A peg-ekről én is csak ennyit találtam a listánkban. Vali, Katka, Hortenzia a hatóanyag szakértőnk majd biztos
kisegítenek a 30-ast illetően.
PEG-ek, PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok
A Makrogolok, a Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33. A polietilénglikolok és származékaik nagy része önmagában nem mérgező, viszont némelyikük a bőrt áteresztővé teheti, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.
Sok egyéb helyeken olvasható méreganyag listában PEG-eket káros emulgeáló anyagként sorolják fel. Sem a PEG-eket, sem az emulgeáló szereket nem lehet és nem is szabad általánosságban megítélni, és elítélni sem, ugyanis ahány PEG, vagy ahány emulgeáló szer, annyi féle vegyület, és ezeknek mind-mind más a bőrre gyakorolt hatása.
A PEG(polietilén-glikol)-ekről annyit, hogy nem mindegyik emulgeátor, hanem van közöttük:
A PEG-ek egyébként kivétel nélkül mind kémiai adalékanyagok és segédanyagok, általában szintetikus termékekben fordulnak elő, kivétel azok, amelyeket valamilyen természetes olajból szintetizálnak, mint pl a:
Ezek korántsem annyira károsak, mint kőolajból szintetizált társaik.
Természetesen a PEG-ek nagy része nem tesz jót a bőrnek, de konkrétan mérgező és rákkeltő nincs köztük. A legkárosabbak a PEG-n Dodecyl Glycol Copolymer-ek, ráadásul semmi hasznuk nincs a kozmetikumokban, hisz általában sok más emulgeátor mellé teszik őket. Szerintem csak a kozmetikum olcsó és haszontalan mennyiségét gyarapítják vele.
PEG-ek, PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok
Szia Soos,
A peg-ekről én is csak ennyit találtam a listánkban. Vali, Katka, Hortenzia a hatóanyag szakértőnk majd biztos
PEG-ek, PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok
A Makrogolok, a Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33. A polietilénglikolok és származékaik nagy része önmagában nem mérgező, viszont némelyikük a bőrt áteresztővé teheti, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.
Sok egyéb helyeken olvasható méreganyag listában PEG-eket káros emulgeáló anyagként sorolják fel. Sem a PEG-eket, sem az emulgeáló szereket nem lehet és nem is szabad általánosságban megítélni, és elítélni sem, ugyanis ahány PEG, vagy ahány emulgeáló szer, annyi féle vegyület, és ezeknek mind-mind más a bőrre gyakorolt hatása.
A PEG(polietilén-glikol)-ekről annyit, hogy nem mindegyik emulgeátor, hanem van közöttük:
A PEG-ek egyébként kivétel nélkül mind kémiai adalékanyagok és segédanyagok, általában szintetikus termékekben fordulnak elő, kivétel azok, amelyeket valamilyen természetes olajból szintetizálnak, mint pl a:
Ezek korántsem annyira károsak, mint kőolajból szintetizált társaik.
Természetesen a PEG-ek nagy része nem tesz jót a bőrnek, de konkrétan mérgező és rákkeltő nincs köztük. A legkárosabbak a PEG-n Dodecyl Glycol Copolymer-ek, ráadásul semmi hasznuk nincs a kozmetikumokban, hisz általában sok más emulgeátor mellé teszik őket. Szerintem csak a kozmetikum olcsó és haszontalan mennyiségét gyarapítják vele.