Kurkuma, avagy mit tud a "szent por"

kurkuma3-250x.jpg

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.

Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae); Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por); Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér; Szanszkrit nyelven: haridra; Hindi nyelven: haldin

Tartalom:

Története

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Érdekességek

A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják.

A kurkuma, mint fűszer

kurkuma2-200x.jpgA kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak is. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!

A kurkumát - pontosabban a kurkumint - előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett.

Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

 • Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
 • Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
 • Burgonyapehely (qs)
 • Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
 • Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)

A kurkuma, mint dísznövény

kurkuma4-200x.jpgEzt a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük, mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak is nevezik. Ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért lett igen kedvelt dísznövény világszerte, mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani, ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy, hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással, vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.

A kurkuma, mint gyógyító (fű)szer

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, és gyakran csupán egy aminosavnak tekintik. De ez igazából csak egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, amely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.

Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag.

A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó), ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Kurkuma a népgyógyászatban

kurkuma-200x.jpgAz indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt -, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra.Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.

Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő). Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása

Az első említés az 1970-es évekre nyúlik vissza, de akkor még nem szenteltek nagy figyelmet az "élet fűszerének".

A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott, és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, amelyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel - nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be vagy ki, amelyek a gyulladás- és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.

"Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását."

Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén.

Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. A bámulatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában.

A kurkumin gátolja az angiogenézist. Azaz a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

Gátolja a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét is, amely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), amelyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását.

Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.

A klinikai vizsgálatok azonban még váratnak magukra, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

 1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását. Pontosabban azt, hogy hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott. - Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június
 2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. - Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.
 3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. - J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április
 4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürkehályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető. - Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november
 5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a "védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. - Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október
 6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabadgyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését. - British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
 7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. - Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100.000 lakosra jut 3,24 megbetegedés), emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.

A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával (ami kutatásokkal igazolt) igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként hasznosítsuk.

 Katka


Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, kurkumát tartalmazó termékek:


Források:

 • http://kurkumin.navajo.cz/
 • http://www.kurkuma.hu/
 • http://www.osel.cz/
 • https://www.zdravcentra.cz/
 • http://www.aranykosstudio.hu/
 • http://tudatosvasarlo.hu/
 • http://www.vitaminsziget.com/
 • http://www.everest-ayurveda.cz/
 • http://www.strava.sk/
 • Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - Kurkumin koření nebo nové léčivo alzheimerovy nemoci? (Curcumin spice or a new remedy of alzheimer s disease?)

További tartalmak a témában:

kurkuma-fekvo-banner1

4.863635
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (22 votes)

Hozzászólások

Kurkuma nyersen is hatásos?

Sziasztok!

Sokat olvastam a kurkumáról és többen is írják, hogy nagyon hatásos daganatra, megakadályozza, hogy újra kialakuljon és érdeklődni szeretnék, hogy vastagbél daganatra (már megvolt műtét is) a nyers kurkuma fogyasztása is jó? Ha igen, mennyit és hogyan fogyasszunk belőle?

Láttam, hogy van sokféle tabletta is, nekem van xxxx tablettám, amibe tablettánként 500 mg kurkuma kivonat és 6 mg E vitamin van. Nektek erről a márkáról mi a véleményetek? A tabletta is hatásos lehet? Nem értem, hogy az igazi kurkuma növény és tabletta közt mi a különbség? Azt gondolnám, hogy a növény jobb, mert abban tényleg az van, ami. Elnézést az értetlenkedésért.

Kérném a segítségeteket mit tegyünk?

Köszönettel: Zsu

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Kapszulás kurkuma vagy a nyers kurkuma a hatékonyabb?

Szia Zsu!

A kurkuma tényleg jó választás, sok-sok pozitív, kutatásokkal alátámasztott hatása van; kifejezetten ajánlott gyulladásos állapotok-, emésztőszervi problémák esetén is! Ebben a cikkben olvashatsz bővebben a hatásairól és a felhasználási lehetőségeiről is. Javaslom, hogy nézegesd meg ennek a kurkuma hatóanyagú terméknek a leírását, adatlapját, szakirodalmát, sok érdekes információra lelhetsz közöttük! Ez a termék azért is különleges, mert speciális, felszívódást segítő mátrixba "csomagolták" az értékes hatóanyagokat, így sokkal erőteljesebb hatást érhetsz el, mint például a kurkuma nyers fogyasztásával. Ezt írják róla: "A kurkuma hatóanyagai, a kurkuminoidok véráramba jutása nagyon korlátozott. Ennek áthidalására hoztuk létre e terméket. Egy fektetebors-kivonat, a BioPerine® akár 2000%-kal is növelheti a kurkuminoidok fölszívódását. A Bio-Curcumin® (BCM-95®) pedig egy új, szabadalmaztatott kurkuma-kivonat, mely a kurkuminoidokat a kurkuma esszenciaolajával együtt tartalmazza mikronizálva és még a feketebors-kivonatos megoldásnál is 6x hatásosabb. A gyömbér gingerol hatóanyaga is fokozza a kurkumin fölszívódását, ráadásul hasonló hatással rendelkezik, mint a kurkumin, különösen gyömbér-illóolajakkal együtt. A kurkuma turmeronokra standardizált kivonata szintén jelentősen fokozza a kurkumin fölszívódását."

De ugyanez vonatkozik a szuperkritikus kivonatokra, erről érdemes Vali egyik hozzászólását elolvasni!

Azt is jó tudni, hogy a nyers kurkuma a fogakat sárgára színez(het)i.

Vastagbélrák esetén azonban a kurkuma fogyasztásán kívül egyéb változtatások- leginkább étrendi megszorítások- is egyértelműen szükségesek. Ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el Vali korábbi válaszát!

Ládi doktor elérhetőségeit itt találhatod!

A teljes gyógyuláshoz e lelki oldallal is nagyon-nagyon lényeges őszintén foglalkozni. Egy kineziológus, egy tapasztalt, hozzáértő szakemberrel végzett családállítás valódi segítséget jelenthetnek a folyamatban!

Gondolatébresztőnek Jacques Martel szavait idézem neked: "A vastagbél az emésztésért felelős bélrendszer része. Ennek a területnek a rákos megbetegedése a leggyakoribb rákfajta Észak-Amerikában, mivel itt túlzott mennyiségben fogyasztanak húst, túlfinomított gabonaféléket, cukrot. Ezeket az élelmiszereket nehéz megemészteni és feldolgozni. Emellett ennek a betegségnek más okai is vannak: a kielégülések, örömök, anyagi javak állandó hajhászása, amelyek hozzáadódnak a különböző fizikai, érzelmi és mentális állapotaimhoz, amelyeket nap, mint nap megélek. Kevés belső boldogságot érzek, csak többé-kevésbé vagyok elégedett az életemmel. Beszennyezettnek, „mocskosnak" érzem magam énem egyik területén. Eszem, és elfojtom az érzéseimet: ez így könnyebb számomra, és szükségleteimet könnyebben kielégítem. Olyan kompenzációs formát választok, amely számomra könnyen elérhető. Egyfajta kielégülést keresek, amelyet a zsíros, nehéz ételekben találok meg. A stressz, az életmód, és az öröklési tényezők szintén hajlamosítanak erre a betegségre. A vastagbélráknak hasonló okai lehetnek, mint a székrekedésnek, viszont sokkal jelentősebb és mélyebb érzelmi okok húzódnak meg a hátterében. Míg a székrekedést felszínesebb energiák és érzelmek okozzák, a vastagbélrákot olyan energiák és érzelmek hívják elő, amelyek sokkal mélyebben erednek. Ezért a beleim működhetnek normálisan és lehet gyakori székletem, emellett mégis kifejlődhet bélrák. A beleim tehát minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy egészséges maradjak, és tartozom magamnak annyival, hogy megbecsülöm azokat, megkísérelvén jó állapotukat minél hosszabb ideig fenntartani. Jobban kinyílok az élet örömeire, és kifejezem az érzelmeimet. Elkezdek különböző fizikai és belső relaxációformákat gyakorolni, amely segítségemre lesz abban, hogy megtanuljak nem kapkodva, kiegyensúlyozottabb életet élni. "

Csupa szépet, jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Könyökgyulladás

Sziasztok,

Begyulladt a könyököm, valószínű teniszkönyök szindróma, Zyflamend-re gondoltam, de úgy látom, hogy egyik fajta sem rendelhető a nagyon közeli jövőben a Bionom bioboltnál... :-( Lehet tudni a beérkezésről valamit? (Esetleg ha lenne valakinek felesleges, vennék tőle).... Mi lehet még jó a gyulladásra, amíg nem érkezik meg a Zyflamend? Előre is köszönöm a válaszotokat!

suzanna

Értékelés: Nincs

Gyulladásra, teniszkönyökre

Szia, 

Gyulladásra a jó minőségű kurkuma készítmények is hasznosak lehetnek. Érdemes elolvasnod a fenti cikket és az alatta ajánlott kurkumás termékeket is megnézned.

Izültekre a  zöldkagyló is javasolható, jótékony hatását fokozhatod   MSM por és  halolaj vagy krillolaj   szedésével.

Fájdalomcsillapításra a belinkelt termékek közül a kenhető Fájdalomcsillapító tapasz használata és Kempteni olajSzent Lukács gyógyolaj is jótékony lehet.

Érdemes lenne a könyöködet akár több szakemberrel is megnézetned, mert a teniszkönyöknek vélt tüneteket sok esetben félrediagnosztizálhatják, félrekezelhetik. Akupunktúrás kezelést is kipróbálhatod rá.

Zyflemenddel kapcsolataban a Bionom bioboltnál és  itt  érdeklődj! 

Kerülni kell a gyulladást fokozható élelmiszereket is, van 10 étel, amit nem tanácsos betegség esetén fogyasztani 

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Fűszerek, mint gyógyszer ?

Sziasztok ! 

Nagyon jó olvasni, hogy nem kell a méregdrága kapszulákat megvenni, hisz 1-2 száz forintér a fűszerként árult kurkumát is szedhetem.

Meg szeretném kérdezni, hogy a többi fűszert is hasonlóképpen szedhetem ?

Pl a gyömbér, fahéj stb....

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Fűszerek és étrend-kiegészítők

Szia,

Nagyon jó ha a különböző fűszereket változatosan használod, a jó minőségűnek van gyógyhatása. Viszont terápiás célra, komoly betegség esetén nem elég  ha csak  1-2 csipet fűszert használsz, több esetben életmódváltásra és célzott kiegészítésre van szükség!

A fűszerek minősége is nagyon fontos, mert a silány minőségűnek nemhogy terápiás hatása nem lesz, de az étel íze sem lesz az igazi. A valóban jó minőségű étrend-kiegészítők kiváló minőségű alapanyagokat tartalmaznak olyan speciális koncentrált formában amit hagyományos fűszerekből nem tudsz bevinni. Azon kívül a kapszulák anyaga miatt ott oldódik fel a termék ahol valóban hatásos pl. vékonybél. Sajnos a kurkuma kapszulák között is van drágán nagyon rossz minőségű ezért mindig meg kell nézni mit vásárolunk.

A fenti cikk alatti belinkelt kurkumás termékek minőségében és hatásában megbízhatsz.

Értékelés: Nincs

Epekő

Kedves Lányok!

Már 20 éve kioperálták az epehólyagomat egy nagy adag kővel. Zyflamend szedésével kapcsolatban - ahol epekő hajlam esetén ellenjavalt - ez azt jelenti, hogy nem ajánlott?

Előre is köszi.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Zyflamend, kurkuma és epehólyag

Kedves Mica!

Korábban már írtunk róla, hogy az eredeti angol nyelvű tájékoztatásban nem szerepel, hogy bárminemű epe probléma esetén tiltott lenne a Zyflamend szedése. A magyar jogszabályok miatt azonban kötelező ráírni az ilyen jellegű figyelmeztetéseket.

A Zyflamend egyik fő hatóanyaga a kurkuma, amiről viszont a fenti írásban ez olvasható:

"Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését."

Tehát ezen oknál fogva epekő esetén is hasznos a fogyasztása.

Ha nem vagy érzékeny a koffeinre (zöld teát tartalmaz), és a termék egyéb hatóanyagaira, akkor szedhető a Zyflamend. 

Értékelés: Nincs

Zyflamend, kurkuma, epekő

Köszönöm szépen, akkor indítom a kúrát. Beszámolok, hogy milyen hatása volt!

Értékelés: Nincs

Epekő esetén kurkuma?

Sziasztok!

Ez a mondat ragadta meg a figyelememet, és idézett fel bennem  egy másik termékkel kapcsolatos tanácsot:

"a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését."

Ha már segíti a meglévő kövek kiürülését, akkor az nem veszélyes? Elindul a kő és elakad az epevezetékben? 

Ismerősöm kérte, hogy vegyek neki teát. A honlapon is olvasható, és a boltban is tájékoztattak, hogy ha epeköve van, akkor ne használja, mert  hajthatja a követ. Kurkumát nem tartalmaz a teakeverék, nyilván más összetevője képes erre. De az emberek jó része (szerintem) nem tudja, hogy van epeköve, amíg valami más probléma miatt nem megy ultrahangra. De legalább, akik már tudják, hogy van kövük, azoknak ajánlott-e emiatt a kurkuma? 


Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Epekő esetén hajtás, vagy oldás?

Szia Csilla!

A kulcs ebben a pár szóban rejlik: növeli az epe oldhatóságát. Vagyis, oldja, és nem pedig hajtja a köveket! Ezáltal tudott, és panaszmentes epekőhordozás esetén is bátran használható! Az általunk javasolt, kurkumát tartalmazó étrendkiegészítőket itt találhatod! Ilyen elven működik a BioGenic halpástétom készítménye is, amiből egy 36 napos kúrát javasolt elvégezni már fennálló epekövesség esetén. Érdemes az alatta lévő hozzászólásokat is elolvasni! 

A himalája sókúra is jótékony hatású lehet, erről Hortenzia cikkében olvashatsz bővebben! 

Az epekövesség leghatásosabb megelőzési módja a bionom táplálkozás, és a kímélő, átfogó méregtelenítő kúra elvégzése! Fontos a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű tiszta folyadék fogyasztása is!

Kiegészítő kezelésként a Triomed Flora medál is segítséget jelenthet! Működési elvéről- a milliméter hullámterápiáról- ebben az írásban sok érdekességet találhatsz!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

nyers kurkuma

Sziasztok!

Vettem nyers bio kurkumát, de picit tanácstalan vagyok, hogyan használjam fel a főzés során, hogyan tartsam el, mennyi ideig marad meg stb. A hűtőbe tettem, s arra gondoltam, hogy pucolást követően ráreszelem a rizsre. Azt nem nagyon tudom, hogy mekkora darabot rakjak a rizsre, eddig csak szárított fűszerként használtam a kurkumát. Milyen ételekhez érdemes még felhasználni? Nyersen fogyasztható? (Papámnak volt néhány stroke-ja, arra gondoltam, talán segít ezen is.) Ha vkinek van tapasztalata, ötlete, megköszönném, ha írna.

Üdv:  Mari

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nyers kurkuma felhasználása

Én Thaiföldön szoktam hozzá, hogy nyersen használom. Rizsbe egy lislábujjnyi elég. Szaporítani is tudod cserépbe, ha eldugod földbe. Nekem szépen kinőtt.

Nyersen is lehet használni bármihez, természetesen úgy is fogyasztható, de készülj fel, megfogja a fogat sárgára! Olívaolajjal, citromlével turmixolhatsz vele salátaöntetet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kempteni olaj

Sziasztok, a kempteni olaj jo lehet csipoben levo tomlo gyulladasra? Elore is koszonom a gyors valaszt. Mikolaia

Értékelés: Nincs

Gyulladásra

Szia!

A Kempteni olaj melegítő hatású olaj, viszont gyulladásra a hűsítő hatású készítmények kellenének (pl. menta, levendula, kókuszolaj), talán jól esne a Lábfrissítő Jég-permet is.

Belsőleg gyulladásra a kurmuma,   (a fenti cikkből többet megtudhatsz róla), és a Zyflamend is segíthet de kérlek a kezelőorvosoddal konzultálj, hogy ezek közül ő mit javasol!

Értékelés: Nincs

Alzheimer kór

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni termékválasztásban. Idős családtagomnál Alzheimer kórt állapítottak meg. A lábaiban meszesedési folyamat indult el.  Ajánljatok légy szíves olyan készítményeket, amelyekkel elő tudom segíteni az állapotának stagnálását. Gyógyszerszedés mellett szedhető készítményekre gondoltam.

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Alzheimer kór

Szia manjo!

A fenti cikkben és itt  is találsz tanácsokat. Érelmeszesedés ellen is vannak termékek, de a Halpástétomról is jó tapasztalatok vannak.

DE a gyógyszerek miatt a kezelőorvossal, hozzáértő szakemberrel egyeztessetek, hogy ezek a készítmények befolyásolják-e a szedett gyógyszereit. Halpástétom szedése alatt és utána figyelni kell az orvosnak a gyógyszerek adagolására, mert előfordulhat, hogy csökkenteni kell a gyógyszerek adagjait.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Kérdések:)

Kedves Bionomosok!

Több kérdésem is lenne ,remélem nem baj, ha ide irom csak,és nem teszek fel több termék alá 1-1 kérdést.:)

1.Anyukámnak 1hete volt a 2.csipőprotézis műtétje, elviselhetetlen fájdalmai voltak, ami sajnos most is fenn áll.Ox...n-t szed , napi 3-4-et, anélkül nem tudja elviselni a fájdalmat, ez pedig egy nagyon erős gyógyszer.S zeretnék neki pár terméket, ami segithet, egyrészt a műtét utáni felépülésben, másrészt a gyulladás, fájdalom csökkentésére, akár külsőleg kenve, akár belsőleg.

Gondoltam belsőleg a Nyirfanedvre,hogy 2 üveggel meginna 2 nap alatt, mellé a Méz-koktél 4. esetleg a Gal Kurkumin, és külsőleg a Kempteni csontolaj a műtét helyére ,a fájdalom csökkentésére. Ezek igy együtt segithetnek e neki, és szedhető-e együtt, javasoltok-e valami mást?

2. A Gal Kurkumint szedhetem-e én is, ha nincs tudomásom betegségről, csak egészségmegőrzés céljából? Egy káros szedvedélyem van ,a dohányzás,t udom,ez épp elég.

Saját részre  immunerősités, sziv-érrendszer védelme, bélflóra erősités (gyakran puffadok) egészség megőrzés céljából ,a Kurkumin ,fermentált papaya koncentrátum, halolaj, Q10, Rainforest spirulina-chlorella alga, Gal C komplex  van itthon, jelenleg ezeket szedem. Olykor kiegészitem vagy a Vadon gyöngyével,vagy az Immun elixir-el,és megeszek 1-1 üveggel.E zek igy maradhatnak, vagy érdemes még szednem valamit?

Remélem nem felejtettem el semmit,és bocsánat ha hosszú lett,r emélem miharabb tudtok nekem válaszolni,és leadhatom a rendelésem még ma.

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs

Műtét után és immunrendszer erősítésre

Szia pbetty!

Jókat választottál, de a Műtét előtt és után leírtak segítség lehet számodra is.  A gyógyszere miatt kérdezzetek meg hozzáértő szakembert, gyógyszerészt hogy milyen étrendkiegészítőket szedhet mellette, de a bélflóra támogatása fontos lenne. A gyógyszerektől időben eltolva  vegye be a többi készítményt.

Méz koktél szűzbogáncs tartalmú, a  Méz almarostban nincs szűzbogáncs, de a Szinbiotikus fermentpatront vagy Emóciót is kipróbálhatja. 

Kurkumás készítmények főként a gyulladáscsökkentésben hatékonyak. A Zyflamend egy fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmény ami kurkumát is tartalmaz.

Kálcium pótlásra és csontfájdalomra " Segíthet külsőleg a Kempteni olaj, a Kenhető fájdalomcsillapító "tapasz", belsőleg az előbbieken túl a  Zyflamend, valamelyik omega zsírsav (szuper gyulladáscsökkentő is) pl. Q10 lazacolaj  kalcium vagy alga készítmény felváltva, és mellé D3 cseppek. Vagy a Bone Strenght fermentált formában tartalmaz jól hasznosuló kalciumot.  Elsősorban a fermentált készítmények közül érdemes válogatni, mert már „előemésztett” jól hasznosuló, felszívódó formában található bennük a tápanyag. Ez különösen  komoly problémák esetén fontos."

A fenti blog a kurkumáról szól ha még nem olvastad. Kúraszerűen szedhetsz kurkumát ha szeretnél:)   Nem látok a felsoroltak között bélflóra regeneráló terméket, abból is jó lenne szedned valamelyiket. Az algát a többi étrendkiegészítődtől külön ved be!

Jó egészséget!

Értékelés: Nincs

Depressziós panaszok, elalvási gondok

Sziasztok!

Nem tudom, hogy most miért erősödött fel ennyire, de sajnos rettentően rossz a hangulatom, sajnos depressziós vagyok...

Olvastam egy táplálkozásszakértő tollából, hogy a kurkuma nagyon jó depressziós panaszokra (is).

Itt nem találtam, hogy ezt írtátok volna róla, ezért szeretném megkérdezni, hogy szerintetek szedhetném ilyen panaszokra?

Még mit javasoltok?

Sajnos elaludni sem tudok, semmi nem okoz örömet, nagyon rossz ez így...

Várom segítségeteket!

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Alvászavarra, depresszióra

Szia liszape!

Ha jól felszívódó, hatékony kurkumát keresel akkor  Kurkuma-kivonat micronizált, felszívódást segítő mátrixban (SynergyTech) vagy ugyanannak a gyártónak továbbfejlesztett változatát a Bio Curcumin-t (GAL) és a Turmeric Force-t (NewChapter) tudjuk ajánlani mivel szájon át is nagy százalékban felszívódnak, mert mindegyik speciális kivonat. Kurkuma depresszióellenes hatásának megpróbálunk utána kérdezni.

Több Depresszió ellenes (Pl. Rhodiola Esszencia és Rhodiola Force ) és  antidepresszív termék közül tudsz választani, alvászavarra ezeket ajánljuk.

Szép álmokat kívánok !

Értékelés: Nincs

Sárgabarack-magolaj is tetszik

Szia Detti!

Köszönöm a választ.

Várom a véleményt a kurkuma depresszióellenes hatásáról, én több helyen is olvastam róla, nagyon dicsérik ezt a hatását.

Az alvásgondjaim miatt nekem tetszik a sárgabarack-magolaj, de nem tudom, hogy szedhető-e gyógyszerek mellett, illetve ha igen, akkor  két szer bevétele között valamennyi időnek el kell telnie?

 

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Kurkuma depresszióra is jó

Szia liszape!

Ha ennyire felkeltette érdeklődésedet a kurkuma akkor próbáld ki! Sokszor a saját megérzés súgja meg, hogy igazán mire van szükségünk és nem a kutatások.

De közben megérkezett a válasz is:

"Jó lehet a kurkuma, de semmiképpen ne rövid távú használatra számítson. Hosszan, nagy dózisban kellene szedni. A kurkuma gyulladásgátló hatása révén hat, mivel a depresszió is egy gyulladásos folyamat eredménye (az agyban). Kutatások igazolják!  De, ami nagyon fontos, sokat kellene mozognia is, méghozzá olyan mozgást, ami a láb mozgatásával kapcsolatos, például séta, kocogás, mert ez is olyan folyamatokat indít meg az agyban, ami segít a depresszió leküzdésében!

Rövid távra pedig a citromfű, vagy Gotukola segíthet a pihenésben, elalvásban....  Lehetőleg csak kókuszzsírt használjon, és kerülje az Omega 6 tartalmú dolgokat, kevés olajos magot egyen!!!"

Omega 3:6 arányról itt olvashatsz.

Sárgabarackmag olaj élelmiszer, és szerintem nagyon finom is :) Belsőleg kúraszerű fogyasztása javasolt. Vannak olyan gyógyszerek amiket befolyásolhatnak bizonyos élelmiszerek és étrendkiegészítők, ezért olvasd el a gyógyszer tájékoztatóját és ha szükséges akkor kérd ki a gyógyszerész vagy más hozzáértő szakember véleményét. A legjobb ha gyógyszertől időben eltolva veszed be az étrendkiegészítőket.

Hangulatunkat a B-vitaminok hiánya is nagyon befolyásolhatja, az agyunknak is nagy szükségük van rá, plusz még a az elegendő tiszta víz és zsírsavak is fontosak az agyműködés támogatásához.

Jobbulást!

Értékelés: Nincs

Kurkuma adagja

Sziasztok!

Köszönöm szépen a választ!

Tetszik a kurkuma, szeretném is szedni, de nem tudom, hogy a nagy adag, amit javasolt a szakértő, pontosan mennyit jelent belőle?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Bio Curcumin Forte adagja

Szia liszape!

Bio Curcuminnak 2 féle változata kapható, a "sima" és a Forte változat ami nagyobb adag kurkumát tartalmaz. Az adatlapján az Egyéb termékadatok fülnél és a Szakirodalom fülnél vannak leírva a fontosabb különbségek.

Értékelés: Nincs

Méregtelenítéskor szedhető?

Gondolkodom azon, hogy belevágnék a méregtelenítő kúrába, és nézegettem ezt a terméket is, csak nem tudom, hogy hogy ajánlott: a kúra alatt, előtt vagy után?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Méregtelenítés alatt

Szia! 

Mire szeretnéd szedni? Lehet szedni méregtelenítés alatt is, természetesen, csak nem biztos, hogy érdemes addig, amíg egyébként is egy csomó hatékony kiegészítőt szedsz. 

Szerintem én megcsinálnám a kúrát úgy, ahogy elő van írva, és csak utána kezdenék el szedni a kúrán kívüli dolgokat, mert úgy folyamatosabb az "utánpótlás". 

Értékelés: Nincs

Sima kurkuma vagy forte

Köszönöm a választ a kapszulával kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne. Ha a kurkumát egy biorezonanciás vizsgálaton ajánlotta a doktornő, a bélrendszerem nincs teljesen jó állapotban. Ilyenkor melyik Kurkumát vegyem meg, a simát vagy a Fortét?

Köszönöm,

Dalma

Értékelés: Nincs

Forte kurkuma

Szia Dalma!

A fenti cikk alá mozgattam kérdésedet ahol a kurkuma jótékony hatásairól olvashatsz, a Bio Curcumin adatlapján pedig ezt írják: "Alkalmazási javaslat:
Egészséges embereknek a gyulladás csökkentésére és megelőzésére napi 1 db kapszula Bio-Curcumin®+ szedését javasoljuk étkezés közben bevéve 1-2 dl folyadékkal. Már kialakult gyulladásos problémák esetén a Bio-Curcumin®+ Forte –t ajánljuk szedni, napi 1-3 kapszulát, igény szerint, szintén étkezés közben bevéve."A Ennek a terméknek a gyártója ugyanaz, név változott és picit az összetétele más lett, de a Forte változata 2000 Ft-tel olcsóbb, itt találod.

Ha már  kialakult gyulladásban van bélrendszered, felszívódási problémád van akkor inkább a Forte változatot javasolnám. Az  ételérzékenységről, szivárgó bélszindrómáról szóló írást is érdemes elolvasnod, és a javasolt termékek közül válassz még a  kurkuma kivonat mellé, hogy a bélrendszered eglészséges legyen.

Fontos az elegendő folyadék, főleg víz  fogyasztása és a táplálkozás megreformálása, segítségként recepteket a Boszorkánykonyhában találsz hozzá.

 

Értékelés: Nincs

Epekő

Sziasztok!

Egy véletlen folytán kiderült, hogy epekövem van. A doktornő szerint 1,8 mm, viszont az asszisztenső 18 mm-t írt a leletbe. Mivel nem szeretném műttetni - pici babám van és őt emelgetni kell, ami műtét után kivitelezhetetlen lenne-, ezért utána olvastam és többek között a  kurkumát is javasolja a szakirodalom. Viszont a Bionomban olvastam egy másik kurkuma terméknél, hogy nem ajánlott epekő esetén. Ennél a terméknél nincs feltüntetve, hogy nem szabadna szedni. Ezt szedhetem? Még a halpástétomból gondoltam, hogy csinálok két kúrát, mivel azt olvastam, hogy fél év kihagyásával újból kell enni, ha már van kialakult epekő. Tudom, hogy a lelki háttere a harag, ezért ezen is dolgozom. Javasoltok valami más módszert, szert még esetleg, ami segíthet? Előre is köszönöm a választ és szép napot! Elnézést, ha nem ide kellett volna írnom a hozzászólásomat!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Epekőre kurkuma?

Szia Rea, átmozgattam a kérdésed a kurkumás cikkünk alá, olvasd el kérlek, hogy lásd, a kurkumát ajánlják az epekő megelőzésére, és kezelésére is, így nyugodtan szedheted a Turmeric Forcet. Sajnos, vannak olyan szabályozások, amik miatt olyan dolgokat is rá kell írni a készítmények dobozára, amik nem igazán fedik a valóságot...:(

A Halpástétom is nagyon jó ötlet, az epeműködést támogató termékeket itt találod, és ha már majd nem szoptatsz, akkor a máj-epe tinktúrát is bevetheted!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Zyflamendet is?

Nagyon köszönöm a választ! Már csak azt szeretném kérdezni, hogy a Zyflamendet is szedhetném néha? Mert vannak néha olyan fájdalmaim, amikre szoktam szedni időnként - pl. felfázás -, de erre is rá van írva, hogy epekövesség esetén nem szabad. Esetleg még a Feketerek tinktúra is hatásos lehetne az epekőre? Elég ebből 1 üveggel inni, vagy pár havonta ismételjem? Ezt a pástétomkúra alatt is lehetne szedni - vagy amit javasoltál tinktúrát -, illetve a kurkumát? Vagy inkább utána? Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Epekőre mit, mikor?

Szia Rea, igazából ha megnézed a Zyflamendet alkotó gyógynövényeket, akkor egyik sem ellenjavalt epekő esetén, de összességében beindíthatják az epekövet. Ez a Te döntésed kell legyen, én szedném, de Te tudod, hogy mennyire vagy bevállalós...:)

A halpástétom annyira komplex, hogy mellé nem igazán kell egyik tinktúra sem, én inkább elkezdeném a kúrát, nagyon oda figyelnék közben a táplálkozásomra, a megfelelő folyadék fogyasztásra, hogy még inkább támogassam a folyamatot, aztán ha még kimutatható az epekő, akkor kipróbálnám az egyik tinktúrát...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Flifli's picture

Foggyökercsúcs gyulladásra

Sziasztok!

Most adtam le a megrendelésemet, de eszembe jutott hogy most mar a Zyflamend helyett, ezt szedtem a foggyökeégyulladásra, mar gyökérkezeltek, kitisztitottak, de ez egy hosszú folyamat míg meggyógyul, elég sokat szedtem a Zyflamendet olyan 3 hónapot, kisebb megszakításokkal, olvastam ha van gyulladás, hosszabb távon is mehet, szóval arra gondoltam, most felváltanam erre a Bio curcumin fortéra, jó választás lehet, vagy mit ajánlanatok? SOS legyszi mert a rendelésemet mar leadtam, de meg ezt vagy amit ajánlotok, hozzátenném.

Köszi Andi

Értékelés: Nincs

Zyflamend vagy Bio Curcumin?

Szia Andi!

A Zyflamendet nyugodtan szedheted továbbra is ha bevált, van aki betegsége miatt állandóan szedi. A Bio Curcumin is jó lehet, de hogy nálad melyik válna be jobban azt sajnos nem tudom megmondani.

Béta-glükán kúrával  pl. BioConnect is segítheted a gyógyulást.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Gyermekeknek adható?

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy 4 éves kisgyereknek adhatom-e ezt a készítményt? Egy olyan betegségben szenved ami jóindulatú sejtburjánzással jár testszerte, ennek kezelésére, megelőzésére keresek neki kurkumát tartalmazó étrendkiegészítőt. Úgy tudom, hogy a kurkuma segíthet valamit, viszont ha csak az ételekbe teszem, úgy nem tudom hogy pontosan mennyi jut be, illetve hogy szívódik fel. Ezzel a készítménnyel kapcsolatban kérdésem, hogy nem lövök-e túl a célon (elég nagy dózis ahogy látom), ill. hogy az egyéb összetevőit pl. gyömbért lehet-e gyerkőcnek? Néztem a többi kurkumás kapszulát is. Ti melyiket ajánlanátok kisgyereknek? A többi talán kevesebb mennyiségeket tartalmaz. Nem igazán tudom melyiket válasszam.

Segítségeteket köszönöm!

Értékelés: Nincs

Kurkuma gyermeknek

Szia Bíborka80!

A fenti cikkben a kurkuma jótékony hatásairól olvashatsz.

Megkérdeztük a Bio-Curcumin gyártóját és szerinte két variáció lehetséges: Vagy veszel üres kapszulát és elfelezed és úgy adod, vagy kinyitod a kapszulát és a felét belekevered valamibe. Viszont az íze csípős és a fogat sárgára festheti, így gyorsan kell bevenni, hogy a foghoz ne érjen.

Fontos még, hogy a D-vitamin készlete rendben legyen, 7kg-ként 1000NE.

Kislányod betegségével kapcsolatosan érdemes lenne hozzáértő szakemberrel konzultálni aki a termékek összeállításában is segíteni tud. Minden ilyen esetben szükséges lenne egy darabig a glutént, az állati fehérjét és a finomított cukrot, nádcukrot és a mézet is kiiktatni! Boszorkánykonyhában talász recepteket!

Értékelés: Nincs

Kurkuma gyermeknek

Kedves Detti!

Köszönöm a válaszotokat illetve hogy utánajártatok a gyártónál az adagolásnak. A gondom, hogy a gyerkőcöm a kapszulát nem tudja bevenni és borzasztó válogatós, tehát hogy ha csípős az íze, biztosan nem tudom megetetni vele, még ha belecsempészném valamibe akkor sem.... A kapszulás dolgokat úgy szoktuk, hogy szétválasztva a benne lévő port vagy folyadékot az ételébe teszem. Nem tudjátok hogy a többi kurkumás készítménynek milyen íze van? Úgy emlészem csak ebben van feketebors és gyömbér (gondolom ezektől csípős). A többinél milyen adagolást vegyek figyelembe?

Köszönöm a többi tanácsot is, D-vitamint folyamatosan szedünk és az étrendre is odafigyelünk.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Kurkuma gyerkőcnek

Szia! 

Találtam nektek olyan kurkuma tartalmú készítményt, amiben nincs más, csak a kurkuma. Én 1 kapszulát adnék gyerkőcnek belőle. 

Értékelés: Nincs

Ízületi gyulladás

Sziasztok!

 Már 4 hete szedem az MSM port és a Zöldkagylót az ízületi gyulladásomra (4 mg pn mellett) a gyulladásos tüneteim nem nagyon csökkennek. Az Inflamaxot még nem rendeltem meg, mert az Immune Assistant is a figyelmembe került, valamint az E and Selenium Food Complex. Melyiket ajánlanátok elsősorban? Vagy együtt is szedhetném őket? Köszönöm, Adél

Értékelés: Nincs

Izületi gyulladásra javaslatok

Kedves Adél!

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra. MSM pornak és a Zöldkagyló kivonatnak is több idő kell míg kifejti hatását, folyamatosan jó őket szedni.

Izületi gyulladásról  Vali összefoglalójára vagy Niki tanácsaira itt , illetve Tündi javaslataira itt  bukkanhatsz.

Inflamax is kipróbálható, de hatását tekintve inkább a Zyflamendet ajánlanám, az Immun Assist is mehet. Szedhetők együtt az MSM-el és Zöldkagylóval is. Sajnos az E and Selenium Food Complex bizonytalan ideig nem kapható.

A gyógyszeredtől időben eltolva vedd be ezeket a készítményeket és kérlek a kezelőorvosodtól kérdezd meg, hogy esetleg bármelyik készítmény befolyásolhatja-e a gyógyszered hatását!

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Vérrögösödés

Sziasztok,

a nagymamámnak cukorbetegség miatt sajnos problémái vannak a lábával, érszűkület miatt és a legutóbbi vizsgálaton azt mondta neki az orvos, hogy rögösödét lát a láb ereiben és embólia gyanús.... nem utalta egyből kórházba így remélem nem akut a probléma.

Viszont megy majd november végén egy infúziós kezelésre ami ezen hivatott javítani, de addig is szeretnék segíteni Neki és én erre a termékre gondoltam. Persze nem tudom más gyógyszerekkel (mert sajnos sokat szed) milyen hatásban van. A Nagymamám cukorbeteg (inzulinnal) szed a szívére is gyógyszer, a veséjére, zölhályogja van. Vérhigítót is gondolom ezek alapján biztosan szed. Érdemes lenne kipróbálnia? Tavasszal megcsinált egy halpástétom kúrát és nagyon pozitív volt a visszajelzése aminek nagyon nagyon örültem, de azt mondja azóta nem tud ránézni a halra :(

köszönöm előre is a segítségeteket!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Érszűkületre

Kedves Babaváró!

Átmozgattam az írásod a fenti cikkhez, amiben ezt olvashatod:

"A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; "

Tehát érdemes a nagymamának ezen kurkumás kapszulákkal próbálkoznia

Örülök, hogy jó hatása volt a halpástétomnak, viszont érszűkület esetén nagyon fontos a rendszeres omega-3 zsírsav bevitel, és elsősorban állati eredetű lenne jobb. Ha nem bírja már a hal ízét, akkor próbálkozzatok a kapszulás változatokkal (Wholemega) vagy a Krill olajjal

Korábban már írtam arról, hogy még mivel lehet elősegíteni az érszűkület kezelését, itt találod.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Fódi Dóra's picture

Kurkuma adagolása

Sziasztok!

A kurkuma adagolásával kapcsolatosan szeretnék kérdezni Benneteket, mivel a múltkori próbálkozásom alkalmával valahogy nem találtam el az adagolást. 

Egyszerűen csak szerettem volna méregteleníteni segíteni a májamnak:), és tetszett, hogy  az agyi működést  is segíti a por.

5 napig ettem 2,5 dl joghurtban 1 teáskanál kurkumát + kicsi fekete borsot is tettem bele. Azt hiszem, elrontottam valamit, mert először azt vettem észre, hogy egyre többet futkosok a mellékhelyiségbe és lassan már a görénykék is receptet fognak tőlem kérni . Aztán nagyon pufi lett napokig a hasam. És amikor már azt hittem több meglepetés nem érhet,  hirtelen több kiló is feljött rám, és persze mind a hasamra, még véletlenül sem elosztva másztak volna fel:)). 

Azóta ott árválkodik a polcon szegény kurkuma, mert nem merek hozzá se nyúlni, nehogy mégegyszer ilyen galibát okozzak a szervezetemnek, pedig csak segíteni szerettem volna neki.

Ti mit javasolnátok adagolásra? Előre is köszönöm a választ:Dóra

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Kurkuma

Kedves Dóra!

Egész egyszerűen értetlenül állok a tüneteid előtt, mert sehogy sem illik a képbe, amiket leírtál... még ha azt írtad volna, hogy megindult idő előtt a menzeszed (mert azt segíti nagyobb adagolásban)...

Tényleg, nincs semmi ötletem, más nem változott életedben?

Niki

Értékelés: Nincs
Fódi Dóra's picture

Kurkuma:))

Szia Niki!

Augusztus végén írtam a kurkumával kapcsolatos gondjaimról. Vettem valahol kurkuma port és nagyon nem azt produkálta velem, ami jókat hallottam, olvastam róla.

Hát elnézést kell kérnem a portól és Tőled is, mert most megint elővettem a zacskóját, jobban megnézegettem az összetétel leírását, és akkor láttam, hogy ez a fajta kiszerelés nyomokban zöldkagylót is tartalmaz. Hát én nem tudom miért van nálam ez, de a kagyló bármilyen formában rendesen ki szokott ütni, valahogy rosszul reagál rá a szervezetem. Most is ez történt a figyelmetlenségem miatt, ettől voltam nagyon másképp, mint illett volna. Közben belenéztem a Ti porotok leírásába is, és az nem tartalmaz ilyesmit, máskor majd azt fogom venni.

Azt szeretném még kérdezni, hogy az ilyesfajta allergiától nem lehet valahogy megszabadulni? Mert így vagyok a vassal is. Ha valamilyen vitamin vagy étrendkiegészítő vasat is tartalmaz, már nem tudom szedni, mert végem van tőle. Legutóbb pl. a B...s cseppel jártam így, megváltoztatták az összetevőit, vasat is tettek bele, és sajnos már azt sem tudom alkalmanként használni. A kismama vitaminokkal pont így jártam annak idején, le kellett tennem őket. Persze tudok a fémallergiámról, de ilyen szinten nem gondoltam, hogy bezavarhat.

Szép napot kívánok Mindenkinek és mégegyszer sajnálom a téves riasztást!

                                                          Dóra

Értékelés: Nincs

Hatásos kurkuma készítmények és van-e allergia a vasra?

Szia Dóra!

Örülök, hogy kiderült mi okozta a problémát. Bizony rengeteg kurkuma készítmény van a piacon, de nem mindegy, hogy miből, hogyan állítják elő, milyen egyéb adalékanyagokat tartalmaz és, hogy valóban hatékony-e, ár-érték arányban megéri-e érte fizetni.

Bionom bioboltban a kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat vagy bio kurkuma fűszer formájában is elérhető.

Bármilyen természetes ételre, italra, szerre lehet valaki allergiás, érzékeny. De sok esetben előfordul, hogy nem valójában az igazi  természetes anyagra, hanem annak szintetikus, vagy szennyezett vagy adalékanyagokkal telepakolt változatára mutat a szervezet allergiás reakciót. Az általad írt cseppnek sajnos már régen teljesen megváltoztatták az összetevőit érdemes elolvasnod őket, hogy miből áll pontosan.

Vali 3 részes blogsorozatának elolvasása után sok mindent tisztábban fogsz látni szerintem: Allergia 1., a cikkek végén mindig ott a sorozat következő része belinkelve.

A boltokban, gyógyszertárakban kapható vas- és vitaminkészítmények nagy része szinte mindig szintetikus, ezért is okozhatnak problémákat, allergiákat, rossz közérzetet míg előfordulhat, hogy a természetes készítményekkel semmilyen probléma nincs, (kivéve ha valóban allergiás rá valaki) erről is szól a Melyek a jó és hatékony táplálékiegészítők?

 Tünde nagyszerű összefoglalója vashiányról segítségedre lehet. Itt vashiány kezelésére találsz természetes készítményeket. Ha nem vagy valódi kagyló allergiás akkor ezt a Zöldkagyló kivonatot kipróbálhatod, illetve a FoodDetective életintolerancia tesztet is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fódi Dóra's picture

Megint sok okos tanácsot kaptam

Kedves Detti!

Megint sok okos tanácsot hallottam. Nagyon szépen köszönöm.

Dóra

Értékelés: Nincs
Fódi Dóra's picture

Kurkuma

Szia Niki!

Sajnálom, hogy mindig Neked jutnak a problémásabb dolgaim megválaszolásra, de hidd el nem sok szerrel vagyok így.

Köszönöm szépen a választ. Semmi nem jut eszembe, ami változott volna a szokásaimban, de ha ez nem egy túlreagált méregtelenítési folyamat volt, akkor megpróbálon szegény kurkumát néha kisebb adagban eszegetni fűszerként az ételekben.

Mindennek már 3 hete, és kezdek visszatérni a normál kerékvágásba is. :)

És képzeld, már semmilyen gyógyszert nem kell szednem ahhoz, hogy jól legyek, teljesen meggyógyultam. Sőt, annyira felbátorodtam, hogy kicsit később majd újra nekiindulok barátkozni a Gano Ultrával is, hisz most már semmi nem fogja gátolni abban, hogy segíthessen, mert ugye mindig van hová fejlődni. A végén jobb leszek, mint új koromban.:)))

                                       Szép napot kívánok: Dóra

 

                                                          

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

agyérszűkület

Sziasztok!

Megszeretném érdeklődni, hogy agyérszűkületre mit ajánlanátok ? 

Félek, hogy véralvadásgátlót kell szednie az adott egyénnek. Abszolút nem szeretne gyógyszereket szedni. Ilyen esetről esetleg valami információ ? Nagyon köszönöm, előre is!

 

Anett

Értékelés: Nincs

Agyérszűkületre

Kedves Anett!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti cikk alá. Neked is ugyanazt tudnám javasolni, mint az előbb egy másik olvasónknak, kérlek olvasd el ezt a hozzászólásomat. Valószínűleg nem véletlenül írtad az eredeti kérdésedet a GanoUltra alá, a gyógygombák csodákra képesek:)

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Stroke

Agyi infarktus után melyik terméket javasolnátok?

Értékelés: Nincs

Agyi infarktus után

Kedves drava!

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra a fenti cikk alá, mivel a kurkumát  

"A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; "

Kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető.

Epermami hozzászólását itt ajánlom figyelmedbe , itt vannak termékek a Bélflóra regenerálásra és Vitamin komplexek. Szív- és érrendszeri problémák mellett az  Agyműködés támogatása alatti termékekből is válogathattok. Jól gondoltad, hogy valamilyen omega zsírsavra szükség lenne, az általad eredetileg választott Wholemega is jó rá, de bármelyik hal vagy Krill olaj is.  Nagyon jó tapasztalatok vannak a Halpástétomról, sokrétűen támogatja a szervezetet, 36 napos kúrára lenne szükség stroke után, ami fél évente ismételhető.

Q10 csepp adatlapján ez olvasható: "Kiemelten fontos a Q10 fogyasztása annak, aki koleszterinszint csökkentésére gyógyszert szed, aki bétablokkoló gyógyszert, vagy vérhígítót fogyaszt. Ezek az anyagok gátolják a szervezetben a Q10 szintézisét."

Triomed Univerzál Kardiológiai és Oxigén sugárzója is segíthet.

Mint láthatod sok termék segíthet, válasszátok azt amelyik szimpatikusabb.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

RA

Sziasztok !

 Segítséget szeretnék kérni Tőletek, egy hónapja diagnosztizálták a Reumatoid Artritiszt nálam, és mivel a Molnak és a Trnnak egyelőre csak a mellékhatásait érzem, vmi alternatív dologra gondoltam, ezért írok Nektek ! :)

Nem tudom mivel kezdjem, én először az Emócióra gondoltam és utána használnám csak a Zyflamendet, ha a "takarítás" meg volt.

Köszönöm a segítséget előre is

Andi

Értékelés: Nincs

Reumatoid arthritis (izületi gyulladás)

Kedves Andi!

Szeretettel üdvözlünk ! Szerencsére rengeteg"alternatív dolog" van, igyekszem Neked  összeszedni a legfontosabbakat.

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra, mert itt tudunk bővebben beszélgetni az egészségügyi témákról. Fenti cikket ajánlom figyelmedbe, a kurkumát már a népgyógyászat is alkalmazta izületi panaszok esetén, kiváló gyulladásgátló is. Kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető.  Ha használod a belső keresőnket (bal felső sarok) akkor nagyon hasznos információkra bukkanhatsz a Téged érintő témákról. Például Vali összefoglalójára vagy Niki tanácsaira itt , illetve Tündi javaslataira itt.

Mivel ezek régebbi hozzászólások azóta bővült a termékkínálat az izületekre is. Izületek karbantartására ha anyagilag belefér, akkor egy Halpástétom kúra is nagyszerű, amely kíméletesen méregtelenít, jól harmonizálja a hormonrendszert és nagyon finom! Neked egy 36 napos kúra lenne megfelelő. Maca is kiváló hormonharmonizáló.

Emóciót nagyon jól kiválasztottad, de mint a fenti tanácsokban olvashattad önmagában kevés lesz a problémádra. Bélflóra helyreállítására (időeltolással gyógyszerek mellett is, utána szinte kötelezö!), tápanyag feltöltésre használhatod még a most akciós Szuper rostos csomagot illetve a szintén akciós Supra Vita vagy Supra pH csomagokat is. Arra ügyelj, hogy a termékeket a gyógyszerektől időben eltolva szedd (min.1,5-2 óra)!

Ha elekadnál valahol, akkor segítünk! Niki ingyenes terméktanácsadásán segíthet személyre szabottan kiválasztani a Neked megfelelő termékeket. Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

alzheimer

Szervusztok

Némi segítségre lenne szükségem közép súlyos alzheimeres beteg romlása megállítható-e köszönettel egy szomorú Medve

Értékelés: Nincs

Alzheimer esetén tanácsok

Kedves Maci 2014!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti cikk alá, ahol a kurkumáról olvashatsz bővebben,  mint  az alzheimer gyógyításának egyik lehetséges módjáról.  

A kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető. Mangosztán is hatásos, erről  Vali régebbi válaszát bemásolnám: "

"A legrosszabb esetben is késlelteti a leépülési folyamatokat. Az esetek legnagyobb részében megállította a folyamatot, a legjobb eredményünk pedig az volt, amikor középsúlyos állapotban visszafordította a folyamatot, igaz nem teljesen, de több fokkal jobb lett a beteg állapota. Egyéntől és életformától függnek az eredmények. Szerintem megér egy próbát. 

Demenciális hajlamnál megelőzésre napi 30 ml az ajánlott mennyiség, a már kialakult betegség esetén természetesen több, akár 2-4 x 30 ml is lehet. A dózis beállítását viszont hozzáértő szakemberre kéne bízni. Egy középsúlyos Alzheimeres N...e (3x1), Cordyceps (3x2) és Lazacolaj (5000 mg) mellett kapott 3x30 ml-t. 

Ha anyukádnak a koleszterinnel is gondja van, akkor a lazacolajat mindenképpen javaslom mellé."

Vali összefoglalója rendkívül hasznos, Őt idézném:"Mivel az SM és az Alzheimer okai egy tőről fakadnak, gyakorlatilag közel ugyanezt a terápiát szoktuk alkalmazni. Hisz leginkább az agyi működésre és az idegek munkájára kell hatnunk."

Jó lenne szakemberrel konzultálni a személyre szabott kezelést illetően.

Jobbulást kívánok!

 

Értékelés: Nincs

Köszvényre kurkuma?

Sziasztok!

Édesanyámnak köszvényes panaszai vannak és szeretnék találni erre megoldást. A kurkumára gondoltam, de egy kurkumás készítményen azt olvasta, hogy epe problémák/epekő esetén nem javasolt a fogyasztása. Nemrég egy UH alkalmával mondták neki, hogy van két kisebb kő az epehólyagban. Kérdés: szedheti ezt a kapszulát szerintetek?

Illetve én már szedem lassan három hete, mert korábban kihúzott gócos fogam helyén valószínű nem szűnt meg a gyulladás, elvékonyodott a hajam és eléggé hullik. Én abban a reményben szedem, hogy a kurkuma megoldás lehet ennek a problémának a megszüntetésére.

Jól tettem, hogy ezt választottam?

Előre is köszönöm a segítséget!

Szép napot! Adrienn

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Köszvény, kurkuma, életmódváltás

Kedves Adrienn!

Utólagos engedelmeddel átmozgattam a fenti cikk alá a hozzászólásodat. A cikkben választ fogsz kapni arra is, hogy a kurkuma segít az epekő megelőzésében és kezelésében, tehát lehet fogyasztani. A jogszabályok miatt kötelező ráírni az ilyen figyelmeztetéseket.

A köszvény egy tünet és nem egy betegség! Egy anyagcsere zavar, amit táplálkozás-, és életmód változtatással lehet kezelni. Itt írtunk róla bővebben. A Vesekő-törő tinktúrával kiegészíthetitek a köszvényes kúrát.

A gyulladásra jó hatással lehet a kurkuma, de én a helyedben mellé tenném még a Zyflamendet, ami az egyik leghatékonyabb növényi gyulladáscsökkentő.

Gyulladás esetén érdemes lenne kerülnöd a finomított ételeket (cukor, liszt), a tejtermékeket, és a húsokat, ugyanis ezek tovább generálják a gyulladásos folyamatokat. Ezzel az étkezési javaslattal érdemes lenne barátkoznod, de a Boszikonyhában is számtalan egészséges, finom receptet találsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyus- májdaganat

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valaki közületek, aki a kutyusának már adott kurkumát? Sajnos az én kiskutyámnak műthetetlen májdaganatot diagnosztizáltak. Nagyon sok jót olvastam a kurkuma daganat ellenes hatásáról, de nem tudom, hogy kutyusnak lehet-e adni, illetve ha lehet, akkor milyen formában és adagban. Tudna esetleg valaki segíteni nekem ebben? Köszönöm szépen előre is! Enci

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Daganat kutyánál

Sajnálom a kutyusodat. Azt nem tudom megmondani, hogy kutya esetében adható-e a kurkuma, és mekkora dózisban, de korábban már írtunk arról itt, hogy melyek azok a készítmények, amik kifejezetten javasoltak kutyáknak is, akár daganat esetén is.

Remélem a bolti tápokat, és kutyakonzerveket nem adod neki, ugyanis borzalmas az összetételük. Nem fura, hogy főleg azóta van ennyi daganatos, ekcémás kutya/macska amióta divatba jöttek a tápok.

Egy állatgyógyászatban jártas olvasónk is írt erről, itt.

A kutyák táplálásáról itt találsz egy cikket.

Minden jót kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyus- májdaganat

Kedves Betty! Bocsánat a megkésett válasz miatt! Nagyon köszönöm a segítségedet! A kutyim prémium minőségű, speciális (R...l C...n) tápot kap, kifejezetten májbeteg kutyák részére gyártottat. Az állatorvosunk is ezt preferálta. Bízom benne, hogy ez a táp nincs tele mindenféle szeméttel! Mellé nyers zöldséget, gyümölcsöt eszik. Hála Istennek az étvágya rendületlen, a kedve is jó! Rengeteg vitamint kap, szeretnénk elkezdeni a Zyflamend szedését is... Kellemes hétvégét!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Ellenőrizd le

Pencli, nézd meg a zacskón az összetételét, és utána dönts legjobb belátásod szerint! Jobbulász a kutyusnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyatáp leírása

Kedves Epermami!

Köszönöm szépen a segítséget és a jókívánságot! Jónak ítéltük az összetételt, az állatorvos is ezt szorgalmazta, mivel minimális fehérjét ehet csak, így a nyers hús fogyasztása sajnos alapból kilőve. A táp mellé friss zöldséget, gyümölcsöt kap, hála Istennek imádja a hasát! Bemásoltam a R..l C..n H..c táp leírását, szívesen venném az észrevételeket! Köszönöm!

"A H...C teljes értékű, diétás táp kutyák számára, mely összetétele révén támogatja a májműködést krónikus májelégtelenség esetén, és csökkenti a réz felhalmozódását a májban. Magas értékű fehérjét tartalmaz, mérsékelt mennyiségben. Magas az esszenciális zsírsavak és a könnyen emészthető szénhidrátok szintje. Alacsony réztartalmú. JAVALLATOK: Az alkalmazás illetve az alkalmazás idejének meghosszabbítása előtt javasolt állatorvos véleményét kikérni. A H...C táp alkalmazása kezdetben 6 hónapon keresztül javasolt. Indikációk: Májbetegség Idült májgyulladás Portoszisztémás sönt Hepatoencephalopathia Májelégtelenség Rézanyagcsere-zavarok Piroplasmosis Kontraindikációk: Vemhesség, laktáció, növekedés Pancreatitis vagy korábbi pancreatitis Hyperlipidaemia A rendkívül jól emészthető növényi fehérjéket a hepatoencephalopathiában szenvedő kutyák jobban tolerálják. A táp alacsony réztartalma minimálisra csökkenti a réz felgyülemlését a májsejtekben. A szabadgyökök kulcsszerepet játszanak a májelváltozások kórfejlődésében és súlyosbodásában. A szinergista antioxidáns komplex lassítja a májsejtek károsodását. A táp magas energiatartalma segít megőrizni a májelégtelenségben szenvedő kutyák testsúlyát. ÖSSZETÉTEL: rizs, kukorica, állati zsiradék, szójafehérje kivonat*, hidrolizált állati fehérjék, cukorrépapép, ásványi sók, szójaolaj, növényi rostok, halolaj, frukto-oligoszacharidok, körömvirág kivonat (lutein forrás). ADALÉKANYAGOK (kilogrammonként): Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A vitamin: 11600 NE, D3 vitamin: 1000 NE, E1 (Vas): 115 mg, E2 (Jód): 4,3 mg, E5 (Mangán): 53 mg, E6 (Cink): 212 mg, E8 (Szelén): 0,38 mg - Tartósítószerek - Antioxidánsok. ANALITIKAI ÖSSZETEVŐK: Nyersfehérje: 16% - Nyersolajok és -zsírok: 16% - Nyershamu: 4,7% - Nyersrost: 2% - Esszenciális zsírsavak: 43 g/kg - Összes réz: 5 mg/kg - Nátrium: 0,2% - Kálium: 0,9% - Metabolizálható energia: 4043 kcal/kg. *L.I.P.: kitűnően emészthető, válogatott fehérje. Beltartalmi értékek Mennyiség Arachidon sav (%) 0.05 Nyershamu (%) 4.7 Biotin (mg/kg) 1.17 Kalcium (%) 0.73 Rost (%) 2.0 Étkezési rostok (%) 7.2 DL-metionin (%) 1.02 EPA+DHA (%) 0.21 Zsír (%) 16.0 L-karnitin (mg/kg) 300.0 Linolénsav (%) 3.77 Lutein (mg/kg) 5.0 Számított metabolizálható energia NRC 85 (kcal/kg) 3785.5 Mért metabolizálható energia (kcal/kg) 4043.0 Metionin + Cisztin (%) 1.04 Nedvesség (%) 8.0 Nitrogénmentes kivonat (NFE) (%) 53.3 Omega-3 (%) 0.6 Omega-6 (%) 3.88 Foszfor (%) 0.52 Fehérje (%) 16.0 Keményítő (%) 48.1 Taurin (mg/kg) 2200.0 A-Vitamin (UI/kg) 19000.0 C-Vitamin (mg/kg) 200.0 E-Vitamin (mg/kg) 600.0 Egyéb tápanyagok Mennyiség Arginin (%) 1.16 L-lizin (%) 1.04 Vitaminok Mennyiség Kolin (mg/kg) 2100.0 Folsav (mg/kg) 1.1 B1-Vitamin (Tiamin) (mg/kg) 8.6 Vitamin B12 Cyanocobalamin (mg/kg) 0.09 B2-Vitamin (Riboflavin) (mg/kg) 4.4 B3-Vitamin (Niacin) (mg/kg) 17.2 B5-Vitamin (Pantoténsav) (mg/kg) 29.0 B6-Vitamin (Pyridoxin) (mg/kg) 9.4 B7-Vitamin (mg/kg) 0.01 D3-Vitamin (UI/kg) 1000.0 Ásványi anyagok Mennyiség Klór (%) 0.47 Réz (mg/kg) 5.0 Jód (mg/kg) 5.4 Vas (mg/kg) 167.0 Magnézium (%) 0.08 Mangán (mg/kg) 65.0 Kálium (%) 0.9 Szelén (mg/kg) 0.38 Nátrium (%) 0.2 Cink (mg/kg) 241.0"

Értékelés: Nincs

Kutyatáp összetevői

Kedves penci!

Mivel én sem vagyok állatgyógyászatban jártas szakember, így csak azt tudom javasolni, hogy olvasd át kérlek mégegyszer kolláganőim előző tanácsait. Nekem úgy tűnik az összetevők alapján, hogy ez a táp tele van szintetikus vitaminokkal, amik hosszú távon megterhelhetik az egész szervezetet, májat is plusz terhelésnek, felesleges munkának teszi ki... Kérdés, hogy a szójafehérje, szójaolaj nem génmanipulált-e? Állati zsiradék, hidrolizált állati fehérje honnan származik, milyen minőségű, nincs-e tele hormon és antibiotikum maradványokkal? Cukorrépapép mit takar? Ha ez finomított cukor, akkor arra semmi szüksége a kutyusoknak sem. Azt tudod, hogy daganat esetén tilos a finomított cukor az embereknél? Ugyanis a cukor táplálja rákos sejteket. Nem hiszem hogy a kutyusoknál ez másként lenne.... A zöldségekben, gyümölcsökben természetes módon megtalálható cukrokra (amiket úgy eszünk meg ahogyan azt a természet megalkotta és nem izolálva) szükség van. Ezeket egye a kutyusod továbbra is!

Húst, tojást hőkezelve kaphatja az állatorvos szerint? Hiszen a tápban is szerepel állati fehérje. Otthon saját kezűleg te is elkészítheted.  Szerintem jó minőségű rizst, kukoricát, állati zsiradékot te is tudsz adni kutyusodnak felesleges adalékanyagok nélkül. De ez csak az én személyes véleményem, a döntés a Tiéd!

Jobbulást kívánok a kutyusnak!

Értékelés: Nincs

Köszönöm a segítséget

Kedves Detti77 és a Többiek! Nagyon szèpen köszönöm a segítségeteket, igazán hálás vagyok ezért! Elgondolkodtató volt, amit írtatok. Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy egy speciális, prémium minőségű táp mennyi szeméttel, szintetikus anyaggal lehet tele! Köszönöm, hogy felnyitottátok a szemem! Remèlem még nem késő... Ma visszük a drágámat egy homeopátiás specialista állatorvoshoz, innentől biztos kezekben lesz és csakis azt fogja enni-inni, amit a doki mond! Mégegyszer köszönöm Nektek! Szép napot Mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Koszorúér meszesedés

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy koszorúér meszesedés esetén segíthet-e a kurkuma a betegség súlyosbodásának megállításában. Édesapám  77 éves és sajnos  az áteresztő ere el van meszesedve, lehet, hogy műtétre kerül sor. Ajánljátok a kurkumát?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Koszorúér meszesedésre

Szia! 

A cikk említi, hogy használják hasonló problémára, így van rá esély. Ha gondoljátok, kipróbálhatjátok még a Szív tinktúrát is, sőt, szerintem egy halpástétom kúrát is célszerű lenne beiktatnia. 

Gyógyulást neki! 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)
Sponga Erika's picture

Ki tudja

Kedves Mindenki!

 

Ki tudja, hogy miért vált ilyenné a hivatalos orvoslás protokollja? Mert rendben van! Elhiszem, hogy a reumatológus ránézésre megállapítja az izületi gyulladást  de miért kell azonnal szőnyegbombázó kortikoszteroidot bevetni? Anélkül, hogy megkérdezne, vagy mondana legalább valami alternatívát? Mert azért ez nem kalmopyrin, ugye?

Erre nem is kell válaszolni. Fontos kérdéseim:

- A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása a fűszerben is benne van, vagy ahhoz a növény egyéb része kell?

- Összeállítanám a fájdalomcsillapító olajkeveréket, de csak levendulát láttam a Bionomban. Van javaslat, honnét szerezzek be tiszta olajokat hozzá?

Hála Isten a Zyflamendet már egy hete szedem, használom a kurkumát fűszerként, meg Emóciót. Egyenlőre ennyi fért bele a keretbe.

De, ha van egyéb kötséghatékony praktika, szívesen látom!

Még egy fontos kérdés: javasolt ilyenkor a tornáztatása? Érzem, hogy egyre inkább szűkül a mozgástartomány viszont pokolian fáj.

"Aki tudja, mért nem mondja, hogy merre van gyalogútja..."

Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

ízületi gyulladás

Szia! Orvosi protokoll: én szeretnék olyan történeteket olvasni, amikor az orvos valóban meggyógyított valakit, nem tünetet kezelt! És az ilyen orvosokat ajánlanám is mindenkinek!

Beírtam a fenti keresőbe: ízületi gyulladás, ezeket találtam: Hortenzia hasznos hozzászólása (a Civirsh gyakorlatsort külön kiemelném!), Betty tanácsai ( bázikus sófürdő, glutén- és állati fehérjementes étkezés). Ebben a cikkben is találhatsz infót az ízületekről.

Nagyon fonsots lenne egy tavaszi méregtelenítés, sok folyadék. Ha megteheted, akkor érdemes a kurkuma kivonatát használni, mert koncentrált formában tartalamazza a hatóanyagokat. Az omega 3 zsírsavak (lazacolaj, krillolaj, minőségi halolaj) is segíthetnek! A zöldkagyló a porcok regenerálásában vesz részt.

A fájdalomcsökkentő olajhoz ITT találod az összetevőket! Jobbulást!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel