019. A henna (Lawsonia inermis)

Remélem sokakat megörvendeztetek ezzel a levéllel, hisz annyian érdeklődtök folyamatosan az alternatív - méregmentes növényi - hajfestés módszereiről.

Én magam is idestova nyolcadik éve festem hennával a hajam, miután a létező összes kémiai hajfestékre allergiás lettem. A hajam minőségében bekövetkezett változás szembeszökő: eltűnt a korpa, nem törik, gyönyörű fénye lett, nő, mint a bolond gomba, és nem hullik. Igaz, a használata kicsit macerásabb, mint a szintetikus hajfestékeké, de valamit valamiért.


Tartalom:


A henna (Lawsonia inermis)

A henna természetes színező és kondicionáló tulajdonságát évszázadok óta felhasználják a hajfestésben. Az élénkzöld bokorszerű növény Egyiptomból származik, ahol jól viseli a forró, száraz éghajlatot. A hennát Indiában, Szudánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten termesztik, de legjobban a trópusi klímát szereti, így üvegházban is jól termeszthető. Potenciálisan akár 4,5 méter magasra is megnőhet, a valóságban ezt a méretet sosem éri el, mivel 2,5-3 méteres korában kell learatni, évente háromszor.

Nem a márka számít, hanem az összetétel!A "henna" az éppen virágzó apró levelű sötét kérgű bokor perzsa neve. Más tájakon hívják "henne"-nek, "Al-Khanna"-nak, "Al-henna"-nak és simán lawsoniának is. Virágja finom, négyszirmú, közepéből hosszan kinyúló bibével. A piros, rózsaszín vagy fehér virágoknak édes, mézszerű, jázminra és rózsára emlékeztető illatuk van – olajukat évszázadok óta használják illatszerként. Mikor először voltam Tunéziában 1989-ben, akkor ejtett örökre rabul ez az illat. Szállodánk átriumos udvarában volt egy hennabokor - amiről akkor még nem tudtam, hogy az - ami éppen virágzott. A langyos éjszakákon betöltötte az egész környéket izgalmasan és erotikusan bódító illatával. Első adag hajfestő hennámat akkor hoztam Sidibusaid piacáról. Otthon utánanézve döbbentem rá, hogy az éjszakai illatot és a hajfestő hennámat ugyanannak a bokornak köszönhetem.

A henna leszedése

A henna "aratása" akkor kezdődik, amikor a virágok megjelennek. A növényt kivágják, minél közelebb a tövéhez, az ágakat letörik és két napra kint hagyják a napon száradni. A felső hajtásokról származó levelek adják a legerősebb festékanyagot, ezért ezeket különválasztják, és elsőként szárítják meg, hogy minél kevesebbet veszítsenek színükből. Ezekből készül az első osztályú hennapor, amelyet csak a bőr és a haj festésére használnak. Ezután a többi levelet is megszárítják, és lerázzák az ágakról. Ezeket az olcsóbb samponokba, hajfestékekbe és kondicionálókba szánják.

Sokan szeretik eredeti levél formájában megvenni a hennát, hogy egész biztosan ne legyen más növénnyel összekeverve, de így olcsóbb is, hiszen az őrlést házilag kell végezni, általában mozsárban. A lustábbak elektromos kávédarálót is használhatnak. Módosabb vásárlók inkább őrölt formában veszik meg a hennát, gyakran azért, hogy exportálják.

A leveleket zsákokban viszik a helyi malomba megőrölni. Őrlés előtt egy kis növényi olajjal meglocsolják, hogy óvják az őrlőpengéket a túlmelegedéstől és csökkentsék a keletkező zöld por mennyiségét. Az őrleményt csomagolás előtt szétterítik a betonpadlón és megvárják, amíg kihűl. A henna csak akkor őrzi meg eredeti minőségét, ha légmentesen zárva tárolják. Ha a környezeti feltételek nem ideálisak, minősége gyorsan romlik, és akár ugyanabban a gyárban előállított két zacskó hennapor minősége is nagyon eltérő lehet, leginkább a szárítás miatt.

A csomagolás előtti utolsó teendő a szitálás. Minél többször szitálják át a port, annál erősebb színhatást lehet vele elérni.

A henna őstörténete

A henna valószínűleg minden idők legelterjedtebb kozmetikuma. A régészek az egyiptomi múmiák haján és körmén is találtak hennanyomokat, ami azt jelenti, hogy a ma ismert legrégebbi henna-használatra utaló bizonyíték időszámításunk előtt 1200 körülről származik. Mai ismereteink szerint az egyiptomiak között rendkívül elterjedt volt a köröm hennával való festése, olyannyira, hogy aki nem vörös körömmel mutatkozott társaságban, az nem számított jól nevelt embernek.

Állítólag Mohamed próféta is hennával festette a haját és szakállát, amelynek nyomán i.sz. 630 körül rendkívül népszerűvé vált ez a gyakorlat Szaúd-Arábiában. Azt se felejtsük el, hogy a muzulmán nők szintén festették a kéz- és lábfejüket.

A henna Egyiptomból került Indiába, ahol állítólag Mumtáz Mahal használta először, Sahdzsahán fejedelem felesége, akinek emlékére férje a Tádzs Mahalt építtette.

A henna, mint gyógynövény

A henna hűsítő hatására Rádzsasztán, Pandzsáb és Gudzsarát sivatagi népei jöttek rá elsőként. Felfedezték, hogy ha a megőrölt levelekből készült pépbe mártják kéz- és lábfejüket, könnyebben elviselik a kegyetlen hőséget. Azt is észrevették, hogy a pép eltávolítása után a hűsítő hatás mindaddig megmarad, amíg a szín kitart. A nők eleinte nagy foltot kentek a tenyerükre, amelyet kisebb pöttyökkel vettek körül, és úgy találták, ezzel is ugyanazt a hatást érik el. Később mintákat alkottak a péppel, amelyet vékony ezüst-, elefántcsont vagy fapálcikákkal vittek fel a bőrre, ugyanolyannal, mint amilyennel a szemüket húzták körül, és amelyet egyes sivatagi falvakban ma is használnak.

hajmosasIndiában és Észak-Afrikában a gyógyító tulajdonságairól régóta ismert hennát különös előszeretettel alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére. Minthogy fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása van, gyakran használják kisebb karcolások azonnali ellátására, égési sérülések és ekcéma kezelésére, de horzsolások és húzódások, reumás fájdalmak és ízületi gyulladások esetén is enyhülést nyújt. Hűsítő hatása miatt ecettel keverve fejfájás csillapítására is lehet használni, főleg ha a fejfájást a nagy meleg okozza, a lábfejre kenve is hatásos. A lábfejre kenve használ ezenkívül lábgombásodás, tyúkszem, erős lábszag, vízhólyag és kisebb vágások esetén is. Az emberi tenyéren annyi idegvégződés van, hogy ha kézbe veszünk egy darabka hennapépet, az önmagában is lázcsillapító hatású. A hennát mindemellett régóta használják hajkondicionálóként, megállítja a hajhullást, hatásos fejtetű és korpásodás ellen, de állítólag - fertőtlenítő hatása folytán - még olyan súlyos betegségek esetében is csodát művel, mint a lepra, a himlő, a sárgaság, sőt bizonyos rosszindulatú daganatok.

A henna használata

Igen nagy különbség van a haj és a bőr festésére szolgáló henna minősége között. A bőrre való henna nagyon élénk zöld. A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat. Az európai nyaralóhelyeken elterjedt hennafestéskor is legtöbbször ilyen kétes anyagok kerülnek a bőrünkre a valódi hennapép helyett. A legfontosabb szabály, hogy kerüljük a fekete hennát, amely általában mindenféle káros és mérgező kemikáliát tartalmaz, és súlyos bőrreakciót válthat ki.

A jó minőségű hennának kellemes gyógynövényillata van, úgyhogy érdemes szaglással is meggyőződni a termék minőségéről, és elkerülni a kellemetlen toxikus vagy vegyszer szagú hennát. Minőségi hennát nagy valószínűséggel bizonyos bioboltokban, illetve indiai, arab vagy marokkói termékeket árusító boltokban kaphatunk. Én egyenesen az arab piacról hozatom magamnak utazási irodán keresztül, amikor én vagy bármelyik ismerősöm épp nem megy Egyiptomba vagy Tunéziába.

A pép alakban kapható változat szintén gyanús, mivel a bekevert hennapép legfeljebb 4 napig marad friss tartósítás nélkül, tehát az előre bekevert fajták valószínűleg tele vannak kémiai konzerválókkal. Ezért fontos, hogy a pépet mindig a felhasználás napján lehetőleg magunk készítsük el.

Ne feledjük azt sem, hogy az eredetileg jó minőségű henna is könnyen megromolhat, ha nem megfelelően csomagolják, ezért mindig légmentesen elzárva tároljuk, és óvjuk a közvetlen napfénytől.

A tiszta henna biztonságosan használható anyag, amely szinte soha nem vált ki allergiás reakciót. Noha elfogyasztása sem káros, inkább ne használjuk belsőleg, mivel hatással lehet vörösvértesteinkre, és ideiglenes sárgaságot okozhat.

A hennapép készítése (alaprecept)

Hozzávalók: A henna vízfelvevő képessége nagymértékben függ a minőségétől. Az alább megadott recept csak hozzávetőleges mennyiségeket tartalmaz - a fontos az, hogy a végén tejföl sűrűségű pépet kapjunk.

 • 2 evőkanál vagy 2 teafilter jó minőségű indiai fekete tea
 • 2 kiskanál erős instant kávé
 • 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg
 • 8-10 egész szegfűszeg
 • ½ liter tiszta víz
 • hennapor - hajhossztól függően 100g/200g/300g, tőfestéshez 100g
 • 6 csepp eukaliptusz illóolaj
 • 5 csepp levendula illóolaj

Kellékek:

 • kimustrált főzőedény
 • sűrű szita
 • keverő tál
 • fakanál
 • új hajfestő ecset

A pép elkészítése:

 1. A főzőedénybe tegyük bele a teát, a kávét és a szegfűszeget. Öntsük hozzá a vizet, keverjük jól meg, és lassú lángon forraljuk minimum fél óra hosszat. A forralás közben elpárolgott vizet apránként pótoljuk. Minél tovább forraljuk, annál erősebb lesz a színhatás!

 2. A hennaport szitáljuk bele egy üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél keverőtálba. Szűrjük le a keveréket, és folyamatos keverés közben adjuk hozzá a porhoz, míg el nem érjük a tejföl sűrűséget.

 3. Alaposan dolgozzuk el az esetleges csomókat, majd csepegtessük hozzá az illóolajakat, és keverjük jól el.

 4. Hagyjuk állni a keveréket lefedve addig, amíg langyosra nem hűl.

 5. Utána hasonlóképp kell felkenni, mint a kémiai hajfestékeket.

Az első hennás hajfestésnél a pépet a tőtől a hajvégekig kell felkenni, később már elég a tőfestés is, mivel a henna nem fakul, és nem kopik! Ha felkentük a pépet érdemes nejlonsapkával betakarni, hogy ne száradjon ki. Én - környezetem nagy vidulására - reklámszatyrokkal a fejemen szoktam rohangálni egész álló nap.

Ahhoz, hogy elérjük a kívánt színhatást, a pépet minimum 2-3 órán keresztül rajta kell hagyni a hajunkon. Én sokszor - mivel nagyon sok az ősz hajszálam - 6-7 óra hosszat is dunsztolom magam a pépben.

Készüljetek fel, a lemosás nem lesz egyszerű! Áztassuk be minél jobban a hajat és a fejbőrt, miközben folyamatosam masszírozzuk a hajba a hennapépet. Ezt egészen addig folytassuk, amíg a hajunkból víztiszta lé nem folyik. Ekkor mossuk át egyszer méregmentes samponnal vagy hajszappannal, majd a következő oldattal öblítsük:

Miután az öblítő oldat kicsöpögött a hajból, használhatunk méregmentes hajbalzsamot vagy olívaolajat kondicionálóként.

Fontos! Mivel a henna nem kívánt reakcióba léphet a szintetikus anyagokkal, a hennára való áttérés előtt minimum 3 hónapig "pihentetni" kell a hajat, hogy a kemikáliák kiürülhessenek. Ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk egy alapos méregtelenítéssel (Emóció, Huminiqum, Spirulina, Almarostos-szűzbogáncsos méz, Canadian Essence méregtelenítő tea, méregtelenítő tapasz ). Ha hennával festjük a hajunkat, nem ajánlatos a szintetikus kozmetikumok használata. Helyettük ajánlom figyelmetekbe a Kaviczky, a Bioemsan, a Hauschka, a Biola és a Farfalla termékeket.

A henna alapjáratban a vörös különböző árnyalatait tudja produkálni a hajunkon attól függően, hogy hajszálaink mennyi pigmentet tartalmaznak. A szőke és az ősz hajúak számíthatnak a legvilágosabb vörös árnyalatra. Minél sötétebb az eredeti hajszínünk, annál sötétebb a hennafestés színhatása is, ami sötétbarna alaphajszín esetén akár fekete is lehet. A henna színét mélyíthetjük egyéb növényi adalékok hozzáadásával, mint például diólevél, tamariszkusz, indigó, vöröshagyma héj. Egy biztos, a hennával szőke soha nem lehetsz! Ha bárhol szeretnének rádsózni "szőke" hennát, ne dőlj be, az csak kemikália lehet!

smink-es-hajszin-milyen-aronHa nem használtad fel az összes pépet a hajfestéshez, ne dobd ki, mert még 3-4 napig jó. Én a maradékból mendit szoktam rajzolni a kézfejemre, vagy a lábfejemre.

Antal Vali

Mottó: "Amikor Sumita a kezemet és a lábfejemet hennázza, mintha más térbe és időbe kerülnék - a varázslat, a szenvedély és a romantika világába."(Madonna) 


További oldalaink:


4.81818
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (22 votes)

Hozzászólások

idő

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek! Kb 4 éve natur henna porból készült péppel festem a hajam. 3-4 alkalommal kipróbáltam a Khadit, mert már nem tűnt olyan szép vörösnek a hajam, mint korábban. A bio boltban ahol szoktam vásárolni, rábeszéltek a Henna Co..... festékre. Azt mondták, hogy nyugodtan festhetem, csak természetes összetevői vannak és nagyon szépek a színei. Ma befestettem vele, de olvasom, hogy nem tiszta hajfesték. Ezt viszont most, hogy elszúrtam, mert hagytam magam rábeszélni, mit tanácsoltok, mikor festhetem újra hennával? Sajnos olyan a munkám, hogy két naponta meg kell mosnom a hajam és frizurát készítenem, így gondolom ez hamar ki fog kopni. Van ötletetek, hogy mivel tudom gyorsan leszedni, hogy tudjak inkább hennázni, vagy egy hónap múlva rákenhetem?

Köszönöm válaszotokat, szép estét!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hennázás más hennatartalmú festék után

Szia! 

C-vitaminos pakolással meggyorsíthatod a folyamatot. Ha azt megcsinálod egyszer-kétszer közben, akkor egy hónap múlva már bekenheted a hennával vagy Khadival. 

Értékelés: Nincs

Kérdések

SZóval pár dolog, ami nem világos.

Azt olvastam, hogy akinek végleges tetoválása van tilos hennát használnia. Igaz ez? Mi történik, ha nem várom meg a 6-10 hetet a vegyi festés után? Nagyon ragaszkodom a fekete hajszínemhez, melyik módszerrel érhető el hennával a leghatásosabban? Mennyi idő tán tapasztalhatok javulást a hajamon, ha átváltok hennára? Milyen kiegészítő ápolásra van szükségem mellette? Előre is köszönöm a segítséget :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Kérdések hennáról, tetoválásról...

Szia! 

Nem tudom, mi az alapja annak, hogy tetoválás mellett nem lehet hennázni, de nekem is van tetoválásom és hennás hajam is.  Én nem tudok ilyenről, hogy ne lehetne hennázni tetoválás mellett. 

Ha túl hamar hennázod a hajadat a vegyi festés után, akkor sérülhet, eltörhet a hajad. Esetleg C-vitaminos pakolással lerövidítheted a várakozási időt, de ez nem garancia. 

Tehát, a festett rész fekete. És az eredeti hajszíned milyen? 

Az, hogy mennyi idő után tapasztalható javulás, teljesen egyéni! Függ rengeteg mindentől, de az biztos, hogy ahogy felfüggeszted a kémiai festést, és elkezded a növényit, onnantól kezdve csak jobb lesz! A fekete kémiai festék a legkárosabb a szervezet számára (nem a haj számára, hanem a szervezet egészére). 

Kiegészítő ápolásra alapból nincs szükség. Annyi, hogy tiszta hajápolási termékeket használj! Sampont elsősorban. Aztán, ha szükség van rá, balzsamot, formázókat

Értékelés: Nincs

Hennázott hajra S...e festék mikor mehet?

Kedves Melinda!

Több hónapja a Khadi mogyoróbarna hajfestéket használom, de jókat olvastam a S...e festékről is, amit szeretnék kipróbálni. Érdeklődöm, hogy kell-e várni a hennás hajammal 3 hónapot vagy rákenhetem a S...t? (szilikonmentes sampont használok)

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Mi az összetétele?

Szia! 

Mi az összetétele annak a festéknek? Ha nem csupán növényi őrlemény, akkor ki kell várni a 3 hónapot! 

Egyébként én nem váltanám le a Khadit, annál tisztábbat nem ismerünk. De persze, ez csak egy vélemény. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

...összetétel

Kedves Melinda!

A színpaletta miatt váltanék esetleg. A Khadit túl sötétnek találom, azért gondoltam hátha..

Az eredeti hajszínem sötétebb gesztenyebarna, ha rákenem a Khadi mogyoró színt, akkor sötétebb lesz pár hétig (viszont én egy kicsit a korom miatt is világosítani, ércesíteni, lágyítani szeretném a színt, elkerülve a vöröst, megtartva a meleg barna árnyalatot, ami nem túl vörös, max a napfényben lenne egy kis rezes beütése).

Szerinted érdemes lenne próbálkozni a Khadi világosbarna árnyalatával, hátha nem lenne annyira sötét, mint a mogyoró (csak ettől azért félek, nehogy túl vörös legyek:) Szóval ezért váltanék, de lehet, hogy ugyanott lennék a ... árnyalatival, mint most:)

egyébként a Khadi festékkel absz.meg vagyok elégedve és már megszoktam a "macerát", ami sztem nem több mint egy vegyi festékkel, max. időben:)

Az alábbiakban azért idemásolom a ... összetételét

Hydrolyzed Wheat Protein,  Algin,  Lawsonia Inermis (Henna),  Cassia Auriculata Leaf Powder,  Juglans Regia (Persian Walnut) Shell Powder,  Indigofera Tinctoria,  Indigofera Argentea Leaf Powder,  Rheum Undulatum Extract,  Krameria Triandra (Rhatany) Root Extract,  Coffea Arabica (Coffee) Extract,  Curcuma Longa (Turmeric) Root Powder,  Beta Vulgaris (Common Beet) Root Extracta  

Köszönöm szépen a gyors segítséged!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Világosabb hajszín

Szia! 

Bármelyik Khadi színárnyalat keverhető másik Khadival vagy más növényi őrleményekkel, pl. cassiával tudsz világosítani bármelyiken, bármennyit, vagy "barnítani" indigóval. Az eredeti hajszínednél világosabb mondjuk soha nem lesz növényi őrleményekkel, sajnos. 

A világosbarna egyébként sokkal kevésbé vörös, mint a mogyoró! A mogyorónak kimondottan van egy kis vöröses beütése, és sötétebb is, mint a világosbarna. De a mogyoróhoz is keverhetsz indigót és cassiát, kísérletezhetsz is a különböző arányokkal, és csinálhatsz próbatincseket. De a mogyorót keverheted a világosbarnával is, vagy egyszerűen kipróbálhatod a világosbarnát önmagában. 

Azt figyeltük meg egyébként, hogy minél hosszabb ideig hagyod a hajadon a keveréket, annál sötétebb az eredmény. Tehát ha világosabbat szeretnél, akkor a leírt hatóidő alsó határához közelíts inkább. 

Milyen az eredeti hajszíned? Most ha még mindig túl sötétenek találod a hajadat, világosíthatsz rajta C-vitaminos pakolással. Lehet, hogy ki fogja vörösíteni a hajadat, mert leszedi róla az indigót, viszont utána rá tudsz menni a világosbarnával, vagy valamelyik keverékkel, amit szeretnél. 

A leírt termék összetétele egyébként nem tűnik rossznak, de nem fogsz vele jobb eredményt elérni, mint a Khadival, mert az is növényi készítmény, ráadásul még kötőanyagok is vannak benne, így kevésbé koncentrált. 

Értékelés: Nincs

Köszönöm a segítséget!

Köszönöm a segítséget Az eredeti hajszínem egyébként középbarnás, de ilyen se színű.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fekete hajszín

Próbálkozhatsz a Khaid fekete, illetve kékesfekete keverékével, viszont a (feketénél) világosabb hajszíned miatt érdemes aláalapozni sima hennával. Lehet, hogy lesz némi vöröses csillogás a hajadban, de közelíteni fog a fekete színehez. Ajánlom figyelmedbe az indigóról szóló cikket, sok kis praktikát elsajátíthatsz belőle. 

Mivel a Khadi mindkét fekete keveréke nagy százalékban indigót tartalmaz, érdemes alaposan áttanulmányozni a cikket, hogy a lehető legjobbat hozd ki a hajadból. 

Értékelés: Nincs

Első hennázás

Sziasztok! Én ma este az egész hajamat befestettem tiszta hennával, a színe tökéletes lett, pont olyan amilyet szerettem volna. Még szebb is lett, mint a vegyi hajfestékekkel, sokkal szebb fénye lett, gyönyörű vöröses csillogást kapott. Viszont akárhogyis dörzsöltem dörzsöltük, masszíroztuk bele -remélve, hogy ez elég lesz- nem festette be a tövét mindenhol. Az lenne a kérdésem, hogy erre van-e valami tippetek, vasárnap szeretném újrafesteni a hajtövemnek azon részeit ahol "foltos" maradt, de nem tudom mire számítsak, én már most is azt hittem ez elég lesz. Köszönöm szépen a válaszokat előre is! Eszter

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Ha foltos marad a haj hennázás után

Szia Eszter!

Örülök, hogy bejött a hennázás .

A hennapépet nem kell dörzsölni/masszírozni a felvitelkor, bőven elég, ha pakolásként teszed fel, és azokon a részeken, ahol nem fogta be/ősz hajszál van, oda egy picit többet teszel a pépből. A hatást fokozhatod, ha hajszárító búrát teszel a fejedre, mert a meleg hatására még inzenzívebben kibontakozik a szín és lerövidül a festés időtartama. Ebben az esetben bőven elég 1 óra. Próbáld meg így, és majd számolj be, hogyan sikerült

Értékelés: Nincs

Köszönöm szépen a válaszodat!

Szia Betti! Köszönöm szépen a válaszodat! Vasárnap megpróbálom így, ha lehetséges lesz addigra a búra, ha nem tudom megoldani akkor jobban figyelek és azokra a helyekre többet viszek majd fel. Ha lehetőségeim engedik csatolok képet róla! :) Eszter

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ha nincs búra

Szia Eszter! 

Ha nincs búrád, akkor tekerd be folpack-kal a fejedet, majd tegyél rá meleg sapkát. Ebben az esetben azért nem annyira rövid a hatóidő, mint a búrával, de jobb híján...  Ha már eddig is így csináltad, akkor bocsi! 

Értékelés: Nincs

Nem tudtam búrát venni

Szia Melinda! Nem tudtam búrát venni, a folpack-tól pedig tartottam, azt hittem macerás lenne azzal körbetekerni, ezért fürdősapkát használtam és arra tettem sapkát, meg törölközőt. Ugyan, köszönöm a válaszodat! Eszter

Értékelés: Nincs

Átváltás természetes hajfestétre. Hogyan?

Sziasztok! Nagyon szeretnék átváltani természetes hajfestésre, mert sajnos nagyon tönkrement a hajam vegyi kezelések kötkeztében :( Rengeteg oldalt átolvastam már, de még mindig nem világos sok minden. Kihez fordulhatnék kérdésekkel?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Váltás vegyiről természetesre

Szia!

Hozzánk nyugodtan fordulhatsz a kérdéseiddel, de javaslom, hogy olvasd el az oldalon lévő összes cikket és a hozzászólásokat is a témában, Hajfestés címszó alatt mindent megtalálsz.

Értékelés: Nincs
mjszonya's picture

Olajos kérdés :)

Sziasztok!
Továbbra is csak köszönni tudok minden információt, amit a hennáról adtok! Most néztem utána, 2012. augusztusában próbáltam ki a hennát hosszas információ gyűjtést követően és azóta is használom. Most is épp benne dunsztolódik a fejem :). Az elején az alaprecepttel kezdtem, de az évek alatt a saját kedvemre alakítottam ki a pépet. Van ebben már annyi gyógynövény, tea és fűszer! :) És olaj is... Gondoltam egyet, ideje újra elolvasni, mit is olvastam és anno és hogyan is kell akkor ezt most és meddig is és biztos jól csinálom?! És megtaláltam azt, hogy a henna péphez nem javasolt olajat keverni. Az utóbbi 2-3 évben már biztos, hogy minden péphez tettem ricinus olajat és oliva olajat is. Évente 1-2, max. 3 alkalommal hennázok csak, és pluszban 1-2szer olajos pakolást használok. Mindeddig nem tapasztaltam a hozzáadott olaj negatív hatását, sőt! De lehet, hogy ez is hosszabb távon jelentkezik?
Az lenne a kérdésem, hogy miért nem ajánlott a henna pépbe olajat keverni? Ártok vele? 
A mostani fejem már így járt, de következő alkalommal változtathatok a rutinon. :)
Előre is köszönöm a választ!
Szonya 

Értékelés: Nincs

Szeretnék henna port

Szia,

szeretnék henna port rendelni a webáruházból, de előtte lenne egy kérdésem:
kolléganőmtől kaptam hennát kipróbálásra,
a Tudatos vásáró termékteszt oldalán biztonságosnak ítélték meg a terméket, ezért mertem kipróbálni
előzőleg már festett volt a hajam kémiai festékkel, (amitől minősége sokkal rosszabb lett,) de mivel négy hónapig semmilyen festéket, színezőt nem használtam, rákentem a hennát úgy, ahogyan az ismertetőben volt -
enyhén viszketett tőle a fejbőröm egész művelet alatt, és lemosás, szárítás után is (különböző pontokon) megmaradt ez az érzés még több napig
mi lehetett az oka a fejbőröm viszketésének?
itt azt olvastam, hogy a henna levélőrlemény egy gyógypakolás, ami nem okozhat kárt a hajas fejbőrnek
szeretném kérni a véleményed, merjem hennával festeni a hajam továbbra is? (természetesen nem azzal, amit kaptam, hanem erről az oldalról valót rendelném)
köszönöm, Évi

 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Meg tudod adni az összetételét?

Szia! 

Meg tudod adni az összetételét annak a hennának, amit használtál? Csak és kizárólag henna őrleményből állt? 

Tiszta sampont, balzsamot, egyéb hajápolókat használsz? Ha igen, mióta? 

Sikerült normálisan leöblíteni a hajadat a hennázás után? 

Értékelés: Nincs

Henna

Szia,

a H.... Color (,amit használtam ) összetétele:

barna: Indigoferatinctorialeaf powder és lawsonia inermis (henna) leaf extract

vörös:  lawsonia inermis (henna) leaf extract, sodium picramate és aqua

vékony szálú hajra való, tartást adó sampont és balzsamot használtam, ami eddig semmi problémát nem okozott (L.... termék)

hennázás után nagyon alaposan, sokáig öblítettem folyó vízzel, szerintem sikerült lemosni jól a masszát

kérlek adj tanácsot, melyik sampont, balzsamot ajánlod vékony szálú, tartás nélküli hajamra 

és hennát is szeretnék, vállig érő hajra milyen mennyiségű festéket kell használni egy festés során?

a hennához ajánlod, hogy keverjek valamit?

 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Viszkető fejbőr, nem a hennától!

Nahát, nézd csak a vörösben a belinkelt összetevő micsoda? A linkre kattintva el tudod olvasni, hogy az bizony káros! Hennával keveredve meg főleg nem túl jó, tudod, hogy a hennázás előtt várni kell három hónapot, pont azért, hogy a henna ne érintkezzen vegyi anyagokkal. Itt meg direkt keverik... 

Abban is biztos vagyok, hogy a samponod, balzsamod is szintetikus, de valószínűleg az csak hab a tortán. Biztonságos, hennatartalmú növényi őrleményeket ITT találsz. Van köztük vörös, a barna árnyalatai és feketés is. 

Ha a sima hennát választod, akkor abból kb. 10 deka elég a hajadra. Hogy kell-e hozzá még valami, attól függ, milyen árnyalatot szeretnél és milyen színű az eredeti hajszíned. Bár ha előzőleg a vörössel kented be, akkor annál világosabbat nem tudsz elérni, maximum ha barnítani szeretnéd, arra van lehetőség.

A vékonyszálú haj problémája egyébként meg fog oldódni magával a növényi festéssel is, mert a növényi őrlemények tartást és volument adnak a hajnak. Addig is ITT nézz szét. Ezek kimondottan vékonyszálú hajra ajánlott termékek, van köztük sampon, balzsam, hajrögzítő és pakolás is. 

Értékelés: Nincs

Hálás vagyok a segítségért

Szia,

köszönöm szépen válaszodat, hálás vagyok a segítségért, megrendeltem a termékeket :)

szép napot kívánok, Éva

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Olaj a hennapépbe?

Szia! 

Abszolút nem ártasz vele! Egyedül azért nem javasolt bele olajat tenni, mert úgy gyengül a festőereje, kevésbé tud megtapadni a hajon. Ennek egyébként főleg akkor van jelentősége, ha indigót is keversz bele, mert az indigó egyébként is nehezebben tapad és könnyen kopik. 

Ha neked így is szép lett az eredmény, akkor semmi baj nincs. Károsítani nem fogja sem a hajadat, sem a szervezetedet! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hennás edény?

Mázas edényben hennáztam, de sajnos repedéseket vettem észre rajta. Mit javasoltok, milyen edénybe keverjem a port? Régiségvásárban vettem, pár hét múlva tudok menni újra oda, hátha sikerül egyet vennem. De már szeretnék újra hennázni. 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Milyen tálban keverjem a hennát?

Szia krysztasz!

A fenti cikkben ezt olvashatod:

"A hennaport szitáljuk bele egy üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél keverőtálba."

Szép hajat és szép napot kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Milyen tálba keverjem a hennát?

Köszönöm, Neked is!

Értékelés: Nincs

Festett póthaj és henna

Sziasztok!

Már elég régóta hennával és indigóval festem a hajamat. Nemrégiben rakattam fel póthajat, ami hagyományos szintetikus festékkel lett befestve. Az lenne a kérdésem, hogy ettől függetlenül a saját hajamat befesthetem-e hennával és indigóval? Mi van akkor, ha összeér a kétféle festék, mivel lehet, hogy teljesen nem tudom kikerülni.... 

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,

Kata

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Festett póthaj és a henna

Szia! 

Mikor volt festve a póthaj és milyen színűre?

A saját hajadat festheted nyugodtan hennával és indigóval, próbáld azért úgy intézni, hogy ne nagyon érjen össze a kettő, de nem hinném, hogy probléma lenne belőle. 

Értékelés: Nincs

Festett póthaj és henna 2.

Szia!

Köszi a választ! A póthaj kb. 1 hónapja lett befestve, és azért kérdeztem rá, mert fodrász mesélte, hogy egyik vendégének rakott fel póthajat, aki direkt úgy rendelt magának hajat netről, hogy teljesen natúr-festetlen legyen, mivel  hennázza a haját. Amikor feltették neki elkezdett füstölni a haja.....Kiderült, hogy mégis festett volt az a haj, illetve a hölgy egyébként is szőkére hennázta a haját, amit ha jól tudom, eredeti vegyszermentes hennával nem lehet elérni.....Lehetséges, hogy mivel a szőke henna tartalmaz vegyszert, ezért is lett ez a probléma?!

Köszönöm a segítséget!

Üdv,

Kata

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Azért az durva, ha füstöl...

Nem szeretném kétségbe vonni a fodrász szavahihetőségét, de ezt nagyon furának tartom. Annyi szokott történni maximum, hogy eltörik a haj, de hogy füstöl?! 

Az, hogy lehet-e szőkére festeni növényi készítménnyel, őrleményekkel, függ az alaphajszíntől. Ősz vagy nagyon világos hajon meg lehet oldani cassiával, de sötétebb hajon nem. Márpedig ha direktben keverik a hennát vegyszerrel, tényleg okozhat hajkárosodást, valószínűleg nála ez volt a baj.

Szerintem nálad ilyen módon nem lenne semmi baj (ha tényleg tiszta hennát vagy növényi őrleményt használsz!), főleg, ha már egy hónapja volt festve a póthaj. 

Értékelés: Nincs

Pikkelysömörös fejbőrre henna?

Sziasztok!  

A kérdéseim:

 1. Pikkelysömörös fejbőrön használható- e a henna?  
 2. Kell e kevernem valamivel ha a sötétszőke hajamból egy kicsit sötétebb és enyhén vörös árnyalatot szeretnék kihozni?
 3. Szerintetek melyik henna biztonságos, honnan rendeljek?
 4. A hajam rövid, fiús, mennyi "festék" kell rá?    

Előre is köszönöm a válaszokat! Babett

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A henna gyógynövény, kiváló a fejbőrgyulladásra is!

Bátran használhatod pikkelysömörre is!

Válaszaim a kérdéseidre:

 1. Igen
 2. Én egy kis cassiával keverném 1:3 arányban
 3. Én ezt a hennát használom már 5 éve, és ezt tartom az egyik legbiztonságosabbnak.
 4. 3 csapott evőkanál henna, 1 csapott evőkanál cassia.

Ha nem szeretsz kutyulgatni, akkor megbízható kész keverékek is vannak.

Arra vigyázz csak, hogy a növényi festékek nem tűrik a kémiai samponokat, "összevesznek velük, aminek a hajad láthatja a kárát! Úgyhogy válassz organikust. Itt (katt a linkre) garantáltan vegyszermenetes samponokat találsz. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Henna a véráramban

Sziasztok! Lassan 4 eve, hogy hennazom a hajam. Nagyon szep színű: a rézvorostol indult, mostanra mar sötétbarna vörös beütéssel, illetve vörös az ősz részeken. Ami viszont az utóbbi idoben nyomasztó: azt látom, hogy hennazas utan kb. 2-3 órával a vesém kiválasztja. Valamint mintha ettől lett volna múltkor is, hogy egy jo félóra-óráig nem vagyok tőle jol. Szeretnek érdeklődni, hogy mennyire kell aggódjak? Eleinte en is benne aludtam es teljes hajón volt, de kb. 1 eve mar csak a tovet féltem. Ket gyerekről - (kiskorú) gondolkodom egyedül, nem szeretnek aggódni. :) Válaszotokat előre is koszonom! Marianne

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hogy érted azt, hogy a veséd kiválasztja?

Vörös a vizeleted? Hennától még ilyet nem hallottam, sem olyat, hogy rosszullétet okozott volna valakinél. Hogyan vagy rosszul? Szédülsz? Hányingered van? 

Értékelés: Nincs

Henna - a véráramban

Köszönöm az érdeklődést!  Igen, a vizeletemet megszínezi, ami számomra azt jelenti, hogy átkerül a véráramba és a vesém kiválasztja - csaképp nem vörös, hanem az erdeti színe: zöldes/barnás (sóska szín), mint amilyen színű a pép, ami felkerül a hajamra. Én a Goloka Classic Henna 100%-os hennaport használom citromlével elkeverve a kezdetek óta, amit egy Fitotékában vásárolok.

Igen, a rossz közérzet pont ilyen: furán érzem magam, kicsit szédülök és nagyon enyhe hányingerem is van.  Ezt régen nem észleltem, csak az utóbbi kb. fél évben - vagy kicsit régebben, sajnos a hónapok úgy szaladnak...

Azért is kérdezem, mert a fodrászom nagyon rendes és felkeni nekem, hogy ne én bénázzak, de anno is mondta -és még néhányszor beszéltünk róla az évek során, csak sosem jártam utána rendesen-, hogy a tovább képzéseken azt hallják, hogy a henna nehézfémeket is tartalmaz (-hat?), ami nem ürül ki a szervezetből, viszont hosszú távon tudjuk, hogy milyen károkat okoz...  ezért kezdtem el aggódni.  

Nagyon köszönöm, ha mihamarabb valaki megnyugtató, MEGBÍZHATÓ adatokon, információn nyugvó választ tud nekem mondani - vagy akár olyan oldalakra irányít, ahol olvashatok erről  (Akár angol nyelvű irodalom is lehet.)

Köszönettel:

Marianne

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Henna a vizeletben

Antal Vali vagyok, kozmetikai hatóanyagelemző. 

Nyugodj meg, nem a henna növény a ludas. Ugyanis csak akkor tudja megszínezni a vizeletet, ha lenyeled, és akkor is barnásvörösre. Ráadásul soha nem okoz rosszullétet, sőt a berberek évszázadok óta alkalmazzák fejfájás és rosszullét, valamint hőguta ellen is.

Nekem inkább az a gyanúm, hogy valami kemikália a bűnös. Ugyanis a henna nem tartalmaz semmilyen nehézfémet, csak növényt! Valóban vannak olyan hajfestékek, amelyek hennánek hazudják magukat, általában azok szoktak problémát okozni.  Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen hennát használsz, keverék-e, ha nem az, akkor pontosan hogyan készíted a pépet, és utána mivel kezeled a hajad?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Henna - véráramban?

Kedves Vali!

Nagyon köszönöm a válaszod!  Ahogy írtam, a G Classic Henna port használom, ami az írás szerint 100% tisztaságú.  Citromlével - és csak azzal - higítottam eddig mindig, majd Farfalla samponnal (Neemes), majd amikor nem lehetett kapni, akkor Khadi samponnal, most pedig szintén a Farfalla új samponával mosom.  A samponokon kívül mást nem variáltam emlékeim szerint... Max. a citromlé volt mindig más.  Ma megyek épp újra, most megpróbálom biocitrom levével és esetleg vízzel higítani, hátha.  Aztán jelentkezem holnap, hogy ma mit tapasztaltam.  A vizeletben határozottan a sóskaszínű szemcsék jelentek meg és nem vöröses, hanem inkább olyasmi árnyalata lett egy-két ürítés erejéig, kb. 2-3 órával a lemosás után.  Legutoljára is már csak kb. 2 órát volt a hajamon a pép.  Ja, igen... sokszor nincs időm előre megcsinálni és olyankor ahogy olvastam, félórára 30C-on melegítem a pépet - nem tudom, ez befolyásol-e bármit.   Illetve még eszembe jutott, hogy néha hajmosás után (nem mindig közvetlenül, néha csak egy-két nappal később) a Mania nevű göndörítő balzsamot teszem rá.  Ez is nagyon régi már, évek óta használom.  Tulajdonképp nem jöttem rá semmire, amit másképp csinálnék mint a korábbi időkben - mégis ezek a 'tünetek' csak néhány hónapja jelentkeztek.  

Válaszod előre is köszönöm!

Marianne

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Zöld szemcsék a vizeletben

Mint már említettem, a 100%-os henna esetén kizárt, hogy zöld szemcsék jelenjenek meg a vizeletben. A henna csak vörös szineződést válthat ki. Az általad használt egyéb szerek sem indokolják a zöld elszíneződést. Ha semmit nem csinálsz másképp, mint azelőtt, akkor máshol keresnünk a ludast. Semmi más változás nem játszik közre? 

Értékelés: Nincs

Zöldes árnyalat

Szia Vali!

Nos, tegnap este a pépet üvegtálban, biocitrom levével és némi szűrt vízzel higítva készítettem és úgy tettem a sütőbe.  Ugyanis az jutott eszembe, nem lehet-e, hogy esetleg a műanyagedényből válik ki valami nem szükséges vegyianyag hő hatására.  (Úgy, mint a PET palackos víz sem ideális ugyanezen okokból kifolyólag.)  Este még lefekvés előtt voltam mosdóban, illetve reggel a reggeli vizeletből vettem mintát, amit ma gyorsan be is adtam vizsgálatra, hátha kiderül valami.  Most is érzékeltem, hogy sötétebb, a WC-ben kicsit zöldes árnyalatú volt a vizeletem, de a reggeli esetben kis üvegedényben már inkább csak sötét sárgának láttam.  Tudtommal a vizelet minél "sűrűbb", annál sötétebb és ez arra utal(hat?), hogy annál több méreganyagot tartalmaz.

Az orvostól csak egy gyors beutalót tudtam most kérni, hogy még ma beadhassam, de az csak standard vizsgálat, pl. nehézfémekre nem vizsgálnak, illetve azt sem, hogy van-e jelen bármi a vizeletben az általuk vizsgált dolgokon.  Igyekszem eljutni holnap és megtudni az eredményt, de valószínű sokkal okosabb nem leszek.  Azt sajnos nem is tudom, tulajdonképpen milyen vizsgálatot is kellene kérni, hogy kimutatódjon, hogy mitől sötétebb.

A jóhír az, hogy a szédüléses rosszullét nem volt úgy, mint múltkor, ugyanakkor még ott helyben, a fodrásznál volt egy kisebb rosszul létem - de vízivás után helyre jött.  Próbálok figyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékbevitel legyen, ami talán most nem volt elégséges, ugyanakkor fura volt, hogy pont ott, pont akkor.  A redukció végmeneteléhez ugye "dunsztba" kell kötni a hennát, ezért mindig folpackkal tekeri be a fodrász a pép felvitele után a fejem.  Ez nyilván elzárja az oxigénellátástól.  Okozhatja esetleg ez a kellemetlen tüneteket?  Mert akkor legalább az "megoldás" lehet a rossz közérzetre.  

Az elszíneződött vizelet akkor még egyelőre rejtély... :)

Köszönöm, hogy együtt gondokodsz és segítesz!

Marianne

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mi lett a vizsgálat eredménye?

Nagyon kíváncsi vagyok! Lehet már tudni valamit?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Még valami eszembe jutott!

Pontosan melyik Classic Hennát használod? Ugyanis több féle van, és egy kivételével mindegyikben van PPD, ami rendkívül káros, mérgezést, fejfájást, okozhat.

Értékelés: Nincs

Melyik Classic Henna

Szia!

Úgy rémlik, elküldtem a linket az előző levelemben is, de akkor idemásolom újra - bár tudom, hogy a fórumon kicenzúrázzátok érthető okokból kifolyólag.  

Ha tudnám, hogy ez az, akkor hurrá, legalább az okot tudjuk - bár akkor meg nem értem, hogy hogyan lehet tudni, hogy melyik tartalmaz PPD-t, amikor úgy van feltüntetve, hogy 100% hennapor ("Kizárólag 100%-os henna port tartalmaz. Hajszínezéshez és testfestésre is alkalmas.").  Egy ilyen termék akkor hogyan tartlamazhat mást is?  És ha valóban, akkor  vajon ez nem a vásárló megtévesztése? :o  Nyilván azért álltam át évekkel ezelőtt a tiszta hennára, hogy ne vegyi anyaggal fessem a hajam... direkt nem festékport, hanem 100% hennaport vettem és használtam... akkor most elég tanácstalan és csalódott vagyok, ha kiderül, hogy ami annak van mondva az nem az.. :(

Várom az "ítéletet",

Marianne

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A leírása szerint valóban henna

De nem véletlen, hogy nem ezt ajánljuk, ugyanis nagyon sok rossz tapasztalat futott be hozzánk erről a márkáról, pláne az allergiás reakciók terén. Szerintem válts Te is Nehára vagy Khadira, amelyek garantáltan bevizsgáltak, és eddig még nem jött rájuk hasonló panasz. Én Nehát használok.

Értékelés: Nincs

Kipróbálom, amit ajánlasz.

Kedves Vali! Koszonom a választ! Akkor kipróbálom, amit ajánlasz. Amit meg még természetgyógyász javasolt, hogy 3 nappal elotte kezdjek hydrogenperoxidos oldatot (3%-os, gyógyszertári) csepegtetni vízbe es igyam, az segítheti azt az időszakot, amig a folpack a fejemen van. Lehet, pusztán ez a probléma. Meglátjuk, de akkor váltok is. Koszonom! Marianne

Értékelés: Nincs
mantaray12's picture

Jól használom az indigót?

Sziasztok! Évek óta olvasgatom a hennás tippeket itt, mert szeretem változatosan festeni a hajamat, valami apróságot mindig változtatok az alaprecepten (kicsivel több diólevél, kevesebb kamilla, mikor hogy sikerül), nemrég azonban a helyzet megkívánta, hogy ne vöröses, hanem inkább barna árnyalatokban gondolkodjam. A hajam eredetileg sötétszőke, amire azt mondják, hogy az a tipikusan semmilyen, így a legváltozatosabb színeket tudtam kihozni belőle. Nemrég vettem indigót, és a hennát jó erős csersavas diólevél teában kevertem össze 1/3-2/3 arányban, hogy kb közepes barna színt kapjak. Túl savas lehetett, mert csak a henna érvényesült, szép sötét vörös lettem, és bár imádnivaló szín, de nem ez volt a célom. A víz zöldes volt, ahogy lemostam, nem kék.

Most épp a fejemen van egy ugyanilyen arányban elkevert indigó-henna, de nem mertem mással, mint vízzel. Ezer és ezer féle receptet olvastam itt és a gyakori kérdések közt is, angol találatokat is kerestem, de külföldi oldalakon nagyon dívik a sima vízzel keverés (csepp citromlével azért), itthon pedig mindenfélét belekutyulunk. :) Igazából a konkrét kérdésem az, hogy mikor kellene kékesednie, sötétednie a felkent pépnek? Amikor komótosan végeztem és lefedtem fóliával, még javában zöld volt, mint a spenót.

A hajamról annyit kell még tudni, hogy a végén 2-5 centiméteren vegyi festék van, a vállamig ér, nagyon lassan nő, trehát kb 2-3 éve volt vegyileg festve az a rész, szinte kikopott a festék belőle, mire újra* hennázni kezdtem. Próbálok minden adatot leírni, ami érdekes lehet a végeredmény tekintetében.

*előtte évekig hennáztam, csak szőke melírt tetettem bele egy éves szünet után.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Henna és indigó.

A világos és az ősz hajúaknak javasolt, hogy ha indigóval is dolgoznak, akkor mindig 2 lépcsőben fessék a hajukat. Ugyanis az indigó csak hennára fog, ráadásul az indigó színleadása 50°C-on a legoptimálísabb. Én a helyedben először bekenném csak hennával, majd 40 perc után lemosnám, és utána rámennék egy henna-indigó fele-fele keverékkel, amelyet 50-60°C-os vízzel kevernék el, és ezt legalább 2 óráig a hajamon hagynám. Ezzel egy sötétbarna, kevésbé voroses színt érsz el. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
mantaray12's picture

Köszönöm!

Kipróbálom legközelebb (mivel lassan nő a hajam, kb egy hónap), és megírom mindenképp, hátha más is jár hasonló cipőben. :)

Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs

Használhatom?

Sziasztok!!

Legelőször is orulok, hogy regisztráltam az oldalra, mar nagyon sokat segített :) Egy ideje én is Henna parti vagyok, mi tobb, imádom :)

Az előzmények szinten millió festés vegyi hajfestekekkel, aminek meg is lett az eredménye hosszu evek alatt, ra kellett jönnöm, hogy bizony nincs mese, abba kell hagyjam a kémiai hajfestekek alkalmazását. A hajam volt mar mindenfele színű, szoketol feketéig, de az utobbi idoben mar semmilyen festek nem maradt meg rajta, mindent ledobott. Atteretem a hennara. Mar az első hennas hajszinezes különleges volt, sokat javított a hajam állapotán. Natur, testfestesre is alkamas minosegu hennaport hasznalok, a hajam per pillanat baranasvoros, a célom, gy mely, intenzív, borvörös szin. Az alaphajszinem vilagos/kozepbarna. Egy kedves ismerosomtol kaptam ajándékba egy 100gr kiszerelésű, melyvoros hennaport, de sodium picramat-ot tartalmaz a henna es cassia mellett.

Kerdesem az lenne, hogy milyen szerepe van ennek a sodium picramat-nak? Okoz e károsodást, vagy hasznalhatom biztonságosan? Koszonom a valaszt elore is :) Mindenkinek szep napot kivanok!

Értékelés: Nincs

Sodium picramate hennaporban?

Szia,

Hatóanyag keresőben ezt olvashatod:

"Sodium picramate

Vörös vegyi színező komponens, hajfestékek alapanyaga. Allergén.

Forrás:

 • cosmeticsinfo.org"

Ezekben a hajfestékekben semmilyen káros anyagot nem találsz, a minőségük pedig kiváló!

Értékelés: Nincs

Első henna festés előtt...

Sziasztok!

Eloszor is elnezest az ekezet nelkuli irasmodert, sajnos csak igy tudok. Megvettem eletem elso henna porat, nezegetem egesz nap de nem merek belevagni. Elolvastam egy csomo kommentet itt, megis lenne meg kerdesem.

A dobozra amit vettem az van irva, hogy fel-1 oraig hagyjuk a hajon. A markaja T...., hasznalt mar valaki ilyet? Finest quality van rairva es , hogy tiszta 'Lawsonia Inermis Extract". Nem tudom a marka mennyiben hatarozza meg a minoseget, ill miert irnak sokkal rovidebb hasznalati idot mint amit itt olvastam.

A masik kerdesem az lenne, hogy mivel szokere van festve a hajam viszont egy jo darabon mar lenott, (az eredeti hajszinem vilagosbarna vagy sotetszoke) igy eleg nagy elteres lehet a to es a tobbi hajresz kozott gondolom festes utan. Amit szeretnek az valamifele rezvoros, intenziv es csillogo :)

Lehet megoldaskent kette osztani a pepet , a hajtonel vilagosito anyagokkal keverni (kurkuma es kamilla?) a szoke reszre meg tisztan vinni fel a csupan vizzel kevert hennat?

Tehat mennyi ideig hagyjam es hogyan keverjem? Keverjem egyaltalan?

 Valaszukat elore is koszonom!

 Aniko

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Első hennázás előtt

Szia Anikó! 

Nem ismerem ezt a márkát, nem is találtam róla semmi lényegi információt, összetételt. 

Ha tényleg csak henna port tartalmaz, akkor rendben van összetételileg, viszont egészen biztosan nem elég neki a fél óra - óra!!! Ha elég neki ennyi idő, akkor pedig tutira nem 100% henna. A márka meghatározza a minőséget, de nem ilyen módon, hogy elég lenne neki félórás hatóidő. Ha megnézed a tartalmát, akkor egy zöldes növényi őrleménynek kell lennie. 

Ha a hajad szőkére van festve, akkor a hennát rákenve rikító narancssárga lesz a szőkére festett rész, a töve pedig valószínűleg barnásvörös. Úgyhogy én nem a tövét világosítanám (egyébként kurkumával és kamillával ezt nem is igazán lehet elérni), hanem inkább a henna után rámennék indigóval is az egész hajra (szerintem nem lesz elütő), vagy a szőkített részre. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Még szerencse, hogy rákérdeztem...

...mielott belevagtam volna :) Erdekesen mutatnek narancssargan :D

Angliaban elek es nagy nehezen sikerult ezt a markat beszereznem egy indiai kereskedotol (ez az amivel ok a boruket is festik). Mas herbal boltokban csak kevert hennakat talaltam mindenfele adalekanyaggal.

Szoval nagyon jo, hogy most hallgattam a belso hangra es nem alltam neki vehemensen a dolgonak ahogy altalaban. Hat , hogy indigot hol lehet itt kapni,egyaltalan milyen neven vagy kiszerelesben aruljak annak meg utana kell jarnom.

Nagyon koszonom a segitseget Melinda! Megmentettel egy kellemetlen kalandtol :) Azert nem adom fel, utana jarok annak az indigonak vagy megvarom mig teljesen leno de mergeket mar biztos nem viszek ra tobbet.

Megegyszer koszonom!

Aniko

 

 

 

Értékelés: Nincs

Henna hajfestés várandósan

Kedves Mindenki!

 Szombaton festettem második alkalommal hennával a hajam, elsőre nagyon szépen befogta a hajam. Most viszont, annak ellenére, hogy jól beledolgoztam a hajtövembe, és 3 órát pácolódtam folpack plusz kötött sapka plusz néha hajszárítóval melegítéssel, a lenövésemen nem látni semmi változást! Ma kiderült, hogy babát várok, lehet hogy azért?  A vegyi festésnél is van akinél áldott állapotban nem fogja be a hajat, úgy tudom! Lehetséges??

A válaszokat előre is köszönöm!!

Karolina

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Henna festés mi lehetett a hiba

Kedves Karolina!

Gratullálok az AntalValis közösség nevében is. :)

Csak találgatok, hogy mi lehetett hiba, de elképzelhető, hogy a hennát nem megfelelően tároltad?

Vagy túl forró volt a víz?

Fontos a jó minőségű henna por használata is.

Egyébként fontos lenne, hogy ne az egész hajadat fesd, mert idővel nehéz lesz azt a színt festeni a tő részen ami sok festéssel alakult ki a végeken, persze ez függ a gyakoriságtól is és a hajhossztól is.

Hozzám járnak várandósak és megszínezte a hajukat a henna sőt az indigó is.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs

Sampon

Kedves Gabi!

Azóta köszönöm ez a gond megoldódott, habár még mindig nem tudom mi volt a baj. A fodrász barátnőm üzletében újra meg csináltuk, hajszárító búra alatt, mint elsőre és jó lett! Lehet nem tartottam elég melegen. Na mindegy, most más miatt írok!

 Már a henna hajfestés előtt átálltam tiszta samponra és balzsamra, F termékeket használok, de iszonyatosan gubancokba a sampon a hajam, illetve az amúgy is nagyon száraz hajam még jobban szárítja, hiába a mosás előtti hajbókolás, sokfélét kipróbáltam már! Ezek miatt egy hajlamosánál több hajam kijön mint előtte két-három alkalommal! Még így is, hogy várandós vagyok, pedig ilyenkor nem szokott hullani a haj! Ja és vissza korpásodott a fejbőröm!

A kérdésem az lenne, hogy nagy kárt okoznék ha henna festés mellett, maradnék vegyi samponnál? Persze minden más hajápoló természetes maradna. Hajvégápolót például én csináltam argán-, mandula-, kókuszkákból, shea vajból és e-vitaminból. Nagyon jó!!! Sokat is nőtt a hajam, de rengeteg kihullik, ami az én nagyon dús hajamon már igencsak meglátszik!!

Tanácsot szeretnék, hogy miért van ez, és mit csináljak!

Köszönöm előre is!

Karolina

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Haj gubancolódása, korpásodása stb.

Szia Karolina! 

Most illúzióromboló leszek... Az általad említett termékcsalád NEM tiszta! Tudom, mert annak idején én is használtam, azt hittem, rendben van, de kiderült, hogy ez csak reklámszöveg.  Úgyhogy nem a tiszta sampontól gubancolódik, hullik a hajad! 

ITT találsz garantáltan tiszta samponokat, átálláskor legtöbbeknek a Berber Beauty Ghassoul-argán sampon szokott beválni, de fontos, hogy minden használat előtt felrázd! 

Fontos a belső táplálás is: egészséges étkezés és sok tiszta víz fogyasztása, lehetőség szerint magas hatóanyagtartalmú, adalékmentes komplex vitaminkészítmény szedése.

Értékelés: Nincs

Válasz érkezett a hozzászólásomra

Ma hajnalban kaptam az alábbi értesítést, hogy válaszoltatok a hozzászólásomra. (A link sajnos nem működik, nem lép át a válaszra) Kerestem a választ, de sajnos nem találom. Pedig nagyon jó lenne, mert már kb. 2 hete írtam és sem a hozzászólásom nem jelent meg, sem választ nem kaptam. Gabi eddigi válasza alapján már megrendeltem az indigót és a cassiát, de még mindig bajban vagyok az arányokkal. Milyen arányban keverjem a hennát, cassiát és indigót, ha sötét gesztenyebarnát szeretnék?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Ha az értesítő linkje nem jó akkor is elolvashatod a választ

Szia Vanda!

A választ ITT találod, Gabi ma hajnalban az alvásideje helyett válaszolt Neked. Kérlek olvasd el a miértekről EZT a hozzászólást.

Ha legközelebb nem működik az értesítés linkje akkor jelezd kérlek, de addig is elolvashatod a választ ha belépés után megnézed az "Adatlapom" menüt, mert ott az összes megjelent hozzászólásodat bármikor kikeresheted és rájuk kattintva olvashatod alattuk választ. A beküldött, de még meg nem jelent=rejtett hozzsázólásokat nem látod.

Értékelés: Nincs

Henna+indigós festés tapasztalatai

Először is szeretném megköszönni Gabi válaszát. Tanácsadásra sajnos nem tudtam eljutni (vidékről  egy  kicsit bonyodalmasabb), viszont sokat böngésztem itt az oldalon és a talált infók  alapján állítottam össze az arányokat. Miután a  hajam már 2x volt teljes  hosszon hennával festve, így csak  a tövét  festettem be hennával újra.  3 órát volt  rajta. Másnap lett befestve  a 1 rész henna + 2 rész indigó + 3 rész cassia keverékével.  Ez 2 órát volt rajta.  Utánna csak  tiszta vízzel  mostam le és két  nap múlva samponnal. Az eredmény pont  olyan, amit  akartam:  sötétbarna egy kis vöröses beütéssel (amint a képen is látszik ).  Tökéletes. 

Köszönöm  a  tippeket :)

Még egy kérdésem lenne:

A  következő festésnél is alá kell  külön alapoznom hennával a lenőtt hajtőt és utánna külön befesteni a fenti keverékkel? A hajam még csak kb 20 %-ban ősz, de haléntékon van egy tincs ami teljesen az.

Vagy elég  lesz tőfestést  csinálnom  1 lépcsőben  az 1 henna + 2 indigó + 3 cassia keverékkel.

Úgy tudom teljes hosszon nem ajánlott festeni, mert akkor az indigótól egyre  sötétebb  lesz.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Nagyon szép lett a hajad!!!

Mindig alá kell alapozni a tövet, hiszen az mindig új, kezeletlen haj, ami nő. Csak úgy lesz egyforma. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kicsit túl vörös lett :)

Sziasztok!

Augusztus elején áttértem a vegyszeres hajfestésről a hennára, mert már iszonyatosan hullott a hajam. Nagyon jót tett, már az első festés után rögtön jelentősen csökkent a kihullott haj a fésülködés után. Szóval nagyon örültem, de a kapott hajszínt már akkor is kicsit túl vörösnek találtam. 3 hónap lenövesztés után, sima hennás festés volt egy kis fekete kávéval bekeverve.

1 hete újra próbálkoztam, teljes hajhosszon. A fenti recept szerint készítettem el festéket (kávé+fekete tea+szegfűszeg+henna+2 evőkanál amlát is tettem bele, hogy sötétebb legyen a színe (4 órát volt rajta a festék). Sajnos még élénkebb vörös lett. Az amla lehet az oka? A hajam egyébként középbarna, jó néhány ősz hajszállal.

Most ilyen:

De én ilyen színt szeretnék (hátul, középen állok :))) sötét gesztenyebarnát,  egy pici vöröses csillogással.

Kérlek segítsetek, mit keverjek hozzá? Indigót?

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Indigó és cassia is kell

Szia!

Ne csak indigót, cassiát is tégy hozzá. Az indigó segít a barnásabb árnyalatok elérésében, a cassia viszont abban, hogy az indigó ne legyen sötét. Bátran használd a cassiát, hiszen  ápoló hatású. Akkor használjuk tisztán a hennát ha vöröset szertenénk, az indigót pedig akkor ha feketét. Tehát cassiára fel.

Ha nem boldogulsz, várlak szertettel a tanácsadáson.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs

Henna-cassia-indigó aránya

Köszönöm a választ. Azt olvastam itt az oldalon, hogy az indigót a hennás festés lemosása után kell felkenni. De arról is olvastam, hogy lehet egyben is felkenni. Nem világos, hogy akkor nekem hogyan lenne a legjobb. Főleg, hogy ha meglenne a megfelelő szín, utána már csak tőfestést szeretnék 6-8 hetente csinálni, mert azt is írtátok, hogy nem jó mindig az egész hajat újra festeni. 

Szóval a kérdéseim a következők:

Erre a vörösre mehet e következő festésnél egyszerre a henna+cassia+indigó keverék és ha gesztenyebarna színt szeretnék, akkor körülbelül milyen arányban keverjem őket? És akkor a későbbi tőfestésnél is ugyanilyen arányú keveréket kellene használnom ugye?

Ha viszont nem ajánlatos az egyfázisú festés, akkor nem tudom hogy fogom később két lépcsőben a tőfestést megoldani? Erre esetleg megoldás lehet ha a Khadi hajfestékek közül választok? És akkor ugyanazzal a színnel a későbbi tőfestéseket is meg tudom csinálni.

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Meghatározott szín elérése hennával

Szia Vanda!

Ha egész pontosan akarod belőni javaslom a tanácsadást.

Másik lehetőség, hogy próbatincseket készítesz.

Barna szín festéséhez jó választás a Khadi árnyalatai is.

Az indigó a hennás hajon fejti ki a hatását igazán, de keverve is barnít. Ha sok az ősz akkor szükség van az alapozásra és a második festésre minden alkalommal. Amúgy egy lépésben is lehet kevert színt használni, a khadi is ilyen.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs
sugi2002's picture

hennázás barna hajon

Sziasztok!

Már másfél éve hennázom a hajamat. Kezdetben a hennát és az indigót használtam, akkor még festett szőke voltam. Ma már lenőtt, illetve le is vágattam és maradt az eredeti hajszínem, amit én közép barnának mondanék ( kevés ősz hajszállal).

Kérdésem az lenne, ha rendszeresen az egész hajamat festem, ( kb. 8 hetente) milyen arányban használjam a hennát és a cassiát, hogy ne sötétedjen tovább a hajam? 

Jelenleg felesben készítem el a két növényi port, pici citromlé hozzáadásával.

Búrában kb 25 percig marad a hajamon, utána lemosom.

Köszönöm a segítséget előre is,

Üdv.

Ildikó

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Egész vagy tő festés

Kedves Ildikó!

Nem ajánljuk az egész festést, mivel a sok réteg a végeken egy idő után más színt eredményez, függetlenül attól mennyi cassiát keversz a hennához. Szerintem amennyire lehet csak a lenövést fesd. Az nem gond ha picit nagyobb részt festesz, de még sem az egész hajat. Természetesen néha (fél évente) az egészet is be lehet festeni.

Értékelés: Nincs

Henna-amla-cassia-indigó kombó és variációi

Sziasztok! Készülök a következő hajfestésre. Olyan kérdésem lenne, hogyan érem el a legjobb eredményt? Leírok pár variációt, amire gondoltam, csokibarnát szeretnék (most is sötétbarna, de nem az az igazi csoki :) Szóval:

1: Henna-amla-cassia kombóból pép, majd hozzáadni az indigót, felvinni, benne aludni, és kész

2: Henna-amla-cassia kombó pép, felvinni, pár óra múlva lemosni, majd indigózni.

3: Henna-amla-cassia kombó pépbe aludni, madj indigóhoz is adnék amlát cassiát és egy kis hennát, és 2 órára ezt is fenthagynám

4: Amla-cassia kombóbóval hajpakolás,előkészítés 2 óra hatóidővel---> majd tiszta hennába alvás---->majd henna-indigó keverék újabb 2 óra Durva, most hogy írom, még több variáció jut eszembe :) de ha van jobb ötlet szívesen fogadok :)

Amugy mindegyiknél egyenlő arányokból csinálnám! Köszönöm előre is a segítséget!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Sötétbarnából csokis árnyalatot

. Hát én az egyszerűség híve vagyok, szerintem ne bonyolítsd túl. Bár... Ha van időd-kedved, akár mindet végigpróbálgathatod, kisebb-nagyobb tincseken, miért is ne, a saját tapasztalat az igazi!

Sötétbarna hajon viszont nem igazán fogsz csokibarnát kapni, semmilyen variációtól, legalábbis világosabbat, mint a hajszíned, semmiképpen.

Amlát szerintem ne használj egyáltalán, az hamvasabb, hidegebb árnyalatokhoz alkalmazandó inkább, nem csokishoz.

Ha természetesen sötétbarna a hajad (festetlen), akkor nincs szükséged indigóra, az csak tovább sötétít. Tehát vagy csak henna, vagy henna-cassia keverék.

Ha festett sötétbarna vagy, akkor előbb C-vitaminos pakolás, akár többször, azután jöhet a hennás-cassiás-indigós festés. 

Számolj majd be az eredményről, várjuk!

Értékelés: Nincs

Óó

Köszönöm a választ :)

Hát, már megvettem tőletek mindent :)  (henna,indigó, cassia, amla)

Úgyhogy muszáj felhasználnom őket :D

Egyébként a hajam vegyi festett sötétbarna volt, ami inkább feketéhez hasonlított. Május óta nem festem, augusztus elején hennáztam először (sajnos nem a ti hennátokkal, de elvileg 100% növényi por volt) . Henna előtt csináltam C-vitaminos pakolást. Aztán s.barna Khadit kentem rá, végülis tetszik a színe, de nem az igazi. Nem mellesleg van már egy minimum 5 centis, de lehet nagyobb lenövésem, amit csak hennázással nem tudok eltüntetni, mert az eredeti hajam ilyen középbarna szerű,a babahajaim meg egészen világosbarnák :)

Szóval akkor az amlát hanyagoljam....kár pedig nagyon jókat olvastam róla. És két festés közötti pakolásként felhasználhatom?

Köszönöm  a választ előre is :)

A hét végén fogom csinálni, mindenképp leírom.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel