Hajápolás, samponok

A haj és ápolása kiemelt szereppel bír a mi kultúránkban is. Ennek megfelelően meglehetősen sokat törődünk vele – de vajon a megfelelő módon és szerekkel?

Milyen sampont használjunk?

A kozmetikai ipar irdatlan mennyiségű terméke között ember legyen a talpán, aki kiismeri magát. Mivel Magyarországon a fogyasztóvédelem úgy általában - személyi feltétel és eszközrendszerét tekintve - még jóindulattal sem mondható megfelelőnek, nem árt, ha más, fejlettebb országok tapasztalatait, vizsgálati eredményeit is megismerjük. Az Öko Test német fogyasztóvédelmi magazin több mint 15 éve figyeli árgus szemekkel - sok egyéb mellett - a kozmetikai piacot is. Laboratóriumi vizsgálatainál meghatározott egészségkárosító anyagok keresésére (ld. kritikus anyagok) koncentrál. Minősítésében ezen kívül csomagolási, környezetvédelmi szempontok is szerepet játszanak. 

Hajápoló szerek

A haj fésülhetősége nagyban függ a hajzat minőségétől. A hajszálak élő anyagok, színüket, vastagságukat alapjában véve örököljük. Számos tényező,

  • így bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy csökkent működése, vérszegénység);
  • a vitaminhiányos táplálkozás és bizonyos elemek hiánya (vas, réz, szilícium, A- vitamin, biotin);
  • különféle környezeti ártalmak, mint például a hideg, a szél, a fűtött szoba száraz levegője, nyáron az erős napfény (szolárium is), az uszodai klóros víz;
  • a hibás hajápolás: túl gyakori fejmosás, agresszív samponok, hajápoló szerek (pl. dauervíz, a festékek vegyi anyagai), a főn is
    leronthatja hajzatunk állapotát, s hozzájárul ahhoz, hogy a haj szárazzá, törékennyé váljon, és a fejbőrön lemezes szarulerakódások alakuljanak ki.

Mint általában, itt is első sorban a megelőzésre kellene törekedni. A legjobb lenne, ha vigyáznánk a hajunkra (pl. ha kell, sapkát hordanánk), és megelőznénk a bajt. A károsodott fejbőr és hajzat ápolásánál ugyancsak gondolni kellene a kiváltó ok(ok) megszüntetésére.

A kevés sokszor többet ér

Csak annyi és olyan hajápoló szert használjunk, amire valóban szükségünk van. Bár van olyan szakember, aki azt állítja, hogy egészséges hajzat esetén nincs szükség speciális hajápoló szerekre, és a meleg víz is elegendő a szennyeződések és a felesleges zsír lemosására, higgyük el, hogy a szennyezett környezet és a kemény víz miatt elégedettebbek leszünk az eredménnyel, ha legalább kis mennyiségben valamilyen kíméletes hatású mosószert és kemény víz esetén öblítőt is használnunk.

smink-es-hajszin-milyen-aronNormális hajzat esetén egyáltalán nem indokolt a napi hajmosás. A javasolt mennyiség függ a haj hosszúságától. Rövid hajra, normális erősségű hajszál esetén 0,05 - 0,07 mm kinyomott sampont javasolnak, vékony szálú hajzat esetén ennek a felét.

A konvencionális samponok szinte mindegyike erősen szárító mosóaktív anyagokat (natrium laurytsulfat, natrium laurylsulfat) és egyéb bőrkárosító adalékanyagokat (pl. PEG emulgálószert, konzerváló anyagokat, parabéneket) tartalmaz. Ezeknél a samponoknál különösen figyelni kell a mennyiségre. Jobban tesszük, ha hígítva használjuk a sampont, és alaposan kiöblítjük a hajszálak közül.

Még jobb, ha a reform-boltokban kapható lávaföld, vagy bőrkímélő kókusz- és cukortenzideket tartalmazó samponokat kenünk a fejünkre (amikor "glukoside" szerepel a szóösszetételben akkor biztosak lehetünk benne, hogy bőrbarát mosóaktív anyagokról van szó, pl.: Cocos Glucoside, Decyl Glucoside, Alkylpolyglucoside). Az ásványi anyagokban gazdag földeket vízzel kell péppé keverni, s ugyanúgy használhatóak mint általában a samponok. Kaphatóak készre kevert folyékony földes samponok is.

Sampon-körkép

Az Öko Test magazin 2006 júliusában tesztelte a gyermeksamponokat, amelyek fürdésre is használhatóak. A "nagyon jó" (sehr gut) minősítést mindössze csak egy ellenőrzött natúrkozmetikai termék (a Logona sampon és tusfürdő) kapta meg ("bio" termékeket árusító üzletekben lehet utánakérdezni).

hajmosasNémileg megnyugtató lehet, hogy a vizsgált gyermeksamponok már egyáltalán nem csípik a szemet és a többség (11 termék) jó osztályzatot kapott. Ezek között több készítmény a hazai üzletek polcain is megtalálható: a Balea (Dm drogéria), a Bübchen, a Fa, a Nivea, a Penaten, a Sanosan. Bár ezekben nem találtak kritikus konzerválószereket és allergizáló illatanyagokat, sajnos a polyethylenglikol (PEG) emulgálószer (vagy származékai) és a natriumlaurylsulfát erősen habzó és szárító mosóaktív anyag egy kivételével mindegyikükben szerepelt (kivétel a Logona volt).

A lap szeptemberi számában 30 normál hajra kínált sampont vizsgáltak. A legjobb eredményt, ha az árat is figyelembe vesszük, az Alverde Olive/henna sampon érte el (DM drogériában valószínűleg hozzájuthatunk). Az ugyancsak nagyon jó osztályzatot kapott, ellenőrzött natúrkozmetikum jelzésű Dr. Hauschka narancs-makadámia sampon ennél már 3 és félszer többe kerül. Kiválónak ítélték még a kontrollált natúrkozmetikum Logona (Daily Care), a Lavera (Glanz) és a Neobio (Natural) samponokat, ez utóbbiak közepes árkategóriába tartoznak.

Tizenegy sampon azért kapott egy fokkal gyengébb jó minősítést, mert PEG-emulgálószert is tartalmaztak. Itt találhatjuk a legdrágább Weleda (gesztenye) sampont is, ami ötször annyiba kerül, mint az Alverde terméke. Az ismertebb, nálunk is kapható márkák közül érdemes megemlíteni az Yves Roches Phytum Aktív sampon közepes minősítését. Nagyon meglepő, hogy 9 sampon elégtelen minősítésben részesült, köztük a Magyarországon jó hírnévnek örvendő L'Oreal Elvital multivitamin sampon, a Dove Milde&Balance, a Garnier Fructis samponja, a Pantene Prov. Classic sampon. A L'Oreal termékben 10%-nál magasabb mennyiségben volt paraffin, ráadásul problémás moschus illatanyagot, konzerválószert és PEG-et is tartalmazott. A Dove-ben ugyan nem találtak kritizálható illatanyagot, viszont környezetszennyező, allergiát okozó halogénorganikus kötésű összetevőt igen.

szerző: Markovics Vera

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
http://www.tudatosvasarlo.hu
4.875
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (8 votes)

Hozzászólások

enibeni's picture

Sampon okozta következmények gyógyítása

Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni kedves szakértők!  

A férjem nyáron vett egy bolti polcokon kapható sampont, ami mára már katasztrófálisan tönkretette a fejbőrét. Két-három mosás után már panaszkodott, hogy viszket tőle a fejbőre. De hiába mondtam neki, hogy használd az én, vagy a fiunk bionom samponját, de ő makacs volt...  Mostanra a fejbőre tele van apró, vérző sebekkel, amik fájdalmasak. Még fésülködésnél is sziszeg, hiába próbál úgy fésülködni, hogy ne érjen hozzá a fésű foka. Bármi, ami hozzá ér a fejbőréhez, az fáj, még egy egyszerű fej/haj cirógatás/simi is borzalom neki  Sok-sok, nagyon erős, sűrű haja van a férjemnek, korpásodásra hajlamos. Milyen pakolást, balzsamot, sampont ajánlotok, hogy a fejbőre újra egészséges legyen? Mert most már nem akarja ezt a sampont használni, amit megértek... 

Köszönöm a segítséget!

Enikő

Értékelés: Nincs

Sebes fejbőr gyógyítására

Szia Enikő!

Hajregenerálók, hajkúrák, hajolajok közül kéne kiválasztani azt amelyik szimpatikus és lehetőleg abból a márkából választani hozzá egy bionom sampont. De az is lehetséges, hogy elegendő lesz a csodás összetevőkkel bíró Bőrregeneráló rozmaring-reishi kivonatos sampon is a Biolától.

Kifejezetten sebgyógyításra bevethető a Bőrregeneráló elixír a Biolától, vagy más gyártótól a Rózsa-teafa hidrolátum vagy a  Sebgyógyító Tinktúra is.

Te biztosan tudod, hogy a vegyszeres termékek használata után a bionom termékekre való áttéréskor akár átmenetileg rosszabbodhatnak is a tünetek. De reméljük, hogy férjednek hamar gyógyírt hoznak ezek a termékek átmeneti kellemetlenségek nélkül is.

Majd írd meg kérlek a tapasztalatokat.

Értékelés: Nincs

Hajlakk és a hajvasaló

Sziasztok! Sajnos elkovettem egy hibat, hajvasalas elott behajlakkoztam a hajam es most nem tudom kimosni, mit tegyek? :(

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Hajvaslás és a hajlakk

Kedves Natalie!

Remélem már megoldódott. Egyébként a fodrászok használják így is a simítóvasat, hiszen így más hatás érhető el. Viszont nem okozhat gondot a megmosása egy ilyen hajnak. Esetleg nézz után megfelelő e a hajlakk amit használsz.

Értékelés: Nincs

Gubancos haj

Sziasztok!

Vegyi festés után áttértem a hennára. Khadival festettem be a hajam, majd 48 óra leteltével Khadi samponnal mostam meg, és a narancsos balzsamot készítettem el, ami a honlapon van, de annyira száraz és gubancos lett a hajam, hogy mire kifésültem, két maroknyi haj maradt a kezemben. Olvastam, hogy idő, míg a haj megszokja a vegyianyag mentességet, de nincs valami ajánlatotok? Olvastam, hogy az itt kapható samponok és balzsamok is okozhatnak eleinte hasonló problémát. Csakhogy 2 hét múlva lesz az esküvőm, és nem szeretnék söprűhajjal menni .

Köszönöm a segítséget előre is.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Gubancos hajra balzsam, pakolás, hajolaj

Szia!

Hajmosás  alkalmankénti (hetente, kéthetente) majonézes pakolást javaslok, hajmosás után tiszta, de készen vásárolt hajbalzsamot, és ha ez nem elég, akkor hajolajat, hajvégápolót (például brokkolimagolajosat) is. A részleteket megtalálod ebben az írásomban:  11+1 tip-top hajtipp az őszi-téli szezonra.

Sok boldogságot az ifjú párnak! 

Értékelés: Nincs

Mehet együtt az olaj és majonéz?

Köszönöm!

Mivel megvettem a Khadi hajolajat, akkor azt mosás előtti este kenjem fel, éjszakára a tövére, a hajra pedig a majonézes pakolást? Tehát mehet együtt a kettő?

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

A Khadi olaj jó választás

Szia!

Miért ne? Végülis a majonéz is olajos. :) Bár egy egész éjszakára.. Remélem még ír a Móni is, ő a tapsztaltabb ebben.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs

Tengervíz a hajra

Sziasztok!

Nemsokára tenger mellett leszek, olvastam már a tengervíz jótékony hatásáról a hajra (is), a kérdésem az lenne, hogy hogyan használjam ki  a lehetőséget, ill. minden egyes tengervizes hajöblítés után meg kell-e mosni tiszta samponnal a hajat?

Köszönöm a segítségeteket!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Tengervíz és haj

Szia Vidámturista, szerintem teljesen fölösleges minden nap samponnal megmosnod a hajad, (bár én nem tudom mennyire vagyok mérvadó, mivel több mint egy éve nem használok sampont, csak hetente egyszer elmegyek szaunázni, a végén lezuhanyzom a hajam:) elég, ha minden este a strandolás után leöblíted tiszta vízzel, aztán ha szükségét érzed, akkor a nyarálás végén mosd samponnal.

Értékelés: Nincs
Veronika1960's picture

hajfestés

Hajfesték kiválasztásában kérném a segítséget, valaha barna (mindenki által feketének mondott) hajam volt, többféle színre volt már festve. Évek óta van szőkítve (mivel amikor barnára volt festve az ősz hajak mutattak rosszul benne, most, hogy szőke a barnás tő) én szeretném megtartani ezt a szint (mivel az energia színe is ez, és így könnyebben közvetítem az energiákat), de a lehető legegészségesebben, ebben kérem a segítséget, természetesen a hozzá tartozó balzsamok hajfixáló habok és vax is érdekelne. Várom válaszotok, addig a rendelést várakoztatom. Segítséget előre is köszönöm: Veronika

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Világosabb haj természtesen

Kedves Veronika!

Az a helyzet, hogy a henna és a többi növényi festék, a haj természetes színét nem változtatja meg, így világosabbra sem lehet vele festeni, csak az ősz szálakat lehet szőkére festeni, tehát annyira lennél szőke, amennyi ősz hajad van. Szőkített haj festése nem egyszerű művelet, bár már sokan túl vannak rajta: Festett szokeknek cassia, henna es indigo?

Hajfestés Henna-val tanfolyam, Vezeti: "szakértő" hennázó fodrászunk, Gabi (Cyberella),

Samponok

Hajápolók

Hajformázók

Remélem nem szegem kedved, és te is a hennások táborát gyarapítod, majd.

Gabi

Értékelés: Nincs
Tarsius's picture

megoldás kerestetik brutálhálátlan hajra

Drága hajtulajdonosok

A segítségetekre lenne szükségem hajügyben, mert szerencsétlen egyre rozzantabb, én meg egyre türelmetlenebb. Körülbelül másfél éve használok tiszta dolgokat, és valamivel több mint egy éve hennát és pajtásait. Azt tudtam, hogy tiszta hajápolókból megtalálni az "igazit" nem feltétlen egyszerű projekt, de na... Ideig-óráig mindegyik működött úgy-ahogy, bár semmi nem tette olyan széppé a hajam sajnos, mint a mérges vackok. Az a helyzet, h az én kedves hajam - pontosabban hajtövem - minden egyes hajmosás után zsíros és ragad. Már többféle terméket kipróbáltam, bio belle, farfalla, khadiból két típust. Óvatosan bánok a mennyiséggel, mogyorónyit nyomok és azt a fejbőrömbe masszírozom, a lefolyó víz megtisztítja a többit - itt azt olvastam, így a legjobb.

Elgondolkodam, h velem van baj, hogy képtelen vagyok kimosni a hajamból, de azért csak nem haladja meg a képességeim egy ilyen manőver. körülbelül 10 percet szenvedek csak a kimosással, ha ennél több vizet pazarolnék, az már nem volna túl környezettudatos.

Minimális siker azért vol, egy pár hónapig - egészen néhány héttel ezelőttig nagyon boldog voltam, mert hallgatva egy tanácsra szódabikarbónát kevertem a samponba, amitől hosszú idő után úgy éreztem, végre lélegzik a fejbőröm. De ez eltűnt. Most meg minden hajmosással úgy tűnik, mintha egy újabb adag disznózsírt kentek volna a fejemre...

A probléma lassan kezd túlnőni az örömön, hogy jajdeklassz dolgokat használok, a napokban láttam magam egy videón, hát, komolyan elszörnyedtem. igénytelennek tűntem. én nem akarom egy igénytelen nő látszatát kelteni.

Tudom, hogy minden haj más, de hátha valaki járt hasonló cipőben és talált valami jó kis praktikát. Örömmel venném, mert már néhányszor átvillant az agyamon, hogy "visszaváltok". én ilyen gondolatokat még fél pillanatokra sem akarok a fejemben

Valaki, valami?

Előre is köszönöm

T.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Mumli's picture

zsíros hajra

Szia Tarsius!

 

Ugyanebben a cipőben jártam én is. Hajtőnél zsírosodás, hajvég meg töredezett szénaboglya, közötte átmenet :( 2 naponta mostam hajat, így is a második nap végére a tövén látszott, hogy nem kicsit zsíros :(  Váltás, szódabikarbónával kezdtem,és hihetetlen gyorsan rendbe rakta a fejemet: én nem pasztát készítettem (sokaknak a paszta forma vált be), és nem is kevertem samponhoz, hanem egy fél literes tégelybe tettem egy púpozott evőkanállal, és felöntöttem vízzel, majd ezt "kentem" a hajamra, a fejbőrömet jól átdörzsöltem vele. Aztán először vízzel öblítettem ki, majd almaecetes vízzel, de az almaecetes vizet már nem öblítettem le. Ezt használtam fél éven át, de nálam már az első két hét után csökkent a mosások száma, a hajam pedig szép fényes lett. Három hónap után kicsit száraz lett a hajam(nyáron) - ami számomra még mindig jobb, mintha zsíros lenne -, ezért havonta kétszer beiktattam egy tojássamponos mosást is (lásd Édua receptje). Mikor elkezdtem hennázni, úgy döntöttem, jó lenne valami sampon legalább a henna lemosására, a Biola babasampont rendeltem meg, és olyannyira bejött, hogy azóta csak azt használom. Hetente 1*, max 2*(ha leizzadok, vagy sapkázok) mosok hajat, és még olyankor sem néz ki olyan "mosnivalóan", mint régen 2 nap után. Nemrég próbaképpen megrendeltem a BioBelle mosódiós-steviás tusfürdőjét (Te is írtad, hogy használtál BioBelle-t, ezért írom le, hogy nekem ez nem jött be sajnos, 2 nap után ismét mosnom kell (2 hete használom) .. :(  ). Szerintem próbáld ki a sima szódabikarbónás hajmosást, kívánom, hogy ugyanolyan hatással legyen a hajadra, mint amilyennel az enyémre :) Közben meg olvasgasd az összes hozzászólást az összes samponhoz (nem kis idő, tudom, de megéri :D  )

Értékelés: Nincs
Tarsius's picture

Köszönöm mumli

Próbáltam én is a bikarbónát nem paszta formában, amikor érzetem, h úgysem jön ki. Egyszerűen beledörzsöltem a vizes hajamba, de lehet megpróbálom higításban, csak vízzel, ahogy te. Nagyon köszönöm a segítséget, remélem valami megoldja a problémát, mert lássuk be, nagyon dühítő tud lenni, amikor körülöttünk mindenki a sok műanyag borzalmat használja, a haja meg illatos, fényes, és - minő luxus - külön álló szálakból áll. én meg itt töröm magam egy lestrapált fészekért :D dehát, előbb utóbb csak megtérül látványban is a befektetés.

Nagyon féltem, h bármit, csak ne a tojássampont javasoljátok, mert a hideg ráz a gondolattól, de egye fene, belevágok :D

Mégegyszer köszönöm, és legyen varázslatosos új éved :)

T.

Értékelés: Nincs
Mumli's picture

Zsíros haj

Igen,engem is dühített, hogy bezzeg másnak(aki a szokványos cuccokat használja) milyen szép haja van, aztán amikor rákérdeztem, mitől csillog ennyire, a legtöbbjüktől ez volt a válasz: reggelente mosom, meg hogy kétnaponta mosom, de minden reggel beszárítom, stb.. Amikor már kb két hónapja használtam a szódabikát, én észre se vettem a változást (kivéve, hogy a kétnapi hajmosás lecsökkent heti kettőre - nyári melegben. Egyik munkatársam kezdte el simogati a hajam, hogy mennyire más, és kérdezte, mit használok :) ).

Szóval, kitartás, és légyszi írd meg idővel a tapasztalataidat. Ja, a tojássamponhoz még annyit, hogy citromot vagy citrusfélét mindenképp tegyél hozzá - volt, hogy egy fél grapefruitot facsartam bele, így csak fényes lesz a hajad, de nem lesz zsíros a hajtő.

Én is kívánok boldog új évet,és olyan hajat, amilyet szeretnél!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hajzsírosodás

Kedves Tarsius!

Teljesen meg tudlak érteni...

Nagyon gyorsan zsírosodik a hajam, ezért szinte naponta mosom. A táplálkozásom közel 20 éve bionom, a hormonjaim erőteljesen eltolódtak 18évesen - ez is közrejátszik, hogy úgy élek azóta, ahogy -, de szerencsére ez a rész megoldódott (meg még sok egyéb is), mégis a hajam jó része nem nőtt vissza és ráadásul zsírosodik.

Egy hajgyógyász ajánlotta nem is olyan régen - idén ősszel két hajgyógyásznál is volt szerencsém megnézetni a hajam és mindkettő azt mondta, hogy döbbenet, mert még életképesek a hajhagymáim, ami 5év után általában nem mondható el, nekem meg ugye legalább 18 éve kihullott, bár ez nem ide tartozik, de nagyon örülök neki :) -, hogy a hajam zsírosodására érdemes sós/cukros-olajos dörzsölést végezni, hasonlóan, ahogy az arcbőrünket is "tisztítjuk". Kipróbáltam néhányszor, és bár nem volt egyszerű megszabadulni az olajos masszától, de átmenetileg mindenképpen csökkentette a zsírosodást.

Ami nálam különben a favorit, az a Bioemsan-os rozmaringos sampon, azzal egész emberi (értsd: ápolt) kinézetem lesz egy darabig, az ára húzós, de nekem már megéri. Viszont a tojássampont nem próbáltam még, de sokan dicsérik, talán Neked is enyhülést hoz. Megírod, hogy bevált-e? Bár én tuti nem cserélem le a mostanit, de sokaknak hozhat reményt :)

A "villanások" meg ha jönnek, enged őket tovább... ha nem marasztalják őket, egy idő után már nem is jelennek meg...

Niki

Értékelés: Nincs
Tarsius's picture

Köszönöm Niki

Köszönöm a bíztató szavakat, ilyenkor mindig úgy elszégyellem magam, hogy hisztizek azért, mert nem szép a hajam, neked pedig súlyos hajhullással kellett megküzdened. érdekes amit mondasz, hogy olajjal a zsírosodás ellen, egyszer próbáltam olivás pakolást a hajamra, még az ük-ük-ük nagymamám is csuklott, annyira haragudtam magamra a kimosásos kálvária miatt, de lehet megpróbálom :)

Te vagy a második, aki Édua samponját ajánlja, épp írtam Mumlinak, ebben az egyben reménykedtem, hogy csak azt neee. De most - legyőzve a viszolygást - üsse kavics, már csak azért is, mert tartunk itthon fürjecskéket, úgyhogy igazi luxus-sampont állíthatok össze :D beszámolok az eredményről

Ha nem segít, kipróbálom a sampont amit javasoltál, már én is úgy vagyok vele, kerül amibe kerül, csak végre használjon.

Köszönöm a segítséget és kívánom, hogy legyen csodákkal teli új éved

T.

Értékelés: Nincs

Sziasztok!  Egy ránézést

Sziasztok! 

Egy ránézést kérhetnék erre a samponra? Igazából a hatóanyagkeresőben amit megtaláltam az szerint tisztának ítélem. Szeretnék egy megerősítést:

Összetevők: aqua, sodium coco sulfate, lauryl glucoside, coco glucoside, inulin, aloe baebadensis leaf juice, citric acid, betaine, maris sal, glyceryl oleate, PCA glyceryl oleate, ginkgo biloba leaf extract, olea europaea (olive) fruit oil, arginine, glycerin, potassium sorbate, phytic acid, parfum (essential oils), PCA ethyl cocoyl arginate, kaliumsorbat

Nagyon köszönöm

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Félig meddig

A sodium coco sulfate az első helyen enyhén káros összetevő. Vannak ennél jobb megoldások is. Ezt próbáltuk és samponként is nagyon jó volt, ha lenne literes ezt  használnánk az üzletben is:

Tusfürdő mosódióval és steviával, érzékeny bőrre (Bio Belle), 250ml

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs

Jó választás ez a sampon?

Szeretném, ha megnéznétek ezt a két sampont és hajbalzsamot. Használok szappant is, de a flakonos verzió sokkal egyszerűbb, főleg így nyáron, a strandolós időszakban.

1.Aqua, beer, coco glucoside, alcohol*, glycerin, disodium cocoyl glutamate, sodium cocoyl glutamate, glyceryl oleate, sodium PCA, xanthan gum, honey*, arginine, triticum wheat bran extract, henna extract*, indigofera tinctoria leaf extract, hydrolyzed silk, Essential oils, citric acid, phytic acid, limonene, linalool

*aus biologischen anbau

2.aqua, hectorite, aloe barbadensis gel*, cocamidopropyl betaine, glycerin, coco-glucoside, sodium cocoyl glutamate, levulinic acid, lawsonia inermis extract*,xanthan gom, p-anisic acid, citric acid, sodium citrate, cuppressus sempervirens oil*, citrus aurantium bergamia oil*, citrus aurantium amara oil*, limonene**, linalool**

*ingredient from organic farming, **from essential oil

A kondicionáló:aloe barbadensis leaf juice, aqua, polyglyceryl-3 methylglucose distearate, glycerin, cetearyl alcohol, honey extract, butyrospermum parkii butter, glyceryl caprylate, hydrolyzed milk protein, panthenol, guar hydroxypropyltrimonium chloride, tocopherol, helianthus annuusseed oil, aroma, sodium benzoate, potassium sorbate, sodium phytate, citric acid

Előre is köszönöm a segítséget!

A samponokat én jónak gondolom, de, főleg a balzsamban sok a számomra ismeretlen anyag, ezért szeretném, ha megnéznétek!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hatóanyag kereső

Kedves Ancsapancsa!

Az utóbbi évek egyik nagy fejlesztésének köszönhetően már Te magad is ki tudod elemezni egy-egy kozmetikai termék összetételét, amelyet folyamatosan frissítünk, bővítünk. Ajánlom figyelmedbe hatóanyag keresőnket.

Ha garantáltan méregmentes és minőségi termékeket keresel, amelyek hatékonyak is, nem csak tiszták, akkor ITT nézz körül.

Niki

Értékelés: Nincs

Köszönöm

szépen a választ!

Ez a hatóanyagkereső valahogy elkerülte eddig a figyelmemet...Bogarászok a témák között egy ideje, de mindig van új a nap alatt, úgy tünik! Mégegyszer köszönöm és azt is, hogy vagytok!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem vagy ezzel egyedül,

rengeteg információ található meg az oldalon... érdemes a jobb oldali menüsor Könyvek, cikkek, receptek alatt is bogarásznod (ha élhetek kifejezéseddel), ami voltaképp a bejegyzések tartalomjegyzéke. Ha rákattintasz a kis plusz jelekre további alcímekre bukkanhatsz.

Ha valami nem megy, szólj és segítünk!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Rövidhajból hosszút MIHAMARABB!!!

Bocsánat mindenkitől, hogy a saját hülyeségem miatt kell a segítségeteket kérnem!

Tegnap a hátközépig érő szép, egészéges tincseimtől megváltam, mert a fodrászomnak támadt egy ötlete..... :(

Azt mondta félhosszú lesz, amibe beleegyeztem, kell a változatosság, stb. Csakhogy az olló felszökött és hátul 3 cm a hajam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A gombafejet csak rántva szeretem igazán, de nem a saját búrámon.

Kérlek, aki tud, adjon jótanácsot, hogy növeszthetném vissza minél előbb. Hajlandó vagyok bármit megennni, rákenni! - ami egyébként is egészséges.

A párom szerint nagyon dögös, a családom szerint ...hát ők rám se tudnak nézni. És én sem merek se beletúrni, se tükörbe nézni..... Ugyan nem vagyok Sámson, hogy az erőm elhagyjon a hajam nélkül, de világ életemben hosszú (kb. lapockáig érő) hajam volt, kivéve egyszer, de akkor sem lett ilyen mini.....

 

SEGÍTSÉG!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Tápanyag a kulcsszó

Timcsi, sajnálom... egyszer én is jártam így - akkor még relatíve dús hajam volt :) -, elbóbiskoltam a fodrásznál, amikor magamhoz tértem és megláttam magam rámtört a sírógörcs, azóta éberen figyelem minden mozdulatát!

Szokatlan lehet még most - de elképzelhetőnek tartom, hogy sokkal jobban kiemeli személyiséged, karaktered... lehet hamarosan megszereted új frizurád!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tápanyag a hajnak

Köszi Niki a biztatást! :) Már alakulgat a lelkem, sokan dícsérik, valami lehet abban, amit mondtál a karakterről.! A masszőrök néha gyóntatnak, a kozmetikussal is lehet lelkizni, de hogy egy Csernus féle ütős hajas-sokkolás mire képes, ráadásul egy férfi fodrásztól, azt nem gondoltam volna. 

Délutánra már nem akartam a sörélesztőért szaladni. Körbenéztem a bionomban, és ott nincs is. Elsősorban onnan szerettem volna rendelni, de ha nem tartotok akkor annak oka van.

Te milyen tápanyagokra gondoltál?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tápanyag

Szia Timcsi!

Számomra úgy rémlik, hogy ilyen téren, Te már tökéletesen felkészült vagy. Ha tartod a bionom életmódot, táplálkozást és rásegítesz egy kis táplálék-kiegészítővel, akkor nagyon gyorsan nő a hajad :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

hosszú haj-baj

Sziasztok!

Kipróbáltam az Al...ra koffeines sampont, a drogéria saját termékét. Úgy vettem észre, hogy jó a vékonyszálú hajamra. Sokkal dúsabb mosás után, és kezd újra göndör lenni. Két problémám van. Az egyik, hogy annyira összecsomósodik mosás után, hogy alig bírom bontófésűvel kibontani. Sosem szárítom, mert a lakásban meleg van. Hagyom magától megszáradni. A másik problémám, hogy fáj a fejbőröm. Szerintem csak vágatni kellene, mert majdnem a hátam közepéig ér. Esetleg más is okozhatja? Mindig lazán felcsatolom, vagy felgumizom. Van még a hajvágáson kívül más ötletetek?

Üdv.

Anita

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

fájó hajhagymák

Fontos, hogy változatosan tűzd fel, és sokszor legyen kibontva, vagy csak a szemed környékéről elcsatolva.

Ne használj, fém csatot, olyan gumit ami megtöri a hajad.

Esetleg egy fokozatos frizura? Vagy kicsit megritkítva/ átpuhítva?

Értékelés: Nincs

fájó hajhagyma

Szia Gabi!

Általában tépettre szoktam vágatni. Bár nem tudom ez a frizura mennyire jó nekem. Kevés hajam van, és mostanában csomókban hullik fésüléskor. Be kell vallanom, nem nagyon járok fodrászhoz, egy évben egyszer megyek hozzá.

Köszönöm a tanácsod.

Szép napot!

Anita

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

hajhullás

Kedves Anita! A hajhullásnak a káros kozmetikumokon kívül belső oka van, érdemes lenne átnézned az erről szóló írást!

Értékelés: Nincs

vékonyszálú haj -

Sziasztok!

Azt hiszem mindig is kevés, vékonyszálú hajam volt. Most a szülés miatt még kevesebb, és nagyon sok ősz hajszállal. Nekem is száll a hajam, de akkor is, ha már zsíros. Egyenes hajam van, némi hullámmal, de pára hatására picit göndörödik, ami a száradás után ismét egyenes lesz. Minden harmadik nap mosom klasszikus W..2 (anyu szerint tojássamponnal). Igazából, ami nekem gondot okoz, a sampon kiválsztása. Sokat kipróbáltam már, de nem váltak be. Tudatosan még nem vettem természetes sampont. Szeretnék egyet kipróbálni. A baj csak az, hogy gyorsan zsírosodó, de száraz hajam van. A hajam szép fényes volt, amíg be nem festettem azzal az ammonia mentes festékkel, amit megvettem. És ami miatt szeretném a hennát és az indigót majd kipróbálni. Mit javasoltok, mit használjak a hajamra? Esetleg van olyan, ami barnára színezné a most elrontott vöröses-barna hajamat? Színező samponra vagy ilyesmire gondolok.

Köszi előre is a segítséget.

Üdv.

kiscsaj

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

vékonyszálú hajra

Az általad említett sampont a környezet szennyező hatása miatt, már felmosó, vagy autó mosó szerként sem használnám.

Az igazi tojás sampont itt találod: Tojássampon házilag Éduától - Boszorkánykonyha

Habos tojássampon - Boszorkánykonyha

A vékonyszálú hajnál nagyon fontos a jó fazon, ne legyen túl hosszú sem a haj. Fejtetőn nem is túl hosszú, de nem is rövid, körbe, ha jól áll erőteljesebb kontúrok.

Használj tiszta sampont, és a végekre kevés balzsamot, de csak a végekre.

A színezéssel várj 3-4 hónapot a festést követően. Itt vegyél megbízható hennát:

Henna hajfestéshez

Indigó hajfestéshez

Tiszta samponok:

Ez egy hajmosó por:

Shikakai hajfestéshez

Ezt is már többen dícsérték, samponként is, utána ecetes, vagy citromos öblítést is készíthetsz.

Tusfürdő mosódióval és steviával, citromfű illattal (Bio Belle), 250ml

Samponok

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs

vékonyszálú haj

Szia Gabi!

Köszönöm a gyors választ, és a hasznos tanácsokat. :)

Sajnos, csak most olvastam a válaszod, már vettem koffein és biotin tartalmú sampont. Nem tudom, hogy ez beválik-e, elméletileg tiszta. Az van ráírva, hogy nem tartalmaz szilikont és paraffint és ásványi olajokat.

Elhasználom, ha nem válik be, akkor azt próbálom ki, amit írtál, illetve a házi praktikákat mindenképp.

Mégegyszer köszönöm.

Üdv

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

vékonyszálú hajra még

kipróbálhatod, hogy hajmosás után leöblíted sörrel, ez jó tartást ad a hajnak. Vagy csinálhatod úgy is, hogy egy spriccnis flakonba öntesz sört, keversz bele pici mézet (mondjuk 200 ml sör+1 mokkáskanál méz), tehetsz bele pár csepp illóolajat  is, hogy ne legyen sörszaga (bár száradás után amúgy sem lesz), jól rázd össze, fújd be a nedves hajat, majd szárítás.

Nagyon divatosak mostanaban a hajdúsító porok, ezek helyett kipróbálhatsz egy tiszta hintőport (az összetevőket ellenőrizd a hatóanyagkeresőben), teljesen ugyanaz a hatás, sőt még jobb is, ezzel még a hajmosást is ki tudod tolni egy-két nappal.

A vegyi festékek tovább roncsolják, vékonyítják a hajadat, a henna és a növényi festékek viszont épp ellenkezőleg, ha festeni szeretnél ezek ajánlottak!  

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Hajdúsítás-ápolás

Kedves Mónika!

A hintőporos praktikát ki fogom próbálni, a ķövetkező rendelésben lesz hintőpor is. A haj erősìtésére, melyik termék alkalmas, amelyiket otthon is könnyű kezelni, nem színezi a hajat? Köszönöm! Kinga

Értékelés: Nincs

Hajerősítés

Szia Kinga!

Hajregenerálók, hajkúrák, hajolajok közül több is alkalmas hajerősítésre is.

Értékelés: Nincs

vékonyszálú haj

Szia!

A hintőpor nem szárítja a fejbőrt? Amit eddig használtam, mindegyiktől viszketett a fejbőröm, hajmosás után. Picit korpás is lett. Azt hiszem a sampon nagyon szárítja a fejbőröm. Most váltottam, ez kellemesebb, aztán meglátjuk, hogy mennyire fogja szeretni a hajam. A hennát szeretném kipróbálni, mert sok az őszhajszálam, és erről most olvastam először. A festés után a keresőben valahogy rátaláltam a hennára, és megnéztem, hogy milyen vélemények vannak. Félek, hogy nem olyan lesz a hajam, amilyenre szeretném, de egy próbát megér.

Köszi a tippeket! :)

Üdv.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

a hintőport inkább a hajtőre

a hintőport inkább a hajtőre kellene szórni, illetve beledörzsölni, már amennyire ez megoldható . A hintőportól is viszketett a fejbőröd, vagy csak a sampontól, ez nem teljesen világos. Az összetételüket mindenképpen ellenőrizd a hatóanyagkeresőben, ne legyenek benne káros anyagok. Házilag is készíthetsz hintőport, azt hiszem van is recept a boszorkanykonyhában.

A hennából sok mindent ki lehet hozni, ha keverjük más színező hatású növényekkel, egy dolgot nem lehet, kivilágosítani a hajat. Találsz az oldalon hennázás előttiutáni képeket is!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bogat's picture

Szerintetek ez a sampon milyen?

INCI: Aqua, sodium coco sulfate, spiraea ulmaria flower extract, glyceryl stearate SE, cocamidopropyl betaine, xanthan gum, cetearyl alcohol, polyglyceryl-2 laurate, aloe barbadensis leaf juice powder, coco-glucoside, glyceryl oleate, prunus insititia seed oil, sodium lauryl glucose carboxylate, lauryl glucoside, parfum (fragrance), sodium chloride, citric acid, dicaprylyl ether, lauryl alcohol, dehydroacetic acid, sorbic acid, greaniol, linalool, benzyl salicylate.

Megnéztem a hatóanya keresővel, de nem minden összetevő van meg, illetve vannak benne enyhén káros besorolásúak, többsége semleges, kevés jótékony. 

A márka . Még nem használtam, úgyhogy azt nem tudom megmondani, hogy milyen.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Milyen a sampon?

A kivastagított összetevők nem túl jók! Ahhoz, hogy ne kelljen állandóan elemezni, próbáld ki a bionom-ban található ellenőrzött és hatékony samponokat ha jónak látod!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bogat's picture

Gyanús sampon

Ok, egyelőre eltettem emlékbe. A bionomos samponok esetében még egyikre sem éreztem, hogy az lenne az igazi, eléggé gubancos lett a hajam mosás után. Először 3féle Farfallát próbáltam (másfél, 2 éve kb.), még amikor áttértem a tiszta samponokra, és volt amikor úgy néztem ki, mintha hajat se mostam volna. :) Utána Biola gyereksampon, majd az apróbojtorjános. Most tettem még egy próbát a Farfallával (másfél éve hennázok is) és most sokkal szebb, majdnem tökéletes, de még mindig gubancos a vége (ami kémiailag festve és hennázva is volt) (gyanítom, hogy ezen csak az olló fog segíteni). 

Értékelés: Nincs

sztatikus haj

Segítséget szeretnék kérni sztatikus haj ügyében.

Válig érő hajam van, természetes sötétbarna színű. Három hónapja nem használok már kémiai sampont, csak a saját samponszappanomat és gyógynövényes (zsálya, rozmaring, dió csalán) főzetet öblítőnek amibe kis citromot teszek. Alapvetően nem volt a hajammal probléma a kémiai smaponokkal, de mivel már a többi részere semteszek mérgeket úgy döntöttem ide sem való. A zsírosodás genetikai, részben, igyekszem kordában tartani. (mosás 3 naponta)

Amivel nem tudok megbírkózni, hogy nagyon sztatikus lett a helyem, ami kémiai dolgoktól nem volt. Már kezelhetelenül száll, megfésülködni sem tudok, úgy csörög az elektromos töltéstől.  Használok hei egy alkalommal saját készítésű kpakolást fejbőrbe masszírozva (shea, aloe, oliva, rózsvíz) ez jót tesz de a hatása hamar elmúlik.

Mivel tudnám az elektromos töltész mérsékelni?

Folyadékot eleget iszom, igyekszem egészségesen táplálkozni.

Akinek van megoldása, kérem írja meg, mert kontyban öregszem meg, kiengedni nem tudom. :)

Értékelés: Nincs

haj sztatikussága elleni szer

:) szia!

Nálam a tapadó-szálló hajszálak elleni küzdelemben a tojássampon nyert !

 

Értékelés: Nincs
Shelly's picture

Segítség!

Sziasztok!

A segítségeteket kérném azügyben, hogy tiszta samponnal hogyan lehet úgy hajat mosni, hogy ne gubancolódjon össze, és ne hulljon ki közben rengeteg szál? Vékonyszálú, könnyen zsírosodó hajam van. Biola Power up sampont használok, ill. Farfalla balzsamot, néha almaecetes öblítést. Mit tegyek??

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Sampon "gubanc"

Elméletileg tiszta samponnal sem kellene gubancolódnia a hajnak. Két dolog lehetséges. Ha nemrég vátottál tiszta samponra, akkor lehet, hogy még szükséges némi idő a hajadnak, hogy megszokja a természetes szereket. Ha elhasználtad már az egész flakont és nem javult a helyzet, akkor viszont próbálj ki egy másik terméket, mert előfordulhat, hogy pont ez nem a te samponod. Előfordul olyan, hogy bár kiváló a termék, valakinek mégsem válik be.

Nézd csak, itt pont erről a témáról írnak mások!

Értékelés: Nincs
Shelly's picture

Válasz

Köszönöm a gyors választ! Azt hiszem krémesebb állagú sampon után kéne néznem..

Értékelés: Nincs

szappan + almaecet

Sziasztok,

én 2 hónapja tértem át a vegyszermentes életre. Minden kozmetikumom a kukában landolt. Hajmosáshoz szappant használok - hajmosószappant - és almaecetes öblítést, illetve korábban bioboltban kapható sampont.

A gondom az, hogy bármit teszek, a hajam mosása egy tortúra 2 hónapja. Mivel hosszú hajam van, ez dupla káromkodást jelent. Bárhogy mosom, nem tisztul elsőre, foltokban zsíros hatású marad. Nem tudom, mi lehet a gond, sprőd, fénytelen, pedig öblítem is rendszeresen almaecetes vízzel. Lehet, hogy az öblítés arányaival van a gond. Van erre valami forma pl. 1 rész ecet, 10 rész víz? Mert sok almaecetet sem merek az öblítővízbe tenni, nehogy a hajam bánja.

SEGÍTSÉÉÉÉÉG...

Értékelés: Nincs
lorincz melinda's picture

mosodiós sampon

Szia!

nekem is hosszú hajam van és amíg, csak szappannal mostam én is úgy éreztem, hogy egyes helyeken zsíros maradt a hajam. Tegnap beindult a boszorkánykonyha és egy adag mosodió próbacsomagból készítettem sampont, reszeltem bele hajmosó sampont is. Ma kipróbáltam és szerintem jobb, mint a sima szappan, de ezzel is 2x és jó alaposan meg kell mosni a hajam. Az almaecetes öblítésnél én is olyan arányt használok, mint te, nekem bevált. Remélem tudtam segíteni!

Melinda

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Az almaecetes öblítésnél

is azt szoktam tanácsolni, hogy mindenki saját maga tapasztalja ki, hogy mennyit tegyen az öblítővízbe. Hiszen mindannyian egy cseppet mások vagyunk, másként reagál testünk, ez esetben fejbőrünk, hajunk.

Azért bízzunk benne, hogy a tapasztalt almaecetes öblítést használó olvasóink megosztják Veled tanácsaikat.

Niki

Értékelés: Nincs

Milyen sampont?

Sziasztok!

Már régebben is rákérdeztem hasonlóra, de most tanácstalan helyzetben vagyok.
A lényeg az, hogy mostanság olyan testmozgást végzek heti 5-6 nap, ami elég fokozott izzadással jár, elég intenzív (néha intervall), és ez 1 óra után igencsak megérződik az amúgy vastagszáló, enyhén hullámos, fenékig érő hajamon. Jobban mondva a fejbőrömön. Nem festem, évek óta alverde samponokkal ( citromvirág és sárgabarackos) és balzsammal ( aloe vera és hibiszkusszos) mosom. Ennek a kettőnek a kombinációja vált csak be, már hosszú ideje. A sampon balzsamjától egyszerűen nem tudtam kifésülni a hajam, a balzsamhoz tartozó sampontól pedig olyan volt, mint a szénakazal. Természetesen a többi alverde-set is próbáltam.

Alapvetően nem zsírosodik a hajam, nem korpásodik, nem száraz és nem töredezett. Régebben, ha nem csináltam semmi izzasztót, elég volt a 4-5 naponta mosás, de most sajnos nem tudom elkerülni, hogy majdnem naponta leizzadjon a fejbőröm is. Legszívesebben minden edzés után megmosnám, hogy felfrissüljön, de csak 2 naponta mosom. Ha van egy pihenőnap, akkor a 3. napig is elhúzom a mosást.

Az lenne a kérdéseim egyike, hogy ez a gyakori mosás nem fog megártani a hajamnak? Vagy létezik olyan sampon, ami pontosan ilyen gyakori használatra van kitalálva és esetleg emberbarát áron lehet kapni? Az ár azért is fontos, mert ez a hajtömeg szinte zabálja a sampont. Nem figyeltem, meddig elég egy 200 ml-es kiszerelés, de ha havonta kellene vennem 2-3000 Ft-os sampont és balzsamot, azt nem bírnám megoldani. Mi tévő legyek? Edzésről nem akarok lemondani, de a hajamat is imádom, a büszkeségem. Hajvágást is kihagynám, de nem is igen segítene, mert mikor évekkel ezelőtt a nyakamig ért régen a hajam, akkor is ugyanígy izzadt a fejbőröm is (ahogy a testem többi része).
Gondoltam arra is, hogy kitoljam 3 napra a hajmosást, és akkor a többi nap csak vízzel átöblítem, megdörzsölöm, de csak vizes mosás után teljesen kezelhetetlen a hajam, nem könnyű fésülni (és a fésűs gyilkolászással többet ártok, mint használok), nem olyan selymes.

Bocsánat a hosszú fogalmazásért!

Köszönök előre minden segítő váalszt!

Értékelés: Nincs

Kókuszolaj rá...

Szia,

Hasonló cipőben jártam én is. Heti 5 alkalommal intenzív sport tevékenységet folytatok, ezért heti 2x minimum hajat kell mosnom. 2 hónapja tértem át az al...e termékekre + kókuszolaj pakolás kombóra (al...e Sensitive illetve az avokadós sampon/balzsamot használom) mert láttam, hogyan válik a hajam fénytelenné töredezetté a profi fodrászsamponoktól. Képtelen voltam tovább növeszteni a vállam alá mert elvékonyodott. Én heti 2x hajmosás előtt az egész hajamat bepakolom kókuszolajjal hogy "cuppogjon" - 1-2 orára, néha éjszakára, de a fél óra is több a semminél- , folpackot es törülközőt rá, hogy átmelegedjen. (Én pluszban meg használok egy hajnövesztő aromaterápiás jojoba-rozmaringos sajat készítésű olajpakolast is, amivel a hajtöveket bemasszírozom.) Ezutan 2x megmosom az al...e sampon/balzsammal. Csodaszép friss, üde, könnyű es fényes a hajam, rá se ismerek...

Korábban amikor profi fodrász samponnal mostam a hajam, mindig nehéz és fénytelen lett. Most pedig olyan, mint kislánykoromban!

Én a kókuszolajra esküszöm, soha nem kócolódik a hajam es fényes marad a következő hajmosásig. Remélem segítettem. Üdv!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Általánosságban a túlzott fejbőr izzadást

összefüggésbe lehet hozni a gyomor állapotával... viszont mivel Nálad a fizikai igénybevételtől izzad a fejbőr, így jelenleg nem látok más megoldást, mint a mosást...

Sampon ügyben nézz körbe a bionom áruház hajápolási részlegén, talán találsz magadnak minden szempontból megfelelőt. Azért azt hozzáteszem, hogy az itt található samponból kevesebb szükséges, mint a "hagyományos" samponokból, de nem is habzik annyira, mint pl. az alverde-s...

Niki

Értékelés: Nincs

Sebhorea csak a fejboron!

Sziasztok!

Egy nagyon kedves ismerosomnek szeretnek segiteni, szoval a kovekezokrol van szo:

Egy 30 eves leanyzorol van szo, aki 10 eve kuszkodik a zsirosodassal es a korpas fejborrel. Ebbol a 10 evbol 9 en szarazsampont ( a zsirosodasra) es egy nagyon kozkedvelt (Fejek es Vallak) sampont ( korpasodasra) hasznalt.  Az en hatasomra korulbelul egy fel eve feladta ezeket a termekeket, es elkezdett tiszta, bio es organik termekeket hasznalni. A zsirosodas nagyon szepen megszunt, de a korpasodas nem! Termeszetesen volt a problemajaval orvosnal is, ahol megallapitottak, hogy sebhoreas a fejbore. A bekert leletek alapjan endokrinologushoz iranyitotta a borgyogyasz hormonalis problemara gyanakodva. A gond az, hogy hormonalis keszitmenyt egyeb okok miatt ( fibroadenoma) nem szedhet.  Termeszetesen az orvos  a tunetek gyors enyhitesere tobb termeket is javasolt, a gond ott van, hogy hasznalatuk kovetkezteben a sebhorea megszunt mar harmadik hasznalatra, de a zsirosodas visszajott. Ezt kovetoen, hogy tovabb bonyolitsa a dolgot, parhuzamosan megint el kezdte hasznalni az organikus citromos sampont, hogy kordaban tartsa a zsirosodast, de ez mintha taplalna a sebhorea ujra megjeleneset a fejboron.

Szoval: SEGITSEG!!!! Barmi otletre, hazi receptre nyitottak vagyunk. Olvastam egy korabbi hozzaszolasbol a "tenger viz" jotekony hatasat, de azt ketlem, hogy ebben a helyzetben ez eleg lenne.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Kint, mint bent

Szia! Amilyen állapotban van a szervezetünk, olyan lesz a bőrünk, hajunk, körmünk. Tehát ebből következik, hogy a problémákat nem sampon, pakolás, tengervíz fogja megoldani. Az valóban nagy segítség ha legalább kívülről tiszta kozmetikumokat használ, azért arra kíváncsi lennék mi található abban a készítményben, amit az orvos javaslatára most alkalmazott

Olvassátok el ezt és ezt a hasznos írást!

Értékelés: Nincs

Víz (Water) a samponban

Sziasztok!

Azt meg tudná nekem vki mondani, hogy miért van víz a samponokban és hogy miért kell mégis vízzel felhigítani a sampont?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Víz a kozmetikumokban

Ahhoz, hogy valami folyékony állagú legyen, tehát ki tudd önteni a flakonból vagy ki tudd kenni a tégelyből kell a hozzávalók között szerepelnie folyékony összetevőnek.

Ez kétféle lehet: víz vagy valamilyen olaj. A samponban célszerű a víz, hogy ne legyen zsíros a hajunk a sampontól.

Értékelés: Nincs

Sampon

Ááá:) Megvilágosodtam Sejtettem, hogy a folyékonyság miatt kell, csak nem voltam biztos benne.

De akkor mégis miért kell felhigítani vízzel? A fodrászok is mindig felhigítják, bár ők lehet, hogy azért, mert így nyereségesebb?

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Sampon hígítás

A jobb eloszlatás kedvéért. A habhoz mindenképp szűkség van vízre is. De ezt a cégek nem fogják az orrodra kötni, hisz ha nem hígítod, többet használsz.  Egy jó sampont használó fodrász nem a felhígítás miatt lesz nyereséges. :) Számomra az kicsit elszomorító, hogy nekem meg van az igényem, hogy ne akármit öntsek a vendég fejére, de ők otthon mindenféle olcsó vacakot használnak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

hajhullás, zsírosodás

Sziasztok! 

Nemrég kezdtem el böngészni az oldalon, egyik jó barátnőm ajánlotta, és nagyon tetszik. Nekem az lenne a problémám, hogy a hajam elég hamar zsírosodik. Több éven keresztül szőkére volt festve, aztán sötétbarna lett, újból szőke (itt le is kellett szivatni), és 1 éve körülbelül megint barna. Több hónapja nem is festem, szeretném visszanyerni az eredeti színét, de ez a sok festés nagyon nem tett jót neki, kb. fele annyi hajam van, mint pár évvel ezelőtt. (ezért is nem merem továbbra is festeni). De ami a legjobban zavar, hogy 1-2 nap után már nagyon zsírosodik a hajam, rálapul a fejemre, elég vékonyszálú, semmi tartása, stb. Szedtem hajerősítő kapszulát, dr.ios hajsampont, balzsamot is próbáltam, de semmi változás. Hetente 2-szer mosok hajat, próbáltam több ideig, hogy heti 1 alkalomra csökkentem, de akkor sem volt semmi változás, valamint az utóbbi időben korpásodik is a hajam.

A segítségeteket szeretném kérni, vajon mit lehetne ilyenkor tenni? Bármilyen házi praktikát, természetes "gyógymódot" szívesen fogadok!:)

Köszönöm: Kinga

Értékelés: Nincs

Kinga haja

Hogy étkezel? Szedsz gyógyszert? Tisztakozmetikumokat használsz? :-)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A hajról úgy általában

Kedves Kinga!

A hajról, a haj szerkezetéről, élettanáról stb. Egészség Akadémia oldalunkon (kék), ITT találsz egy összefoglaló írást. A kóros elváltozásokról, amelyeket Te is említesz hozzászólásodban ITT olvashatsz. Szeretettel ajánlom, hogy a bejegyzések alatti hozzászólásokat is böngészd végig, sok hasznos tanácsot találhatsz.

Hozzáteszem, hogy a narancs (antalvali.com) oldalon is rengeteg hozzászólás született ebben a témában, érdemes használni keresőnket.

Ha ezeken már túl vagy és mégis úgy érzed, hogy nem találtad meg a választ, szólj és természetesen segítünk! :)

Niki

Értékelés: Nincs

"Minden bajom van..."

Sziasztok Kedves Mindenki!

Új vagyok itt, egy kedves ismerősöm ajánlotta a figyelmembe ezt a nagyszerű helyet. :) Napok óta olvasgatok, gyűjtöm az információkat, ami nem könnyű.

Ide írok, mert a hajammal (is) szenvedek, nem keveset. :(

Sorrendben, röviden: kamaszkoromban fémallergiát állapítottak meg nálam, huszon1-2 évesen abbahagytam a fogamzásgátlót, mert szédültem, és foltokban hullott a hajam. Azóta sem nagyon nőtt vissza... :( 24 évesen megszületett a kisfiam, problémamentes babavárás volt. Szülést követően 6 hónapig hasmenés, bármit ettem-ittam, minden kijött. :( Felfigyeltem rá, hogy leginkább a tej, kifli után vagyok nagyon rosszul. A hajam elképesztően roncsolódott, csomókban hullott, töredezett és száraz volt. Elkezdtem használni az Alverdés termékeket, javulást tapasztaltam- de most újra gondok vannak: zsírosodik. :/

Decemberben újra gyomorproblémák, nagyon rossz állapotba kerültem. Háziorvosomtól kapott gyógytea rendbehozott :)

Bevallom, belátom, a folyadékfogyaztásom SIRALMAS, igyekszem azt a napi fél litert feltornázni 2 literre.

Az arcom jobb oldala szinte mindig pattanásos, szóval, érthető, miért írtam a tárgy rovatba, hogy "minden bajom van". Kérlek, segítsetek, adjatok tanácsot nekem.

Köszönettel:

Niki

Értékelés: Nincs

hajgondok

Az lenne a kérdésem, hogy ha a haj elveszítette rugalmasságát, és tartását, akkor mit lehet tenni érte, hogy újra legyen tartása? Hennázom a hajam. Puha és fényes.

De nagyon vékonyszálú a hajam. És általában hajszárítás után kb még 5 percig jó, aztán lelapult lesz. A frufrum is olyan, hogy hajszárítás után még jó 5-10 percig, aztán össze vissza áll, és kócosnak tűnik. Szétválik a hajam. Nem marad egyben. És már 2. nap úgy néz ki a hajam, hogy teljesen le van lapulva és össze vissza áll. Próbálok egészségesen étkezni. Sok vizet iszom, gyümölcsök, zöldségek, teák, stb... Hideg/langyos levegővel szárítom a hajamat. Mostanában elkezdtem használni a ricínus olajat is. Tojássampont csak akkor használok már amikor hennázok. Régen használtam hajkisimitót sajnos nagyrészt ez is tönkretette a hajamat, és melíroztam is.:/

Azóta nagyjából helyreállt. De nem az igazi. Nem tudom még mit lehetne tenni. Egy átfogó méregtelenítést nem lehet nekem megtenni, egyrészt azért, mert nekem nem szabad fogynom.. Vitaminokat szeretnék majd beszerezni. Pl szőlőmag olajat .Arról sok jót olvastam. Ligetszépe olaj. Ginzeng ampullára is gondoltam (csak ezt nem tudom hol lehet kapni.) Valaki tudna segíteni ebben? Hogy mit lehetne tenni, hogy újra rugalmas legyen a hajam, és legyen tartása? Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Vékony szálú haj

Szia Bea! Ha követed a tisztító kúra leírását és oda figyelsz arra, hogy tápanyagdús, változatos legyen az étkezésed, akkor nem fogsz lefogyni, sőt! Ahogy regenerálod a bélflórád és ennek következtében javul a felszívódásod, a súllyod is eléri az ideálisat, ha még most vékonyka is vagy. Én mindenféleképpen kipróbálnám a kíméletes tisztító kúrát a helyedben és mellette gőz erővel támogatnám a szervezetem természetes vitainokkal, mint pl a Longo Vital, B és C fodd Complex.

A hennán kívül milyen hajápoló szereket használsz? Ha a kúrát abszolút nem szeretnéd megcsinálni, akkor legalább a finomított élelmiszereket száműzd egy időre az étrendedből és figyeld meg, hogy milyen változást veszel észre a hajad  minőségén!

Értékelés: Nincs

Szia,

Köszönöm a választ. Egyszer mindenképpen szeretnék méregteleníteni. Mert muszáj lesz. Szoktam csalán teát inni, rostos gyümölcsök, most akarok beszerezni lenmagot is. Vitamin komplexekre én is gondoltam, de most azokat sajnos nem tudnám állni pénzzel:S.  Így marad más megoldás addig. :)

 A hennán kívül, Farfalla sampont használok, innen a bionomból rendeltem, előtte viszont nagyon sokáig használtam tojássampont (+almaecetes öblítéssel).
Lisztet szoktunk használni, zsemlemorzsát, napraforgó olajat a sütéshez. Cukrot kerülöm, de a sütikhez szoktunk tenni. Teljes kiörlésű kenyérre váltottam át kb több, mint 1 éve. A péksütiket általában kerülöm, a chipseket is, de sajnos mostanában ettem párszor (péksütit). Mekis kajákat, nagyon zsíros, fűszeres kajákat sem szoktam enni, csokikat is csak nagyon ritkán.   Tudom, hogy nem teljesen egészséges az étrendem, és változtatnom kellene rajta. Ha tudom elfogom kerülni a finomított ételeket, de van egy olyan érzésem,hogy a hajam nem fog megjavulni. Régen sem volt nagyon jó,akkor is vékonyszálú volt a hajam,de volt tartása.

Tudom,hogy a hajkisimítóval tettem tönkre. Amit már nagyon bánok. Nem tudom, hogy mennyire lenne jó, ha teljesen kopaszra borotválnám le  és megvárnám míg újra nőne, de már elkeseredettségemben már ilyenekre is gondoltam/gondolok. : D Amihez egyre közelebb vagyok, hogy megtegyem, de még várok és kipróbálok új módszereket, hátha.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

haj állapotának javítása

Kérlek olvasd ezt az írást, biztos találsz benne magadnak hasznos információkat!

Értékelés: Nincs

Jó ez a sampon?

Sziasztok! Próbálkoztam a hatóanyag elemzővel, de több összetevőt nem találtam meg, ezért kérnék kis segítséget, hogy tiszta-e ez a sampon?

INGREDIENTS (INCI): AQUA, DECYL GLUCOSIDE (Sugar tensidesd), COCO-GLUCOSIDE (Sugar tensides), LAURYL GLUCOSIDE (Sugar tensides), CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE (Sugar tensides), XANTHAN GUM, GLYCERIN* (plant derived*), SULFUR (natural sulfur), GLYCERYL CAPRYLATE, ALCOHOL DENAT.*, RICINUS COMMUNIS SEED OIL* (Castor*), URTICA DIOICA EXTRACT * (Nettle*), SALVIA OFFICINALIS EXTRACT* (Salvia*), DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT EXTRACT* (Carrot*), FAEX (Yeast), CITRIC ACID (Citric acid), ROSMARINUS OFFICINALIS EXTRACT* (Rosemary*), PARFUM**, PCA GLYCERYL OLEATE, SODIUM PHYTATE, GLYCERYL MONOSTEARAT, HYDROGENATED CASTOR OIL, SODIUM STEAROYL LACTYLATE, TOCOPHEROL (Vitamin E), LINALOOL**

Köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Használható

Szia Remi! Igaz, hogy nem sok a hatóanyag benne, de legalább nincsenek benne káros anyagok. Nyugodtan használhatod, azért legközelebb én másikat választanék...

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel