatt éri el a hennázott haj. Addig sötétedni fog valamennyit. 

Ha ez mégsem történne meg, vagy nem akkora mértékben, ahogy szeretnéd, akkor indigóval sötétíthetsz rajta. Ne aggódj, hennára rákenve nem lesz fekete! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hennára indigó fekete lesz?

Köszönöm szépen a gyors választ! Igen szőkés volt ott a hajam babahajak jól kitoltak velem! Indigót töményen tegyem rá? Milyen színt kapok belőle körülbelül? Előre is köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hát jó ha van otthon indigó

Szia! Köszönöm szépen a gyors választ! Sajnos nincs itthon semmimT egnap csak 100% Hennát szereztem be, nem gondoltam volna hogy a babahajak be naracsoznak! Kb:Mennyit fog magátol sötétedni? Most már tudom hogy be kell tankolnom mindenből! Köszönöm előre is a gyors választ!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

A henna kicsit szelidül azért pár nap alatt

 A henna kicsit szelidül azért pár nap alatt, nehéz megmondani így látatlanban, de lehet mire mindent beszerzel rendbe is lesz. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Gabriella Horváth's picture

Narancsos szín tompítása indigóval

Szia Renáta!

Nem vagyok olyan bátor, mint Melinda, így én keverném valamivel. Van cassiád? Ha csak tompítani akarod egy kicsit, akkor 1 rész indigót, 5-6 rész cassiával. Langyosabb vízzel keverve (50 C fok) 20-30 perc, néha melegíts rá hajszárítóval.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Első hajfestés hennával

Már egy pár napja böngészem a hennával való hajfestést, ugyanis van pár fehér hajszálam, ami nagyon idegesít, és ugyanakkor nagyon zsírosodik a hajam: kétnaponta mosom, de a második nap felétől, már kerülöm az emberekkel való találkozást :d olvastam, hogy a zsírosodást is gátolja a henna, valamennyire. Sötét barna a hajam színe, eléggés dús és vastag szálú. Szeretnék egy picit világosítani rajta, ha lehetséges. Milyen keveréket kellene használnom? Ugyanakkor kérdezném, hogy az alapreceptben a fekete instant kávé helyettesíthető rendes fekete kávéval, ill. az indiai fekete tea bármilyen más fekete teával? 

Eddig soha sem volt festve a hajam és már egy negyed éve természetes samponnal mosom, semmit nem használok ezen kívül.

Köszönöm :) 

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Hajfestés, zsírosodás

Kedves Zsike83!

Hajat világosítani természetes úton nem lehet sajnos, erről már nagyon sokszor volt szó az oldalon.

Ha 100% hennával festesz, akkor az őszek rézvörösek lesznek, a sötétbarna kap egy rezes fényt csak.

Lehet esetleg tompítani a vörösségen, ha nem szeretnél vöröses hajat. Egyelőre ezek a lehetőségek, ha már sok lesz az ősz, akkor akár lehet szőkét is festeni majd.

Bármiylen fekete teát/kávét használhatsz a pép kikeveréséhez.

A hajzsírosodáról a minap is írtam, ITT találod.

A jobb oldali, függőleges menüsorban ("Könyvek, Cikkek, Receptek"), a "Henna" cimke alatt találod a hajfestéssel kapcsolatos cikkeket, sok olvasói tapasztalattal, előtte-utána képekkel illusztrálva. Jó böngészést, olvagatást!

Értékelés: Nincs

henna hajfestés

sziasztok! 

Szeretném hennával és indigóval befesteni a hajam egy hónapja hajszinező samponnal festettem a hajam várni kell e három hónapot a festéssel vagy festehetem.

választ előre is köszönöm

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Henna festés, de gyorsan :)

Szia!

A várakozási idő sok mindenre jó. Közben lecseréled régi samponjaid, jól meg hányod, veted, hogy ezentúl hennázni fogsz, olvasgatsz az oldalon, jól kitanulod hogy is hennázd olyanra a hajad amilyet szeretnél. De lehet ezeken már túl vagy.

Van megoldás, ha nem tudunk várni, vagy lehet a te esetedben nem is kell. Ajánlom figyelmedbe a C- vitaminos vegyi hajfesték természetes eltávolítása | AntalVali.com. Ha csak egyszer használtad a festéket biztosan leszedi. Az említett termék tényleg csak egy komponensű? Előtte nem használtál más hajfestéket?

Ha tényleg csak fizikai színező volt, az pont ott fedi a hajat ahol a henna is megfestené, ezért fontos, hogy már ne legyen a hajadon. Ezek a termékek rengeteg színanyagot tartalmaznak, pár hetet még biztosan tudsz várni, hogy tényleg jól lekopjon.

Milyen színt szeretnél? Milyen az alapszíned?

Jól átgondoljuk, hogy hogyan festünk, mert a növényi festékkel nehezebb ugrálni a különböző színárnyalatok között.

Lesz tanfolyam is a témában

Értékelés: Nincs

világosbarnából "rezes barnás vörös"?

Sziasztok!

Új vagyok az oldalon, ahogy a hennázásban is. Régen rengeteg színt kipróbáltam vegyi hajfestékekkel, de már évek óta eredeti a hajszínem, amit mostanra sikerült megunnom :-)
Az eredeti hajam hamvas világosbarna (1. kép, de ennél hamvasabb élőben, ez itt mesterséges fényben készült), ebből szeretnék 1-2 árnyalattal sötétebb barnásvöröset, rezes árnyalatban. Sajnos épp olyan színűt nem sikerült böngésznem, de ezek a képek állnak legközelebb a kívánt színhez, csak kevésbé domináns vörössel és akár kicsit sötétebben (tónusban leginkább a 3. kép, csak "tompábban, barnásabban"). Szívesen részt vennék a henna hajfestő tanfolyamon, de most nem áll módomban, ezért fordulok hozzátok itt segítségért. Magamtól nem merem kikeverni, tartok tőle, hogy nagyon vad lenne a végeredmény.. :-/

Előre is köszönök minden segítséget!

 

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Világosból rezes barnát

Szia Jetta!

Igen, a képek csalókák lehetnek, főleg így színárnyalat tekintetében... Én például inkább sötétszőkének mondanám a hajadat. Képek alapján úgy saccolom, hogy kb. a sima hennától iyesmi rezes-vöröses lenne a hajad, mint a feltöltött képeken (most hogy mennyire intenzív lenne az árnyalat, a te hajad szerkezetétől is függ, pl. a vékonyszálú hajon kevésbé intenzívek a hennás színek).

Ha picit sötétíteni, barnítani szeretnél ezen, tégy egy kevés indigót is a pépbe - 5 rész henna, 1 rész indigó - készíts így egy próbatincset (vagy többet, különböző arányokkal), így el tudod donteni, melyik lesz a megfelelő. Az indigós keverékeket 50 C fokos kekete teával/kávéval érdemes kikeverni.

A hennás festés eredménye igen tartós (az indigó kophat, de a henna csak kevéssé), gondold meg jól, mielőtt befested az egész hajadat!

Számolj majd be, milyen lett, kíváncsian várjuk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm!

Kedves Móni!

Köszönöm az extragyors választ! :-)
A hajam fodrász szemmel valóban a sötétszőke kategóriába esik, csak nekem nehéz megszoknom így hívni :-)
Olvastam mindenfélét itt az oldalon is, hogy ki mit szokott még a hennás keverékhez hozzátenni, nekem a két legnagyobb félelmem, hogy túl sötét vagy túl vörös lesz. Azt olvastam, mattból vöröst csinálni könnyebb, mint visszatompítani, persze erre írtad a próbatincset, hogy láthassam, jók-e az arányok.. De nem változtat a színhatáson, ha állni hagyom a hennás indigós masszát?
Írtad azt is, hogy indigós masszát 50 C-s teával/kávéval keverjek ki, ehhez nem kell semmi más adalék, illóolaj, citrom, szegfűszeg vagy társaik, amiket pl az alaprecetben is említetek? És ha csak hennát keverek ki, akkor Vali alapreceptje szerint járjak el?
És az 5 rész henna 1 rész indigó mennyiségileg mit takar? És hogyan tudom jól kimérni? (Bocs, ha buta kérdések, tényleg kezdő vagyok a témában..) Ehhez Bionom-os hennát ajánlotok?

Már nagyon várom és persze posztolok képet, amint megvan! :-)
 

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

világosból rezes barnásat

A hennát hagyhatod állni, de az indigót frissen keverd a pépbe.

Persze, használhatsz illót, szegfűszeget is, fekete kávét (citromot, ecetet az indigó mellé ne), ezek igazából opcionálisak, nem sokat osztanak-szoroznak szín szempontjából. Hennához, indigóhoz is használhatod Vali alapreceptjét, természetesen.

A bionomos hennát jó szívvel tudom ajánlani, indigót, cassiát szintúgy.

Mennyiségileg.... Attól függ, milyen hosszú a hajad? Közőphosszú hajra pl. 100-150g por elég, hosszúra max 200-250g szerintem. Arányokat ki tudod számolni te is. Hogyan mérd ki? Talán mérleggel a legegyszerűbb .

Ha félsz, hogy túl sőtét lesz (bár a felesleges indigó C vitaminnal leszedhető), készíts egy olyan tincset is, amiben még kevesebb az indigó (7-8 rész henna, 1 rész indigó). Illetve, ha cassiára is beruházol, az egész keveréket is hígíthatod, pl. ilyen módon: 4 rész henna, 1 rész indigó, 3-4 rész cassia). A három próbatincs után már szerintem látni fogod, jó-e valamelyik, vagy milyen irányba kell változtatni (esetleg írd meg, és tovább beszélhetjük a dolgot).

Nehéz így egy hozzászólásba minden belesűríteni... Esetleg Nem gondolkodtál rajta, hogy részt veszel egy tanfolyamon? Ha jól tudom, épp most hétvégén lesz, remek alkalom, hogy mindent megtudj a növényi hajfestésről, és személyesen teheted fel a kérdéseidet Gabinak! Ha meg tudod oldani, ne hagyd ki!

Értékelés: Nincs

Természetes hajfestés

Eredetileg sötötszőke a hajszinem, kb húsz éve festem hamvasszőkére, de már nagyon unom.A hétvégén kiprobáltam egy vörös hjszinező habot. Mindenkinek nagyon tetszik az új hajszinem. és én is meg vagyok elégedve.(tetszi a vörös,de féltem,hogy nem áll jól) Kérlek írjátok meg mi a teendőm ha ezekután én is Hennaval szeretnék festeni.  Milyen sampont használjak és muszáj-e 2-3 hónapot várnom a kémiai hajfestés után? És ha ige miért?

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

gyakori hennás kérdések

Átmozgattam a hozzászólást a hennás cikk alá, minden kérdésedre benne vagyon a válasz.

Értékelés: Nincs

Növényi hajfestés tartós hajegyenesítéssel lehet?

Sziasztok! Át szeretnék térni növényi hajfestésre, viszont szeretnék tartós hajegyenesítést is. () Lehet-e a kettőt egymás után alkalmazni, úgy, hogy nem várom ki a 2-3 hónapot. Azért nem tudom kivárni, mert annyi idő alatt iszonyú ősz leszek és a hajegyenesítés is "kimegy" a hajból, szóval akkor ott vagyok, ahol kezdtem. Előre is köszi a választ!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

henna+ vegyi egyenesítés

Szia!

Szerintem döntened kell melyik irányt választod, natúr termékeket anyagokat, vagy vegyi. Én nem keverném, saját tapasztalatom nincs, és nem is ajánlom vendégeimnek, hogy felváltva használjanak kémiai és természetes anyagokat. Ha nem tudsz lemondani az egyenesítésről, lehet várnod kell a növényi festéssel. Olyannal már találkoztam aki a hennázott haját daueroltatta, de mi az üzletben ilyet sem vállalunk.

Dönteni neked kell.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A hennát választom

Kedves Gabi!

Köszönöm a válaszodat, úgy döntöttem, hogy a hennát választom. 

Üdv!

Nóra

Értékelés: Nincs
K.Viki's picture

Hajszárazság - mitől lehet?

Sziasztok!

2 éve hennázom - indigózom a hajam, és én is bizton állítom, hogy minőségi változások álltak be a hajamnál, nem beszélve arról, hogy tényleg nő, mint a bolondgomba Az utóbbi időben azonban iszonyúan száraz lett, az egész, olyan, mintha valami (pl. hajformázó maradéka) bele lenne száradva. Kifésülhetetlen, kezelhetetlen, balzsam sem segít rajta... A változások: legutóbb 2x Khadi festékkel festettem a 2. fázist (kétszer festek), illetve kb. 1 hónapja Khadi mandulás sampont használok. Voltam fodrásznál is többször, vegyi hajhab került a hajamra, de ez nem okozott eddig soha ilyesmit. Lehet ez a nagy szárazság a meleg miatt is? Amióta a Khadival mosok hajat, azóta szinte nem is zsírosodik, annyira száraz... Nem értem

Van valakinek tippje? Mit tehetnék rá?

Üdv,

Viki

Értékelés: Nincs

száraz hajra - Vikinek

Szia Viki,

Én a bionomos henna+indigó keveréket használom, nekem is szárítja a hajam, de ez szeritem hajtól függ, hogy kinek szárítja kinek nem. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a hennázás után, miután lemostam vízzel a pépet a hajamról, kókuszolaj pakolást tettem rá, rajtahagytam min. 1 órán keresztül, aztán lemostam samponnal, legutóbb még a hennapépbe is raktam egy evőkanál kókuszolajat. A színhatást nem befolyásolta, pedig állítólag nem ajánlott olajat tenni bele, viszont így még puhább és fényesebb lett tőle a hajam, szóval úgy döntöttem a továbbiakban a pépbe is rakni fogok

Egyébként én úgy vettem észre hogy hennázás után elég ha kétszer akalmazom a kókuszos pakolást, úgy hogy hajmosás előtt minimum 1 óráig rajta hagyom, és már nyoma sincs a szárazságnak, szóval nem kell állandó jelleggel olajozni, de egyébként nagyon jót tesz  hajnak, az indiai lányok hajápolási szokásához hozzátartozik a haj rendszeres olajozása, ezért is olyan szép a hajuk, az egyik hennás oldalon egy indiai lány írta, hogy náluk a tradicionális hajmosási rítus abból áll, hogy először ricinus vagy kókuszolajat masszíroznak a hajba és fejbőrbe, kb. 2 órán kresztük rajta hagyják, majd shikakai port és különböző gyógynövény porokat vízzel péppé kevernek és ezzel mossák meg a hajukat. Sőt gyakran még ez után is olajozzák a hajat. Ezt én azért nem szoktam, de hajmosás előtt igen, és az tény hogy mióta rendszeresen alkalmazom tényleg sokkal szebb lett a hajam.

Remélem tudtam segíteni valamit, ha gondolod próbáld ki a kókuszolajos módszert, hátha beválik.

Értékelés: Nincs
K.Viki's picture

kókuszolaj :)

Szia!

Köszönöm, ki fogom próbálni. Kísérleteztem már a kókusszal, de eddig csak hajmosás után, úgy nem volt valami jó... olajos maradt tőle a hajam  A legutóbbi mosásnál már lecseréltem a Khadit, és jobb lett az eredmény...

Szép napot!

Viki

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Lehet nem a Te samponod,

de lehet, hogy tápanyaghiány áll fenn... vagy nem jártál gyakran klóros víz (uszoda, nem természetes vízű strand)? a táplálkozásod változott az utóbbi időben? ha igen, bővebben írnál róla? iszol elég folyadékot? koncentrált hatóanyagbevitellel támogatod szervezeted?

Értékelés: Nincs
K.Viki's picture

vagy valami más...

Szia Niki!

Semmilyen változás nem történt az életemben, táplálkozásomban, azt észrevette volna az érzékeny gyomrom Sőt, az emésztésem mostanában jobb lett! Uszoda, strand kilőve, vizet kb. 3 litert iszom naponta. Azért lep meg, mert tényleg csak a Khadi samponja és festéke új az életemben. Most veszek egy másik sampont és meglátom, mi lesz a végeredmény. Ha a Khadi a hibás, akkor meg is fogok válni 1 flakon bontatlan mandulás sampontól és 2 doboz bontatlan hajfestéktől...

Üdv,

Viki

Értékelés: Nincs
Shelly's picture

Göndörítés

Sziasztok!

Kétségbeesetten írok, remélem valaki meg tud nyugtatni. Nugát Barna Logonával festett a hajam (bár nem igazán fogta be), tisztán ápolom. A hétvégén egy esküvőre göndör fürtöket varázsolt a fodrászom... Behajlakkozta, és utána hajsütő... Azt hittem ki ugrok a székből. Megnyugtatott, hogy ha minden nap így göndörítenék, csak akkor lenne káros. Sokat szenvedtem a hajammal, mára egészen megerősödött. Ez az egy alkalom remélem nem hagy káros nyomokat... Nyugtassatok meg légyszíves!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Megnyugtatlak,

egy alkalom nem okoz maradandó károsodást :)

Értékelés: Nincs

Hamvasok hajfestése

Sziasztok!

Mit tegyenek az őszülgető, ún. nyár típusú nők. Készíthető olyan vörös, arany árnyalat, ami nekünk is jól áll? Esetleg a hidegebb természetes hajszínünk hatására valami nekünk passzoló színárnyalatot is tudunk kapni természetes festéssel? Vagy nincs mit tenni, őszek maradunk vagy rózsaszínes arcú vörösek? Van, aki a vöröset választotta, és végül nem bánta meg. (A hajam hamvasszőke, középárnyalat, a szemem világító kék, a bőröm hideg rózsaszín, az a típus, akit óva intenek az aranyos árnyalatoktól.)

Ennél nagyobb problémám soha ne legyen, de mégis érdekel a téma.

A honlaphoz, a "mozgalomhoz" gratulálok!!!

A választ előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

hennás hajfestés nyár típusúaknak

A "Nagykódex" ezen típusú hölgyeknek vörös árnyalatokból a borvöröset illetve a padlizsános árnyalatokat ajánlja. Ezek hennával sajnos nem elérhetőek, legalábbis a te természetes hajszíneden biztosan nem, de én nem is javasolnék ekkora változást, főleg, ha őszülgetsz. Ami elérhető és passzol is a típusodhoz: hamvas szőke, hamvas barna különböző színmélységben, fekete. Mivel őszülsz, világosabb hajszínt javaslok, hogy később kevésbé legyen eltérő a lenövés. Hennára, cassiára és indigóra is szükséged lesz. Két lépés festést kell alkalmazni:

1. kerevék: 8-12 rész cassia, 1 rész henna, hatóidő: fél óra melegítéssel, 3 óra melegítés nélkül

2. keverék (hamvasító): 8-12 rész cassia, 1 rész indigó (fekete teával kikeverve, ne legyen túl forró, kb. 50 fokos), hatóidő: 15 perc melegítéssel, 30-40 perc melegítés nélkül.

A továbbiakban már csak tőfestést végezz, mert besötétülhet a szín.

Próbáld ki előbb a hennát és indigót nagyobb hígításban,  egy tincsen, majd csak ha nem megfelelő, fokozatosan növelgetheted az arányukat.

 Sikeres hajfestést, szép hamvas színt kívánok neked, számolj majd be az eredményről! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

henna hajfestés után

Sziasztok!

Ahogy olvasgatok, látom, hogy hajfestés után csak vizes öblítés javasolt.  Két nap múlva samponos mosás. Ennek mi a célja? Eddig én samponnal mostam, természetesen méregmentessel, de egyből lemosás után.

Köszönöm szépen előre is a válaszotokat!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel