Kurkuma, avagy mit tud a "szent por"

kurkuma3-250x.jpg

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.

Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae); Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por); Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér; Szanszkrit nyelven: haridra; Hindi nyelven: haldin

Tartalom:

Története

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Érdekességek

A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják.

A kurkuma, mint fűszer

kurkuma2-200x.jpgA kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak is. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!

A kurkumát - pontosabban a kurkumint - előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett.

Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

 • Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
 • Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
 • Burgonyapehely (qs)
 • Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
 • Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)

A kurkuma, mint dísznövény

kurkuma4-200x.jpgEzt a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük, mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak is nevezik. Ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért lett igen kedvelt dísznövény világszerte, mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani, ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy, hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással, vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.

A kurkuma, mint gyógyító (fű)szer

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, és gyakran csupán egy aminosavnak tekintik. De ez igazából csak egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, amely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.

Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag.

A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó), ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Kurkuma a népgyógyászatban

kurkuma-200x.jpgAz indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt -, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra.Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.

Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő). Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása

Az első említés az 1970-es évekre nyúlik vissza, de akkor még nem szenteltek nagy figyelmet az "élet fűszerének".

A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott, és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, amelyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel - nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be vagy ki, amelyek a gyulladás- és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.

"Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását."

Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén.

Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. A bámulatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában.

A kurkumin gátolja az angiogenézist. Azaz a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

Gátolja a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét is, amely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), amelyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását.

Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.

A klinikai vizsgálatok azonban még váratnak magukra, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

 1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását. Pontosabban azt, hogy hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott. - Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június
 2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. - Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.
 3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. - J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április
 4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürkehályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető. - Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november
 5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a "védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. - Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október
 6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabadgyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését. - British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
 7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. - Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100.000 lakosra jut 3,24 megbetegedés), emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.

A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával (ami kutatásokkal igazolt) igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként hasznosítsuk.

 Katka


Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, kurkumát tartalmazó termékek:


Források:

 • http://kurkumin.navajo.cz/
 • http://www.kurkuma.hu/
 • http://www.osel.cz/
 • https://www.zdravcentra.cz/
 • http://www.aranykosstudio.hu/
 • http://tudatosvasarlo.hu/
 • http://www.vitaminsziget.com/
 • http://www.everest-ayurveda.cz/
 • http://www.strava.sk/
 • Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - Kurkumin koření nebo nové léčivo alzheimerovy nemoci? (Curcumin spice or a new remedy of alzheimer s disease?)

További tartalmak a témában:

kurkuma-fekvo-banner1

4.863635
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (22 votes)

Hozzászólások

Ízületi gyulladás

Sziasztok!

 Már 4 hete szedem az MSM port és a Zöldkagylót az ízületi gyulladásomra (4 mg pn mellett) a gyulladásos tüneteim nem nagyon csökkennek. Az Inflamaxot még nem rendeltem meg, mert az Immune Assistant is a figyelmembe került, valamint az E and Selenium Food Complex. Melyiket ajánlanátok elsősorban? Vagy együtt is szedhetném őket? Köszönöm, Adél

Értékelés: Nincs

Izületi gyulladásra javaslatok

Kedves Adél!

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra. MSM pornak és a Zöldkagyló kivonatnak is több idő kell míg kifejti hatását, folyamatosan jó őket szedni.

Izületi gyulladásról  Vali összefoglalójára vagy Niki tanácsaira itt , illetve Tündi javaslataira itt  bukkanhatsz.

Inflamax is kipróbálható, de hatását tekintve inkább a Zyflamendet ajánlanám, az Immun Assist is mehet. Szedhetők együtt az MSM-el és Zöldkagylóval is. Sajnos az E and Selenium Food Complex bizonytalan ideig nem kapható.

A gyógyszeredtől időben eltolva vedd be ezeket a készítményeket és kérlek a kezelőorvosodtól kérdezd meg, hogy esetleg bármelyik készítmény befolyásolhatja-e a gyógyszered hatását!

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Vérrögösödés

Sziasztok,

a nagymamámnak cukorbetegség miatt sajnos problémái vannak a lábával, érszűkület miatt és a legutóbbi vizsgálaton azt mondta neki az orvos, hogy rögösödét lát a láb ereiben és embólia gyanús.... nem utalta egyből kórházba így remélem nem akut a probléma.

Viszont megy majd november végén egy infúziós kezelésre ami ezen hivatott javítani, de addig is szeretnék segíteni Neki és én erre a termékre gondoltam. Persze nem tudom más gyógyszerekkel (mert sajnos sokat szed) milyen hatásban van. A Nagymamám cukorbeteg (inzulinnal) szed a szívére is gyógyszer, a veséjére, zölhályogja van. Vérhigítót is gondolom ezek alapján biztosan szed. Érdemes lenne kipróbálnia? Tavasszal megcsinált egy halpástétom kúrát és nagyon pozitív volt a visszajelzése aminek nagyon nagyon örültem, de azt mondja azóta nem tud ránézni a halra :(

köszönöm előre is a segítségeteket!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Érszűkületre

Kedves Babaváró!

Átmozgattam az írásod a fenti cikkhez, amiben ezt olvashatod:

"A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; "

Tehát érdemes a nagymamának ezen kurkumás kapszulákkal próbálkoznia

Örülök, hogy jó hatása volt a halpástétomnak, viszont érszűkület esetén nagyon fontos a rendszeres omega-3 zsírsav bevitel, és elsősorban állati eredetű lenne jobb. Ha nem bírja már a hal ízét, akkor próbálkozzatok a kapszulás változatokkal (Wholemega) vagy a Krill olajjal

Korábban már írtam arról, hogy még mivel lehet elősegíteni az érszűkület kezelését, itt találod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fódi Dóra's picture

Kurkuma adagolása

Sziasztok!

A kurkuma adagolásával kapcsolatosan szeretnék kérdezni Benneteket, mivel a múltkori próbálkozásom alkalmával valahogy nem találtam el az adagolást. 

Egyszerűen csak szerettem volna méregteleníteni segíteni a májamnak:), és tetszett, hogy  az agyi működést  is segíti a por.

5 napig ettem 2,5 dl joghurtban 1 teáskanál kurkumát + kicsi fekete borsot is tettem bele. Azt hiszem, elrontottam valamit, mert először azt vettem észre, hogy egyre többet futkosok a mellékhelyiségbe és lassan már a görénykék is receptet fognak tőlem kérni . Aztán nagyon pufi lett napokig a hasam. És amikor már azt hittem több meglepetés nem érhet,  hirtelen több kiló is feljött rám, és persze mind a hasamra, még véletlenül sem elosztva másztak volna fel:)). 

Azóta ott árválkodik a polcon szegény kurkuma, mert nem merek hozzá se nyúlni, nehogy mégegyszer ilyen galibát okozzak a szervezetemnek, pedig csak segíteni szerettem volna neki.

Ti mit javasolnátok adagolásra? Előre is köszönöm a választ:Dóra

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kurkuma

Kedves Dóra!

Egész egyszerűen értetlenül állok a tüneteid előtt, mert sehogy sem illik a képbe, amiket leírtál... még ha azt írtad volna, hogy megindult idő előtt a menzeszed (mert azt segíti nagyobb adagolásban)...

Tényleg, nincs semmi ötletem, más nem változott életedben?

Niki

Értékelés: Nincs
Fódi Dóra's picture

Kurkuma:))

Szia Niki!

Augusztus végén írtam a kurkumával kapcsolatos gondjaimról. Vettem valahol kurkuma port és nagyon nem azt produkálta velem, ami jókat hallottam, olvastam róla.

Hát elnézést kell kérnem a portól és Tőled is, mert most megint elővettem a zacskóját, jobban megnézegettem az összetétel leírását, és akkor láttam, hogy ez a fajta kiszerelés nyomokban zöldkagylót is tartalmaz. Hát én nem tudom miért van nálam ez, de a kagyló bármilyen formában rendesen ki szokott ütni, valahogy rosszul reagál rá a szervezetem. Most is ez történt a figyelmetlenségem miatt, ettől voltam nagyon másképp, mint illett volna. Közben belenéztem a Ti porotok leírásába is, és az nem tartalmaz ilyesmit, máskor majd azt fogom venni.

Azt szeretném még kérdezni, hogy az ilyesfajta allergiától nem lehet valahogy megszabadulni? Mert így vagyok a vassal is. Ha valamilyen vitamin vagy étrendkiegészítő vasat is tartalmaz, már nem tudom szedni, mert végem van tőle. Legutóbb pl. a B...s cseppel jártam így, megváltoztatták az összetevőit, vasat is tettek bele, és sajnos már azt sem tudom alkalmanként használni. A kismama vitaminokkal pont így jártam annak idején, le kellett tennem őket. Persze tudok a fémallergiámról, de ilyen szinten nem gondoltam, hogy bezavarhat.

Szép napot kívánok Mindenkinek és mégegyszer sajnálom a téves riasztást!

                                                          Dóra

Értékelés: Nincs

Hatásos kurkuma készítmények és van-e allergia a vasra?

Szia Dóra!

Örülök, hogy kiderült mi okozta a problémát. Bizony rengeteg kurkuma készítmény van a piacon, de nem mindegy, hogy miből, hogyan állítják elő, milyen egyéb adalékanyagokat tartalmaz és, hogy valóban hatékony-e, ár-érték arányban megéri-e érte fizetni.

Bionom bioboltban a kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat vagy bio kurkuma fűszer formájában is elérhető.

Bármilyen természetes ételre, italra, szerre lehet valaki allergiás, érzékeny. De sok esetben előfordul, hogy nem valójában az igazi  természetes anyagra, hanem annak szintetikus, vagy szennyezett vagy adalékanyagokkal telepakolt változatára mutat a szervezet allergiás reakciót. Az általad írt cseppnek sajnos már régen teljesen megváltoztatták az összetevőit érdemes elolvasnod őket, hogy miből áll pontosan.

Vali 3 részes blogsorozatának elolvasása után sok mindent tisztábban fogsz látni szerintem: Allergia 1., a cikkek végén mindig ott a sorozat következő része belinkelve.

A boltokban, gyógyszertárakban kapható vas- és vitaminkészítmények nagy része szinte mindig szintetikus, ezért is okozhatnak problémákat, allergiákat, rossz közérzetet míg előfordulhat, hogy a természetes készítményekkel semmilyen probléma nincs, (kivéve ha valóban allergiás rá valaki) erről is szól a Melyek a jó és hatékony táplálékiegészítők?

 Tünde nagyszerű összefoglalója vashiányról segítségedre lehet. Itt vashiány kezelésére találsz természetes készítményeket. Ha nem vagy valódi kagyló allergiás akkor ezt a Zöldkagyló kivonatot kipróbálhatod, illetve a FoodDetective életintolerancia tesztet is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fódi Dóra's picture

Megint sok okos tanácsot kaptam

Kedves Detti!

Megint sok okos tanácsot hallottam. Nagyon szépen köszönöm.

Dóra

Értékelés: Nincs
Fódi Dóra's picture

Kurkuma

Szia Niki!

Sajnálom, hogy mindig Neked jutnak a problémásabb dolgaim megválaszolásra, de hidd el nem sok szerrel vagyok így.

Köszönöm szépen a választ. Semmi nem jut eszembe, ami változott volna a szokásaimban, de ha ez nem egy túlreagált méregtelenítési folyamat volt, akkor megpróbálon szegény kurkumát néha kisebb adagban eszegetni fűszerként az ételekben.

Mindennek már 3 hete, és kezdek visszatérni a normál kerékvágásba is. :)

És képzeld, már semmilyen gyógyszert nem kell szednem ahhoz, hogy jól legyek, teljesen meggyógyultam. Sőt, annyira felbátorodtam, hogy kicsit később majd újra nekiindulok barátkozni a Gano Ultrával is, hisz most már semmi nem fogja gátolni abban, hogy segíthessen, mert ugye mindig van hová fejlődni. A végén jobb leszek, mint új koromban.:)))

                                       Szép napot kívánok: Dóra

 

                                                          

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

agyérszűkület

Sziasztok!

Megszeretném érdeklődni, hogy agyérszűkületre mit ajánlanátok ? 

Félek, hogy véralvadásgátlót kell szednie az adott egyénnek. Abszolút nem szeretne gyógyszereket szedni. Ilyen esetről esetleg valami információ ? Nagyon köszönöm, előre is!

 

Anett

Értékelés: Nincs

Agyérszűkületre

Kedves Anett!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti cikk alá. Neked is ugyanazt tudnám javasolni, mint az előbb egy másik olvasónknak, kérlek olvasd el ezt a hozzászólásomat. Valószínűleg nem véletlenül írtad az eredeti kérdésedet a GanoUltra alá, a gyógygombák csodákra képesek:)

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Stroke

Agyi infarktus után melyik terméket javasolnátok?

Értékelés: Nincs

Agyi infarktus után

Kedves drava!

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra a fenti cikk alá, mivel a kurkumát  

"A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; "

Kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető.

Epermami hozzászólását itt ajánlom figyelmedbe , itt vannak termékek a Bélflóra regenerálásra és Vitamin komplexek. Szív- és érrendszeri problémák mellett az  Agyműködés támogatása alatti termékekből is válogathattok. Jól gondoltad, hogy valamilyen omega zsírsavra szükség lenne, az általad eredetileg választott Wholemega is jó rá, de bármelyik hal vagy Krill olaj is.  Nagyon jó tapasztalatok vannak a Halpástétomról, sokrétűen támogatja a szervezetet, 36 napos kúrára lenne szükség stroke után, ami fél évente ismételhető.

Q10 csepp adatlapján ez olvasható: "Kiemelten fontos a Q10 fogyasztása annak, aki koleszterinszint csökkentésére gyógyszert szed, aki bétablokkoló gyógyszert, vagy vérhígítót fogyaszt. Ezek az anyagok gátolják a szervezetben a Q10 szintézisét."

Triomed Univerzál Kardiológiai és Oxigén sugárzója is segíthet.

Mint láthatod sok termék segíthet, válasszátok azt amelyik szimpatikusabb.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

RA

Sziasztok !

 Segítséget szeretnék kérni Tőletek, egy hónapja diagnosztizálták a Reumatoid Artritiszt nálam, és mivel a Molnak és a Trnnak egyelőre csak a mellékhatásait érzem, vmi alternatív dologra gondoltam, ezért írok Nektek ! :)

Nem tudom mivel kezdjem, én először az Emócióra gondoltam és utána használnám csak a Zyflamendet, ha a "takarítás" meg volt.

Köszönöm a segítséget előre is

Andi

Értékelés: Nincs

Reumatoid arthritis (izületi gyulladás)

Kedves Andi!

Szeretettel üdvözlünk ! Szerencsére rengeteg"alternatív dolog" van, igyekszem Neked  összeszedni a legfontosabbakat.

Hozzászólásodat átmozgattam életmódoldalunkra, mert itt tudunk bővebben beszélgetni az egészségügyi témákról. Fenti cikket ajánlom figyelmedbe, a kurkumát már a népgyógyászat is alkalmazta izületi panaszok esetén, kiváló gyulladásgátló is. Kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető.  Ha használod a belső keresőnket (bal felső sarok) akkor nagyon hasznos információkra bukkanhatsz a Téged érintő témákról. Például Vali összefoglalójára vagy Niki tanácsaira itt , illetve Tündi javaslataira itt.

Mivel ezek régebbi hozzászólások azóta bővült a termékkínálat az izületekre is. Izületek karbantartására ha anyagilag belefér, akkor egy Halpástétom kúra is nagyszerű, amely kíméletesen méregtelenít, jól harmonizálja a hormonrendszert és nagyon finom! Neked egy 36 napos kúra lenne megfelelő. Maca is kiváló hormonharmonizáló.

Emóciót nagyon jól kiválasztottad, de mint a fenti tanácsokban olvashattad önmagában kevés lesz a problémádra. Bélflóra helyreállítására (gyógyszerek mellett, után szinte kötelezö!), tápanyag feltöltésre használhatod még a most akciós Szuper rostos csomagot illetve a szintén akciós Supra Vita vagy Supra pH csomagokat is. Arra ügyelj, hogy a termékeket a gyógyszerektől időben eltolva szedd (min.1,5-2 óra)!

Ha elekadnál valahol, akkor segítünk! Niki ingyenes terméktanácsadásán segíthet személyre szabottan kiválasztani a Neked megfelelő termékeket. Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

alzheimer

Szervusztok

Némi segítségre lenne szükségem közép súlyos alzheimeres beteg romlása megállítható-e köszönettel egy szomorú Medve

Értékelés: Nincs

Alzheimer esetén tanácsok

Kedves Maci 2014!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti cikk alá, ahol a kurkumáról olvashatsz bővebben,  mint  az alzheimer gyógyításának egyik lehetséges módjáról.  

A kurkuma Bio-Curcumin vagy Kurkuma gyökér vagy Szuperkritikus kurkuma kivonat formájában is elérhető. Mangosztán is hatásos, erről  Vali régebbi válaszát bemásolnám: "

"A legrosszabb esetben is késlelteti a leépülési folyamatokat. Az esetek legnagyobb részében megállította a folyamatot, a legjobb eredményünk pedig az volt, amikor középsúlyos állapotban visszafordította a folyamatot, igaz nem teljesen, de több fokkal jobb lett a beteg állapota. Egyéntől és életformától függnek az eredmények. Szerintem megér egy próbát. 

Demenciális hajlamnál megelőzésre napi 30 ml az ajánlott mennyiség, a már kialakult betegség esetén természetesen több, akár 2-4 x 30 ml is lehet. A dózis beállítását viszont hozzáértő szakemberre kéne bízni. Egy középsúlyos Alzheimeres Neurozyme (3x1), Cordyceps (3x2) és Lazacolaj (5000 mg) mellett kapott 3x30 ml-t. 

Ha anyukádnak a koleszterinnel is gondja van, akkor a lazacolajat mindenképpen javaslom mellé."

Vali összefoglalója rendkívül hasznos, Őt idézném:"Mivel az SM és az Alzheimer okai egy tőről fakadnak, gyakorlatilag közel ugyanezt a terápiát szoktuk alkalmazni. Hisz leginkább az agyi működésre és az idegek munkájára kell hatnunk."

Jó lenne szakemberrel konzultálni a személyre szabott kezelést illetően, ez ügyben kérlek írj lakatbobe kukac antalvali pont hu címre!

Jobbulást kívánok!

 

Értékelés: Nincs

Köszvényre kurkuma?

Sziasztok!

Édesanyámnak köszvényes panaszai vannak és szeretnék találni erre megoldást. A kurkumára gondoltam, de egy kurkumás készítményen azt olvasta, hogy epe problémák/epekő esetén nem javasolt a fogyasztása. Nemrég egy UH alkalmával mondták neki, hogy van két kisebb kő az epehólyagban. Kérdés: szedheti ezt a kapszulát szerintetek?

Illetve én már szedem lassan három hete, mert korábban kihúzott gócos fogam helyén valószínű nem szűnt meg a gyulladás, elvékonyodott a hajam és eléggé hullik. Én abban a reményben szedem, hogy a kurkuma megoldás lehet ennek a problémának a megszüntetésére.

Jól tettem, hogy ezt választottam?

Előre is köszönöm a segítséget!

Szép napot! Adrienn

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Köszvény, kurkuma, életmódváltás

Kedves Adrienn!

Utólagos engedelmeddel átmozgattam a fenti cikk alá a hozzászólásodat. A cikkben választ fogsz kapni arra is, hogy a kurkuma segít az epekő megelőzésében és kezelésében, tehát lehet fogyasztani. A jogszabályok miatt kötelező ráírni az ilyen figyelmeztetéseket.

A köszvény egy tünet és nem egy betegség! Egy anyagcsere zavar, amit táplálkozás-, és életmód változtatással lehet kezelni. Itt írtunk róla bővebben. A Vesekő-törő tinktúrával kiegészíthetitek a köszvényes kúrát.

A gyulladásra jó hatással lehet a kurkuma, de én a helyedben mellé tenném még a Zyflamendet, ami az egyik leghatékonyabb növényi gyulladáscsökkentő.

Gyulladás esetén érdemes lenne kerülnöd a finomított ételeket (cukor, liszt), a tejtermékeket, és a húsokat, ugyanis ezek tovább generálják a gyulladásos folyamatokat. Ezzel az étkezési javaslattal érdemes lenne barátkoznod, de a Boszikonyhában is számtalan egészséges, finom receptet találsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyus- májdaganat

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valaki közületek, aki a kutyusának már adott kurkumát? Sajnos az én kiskutyámnak műthetetlen májdaganatot diagnosztizáltak. Nagyon sok jót olvastam a kurkuma daganat ellenes hatásáról, de nem tudom, hogy kutyusnak lehet-e adni, illetve ha lehet, akkor milyen formában és adagban. Tudna esetleg valaki segíteni nekem ebben? Köszönöm szépen előre is! Enci

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Daganat kutyánál

Sajnálom a kutyusodat. Azt nem tudom megmondani, hogy kutya esetében adható-e a kurkuma, és mekkora dózisban, de korábban már írtunk arról itt, hogy melyek azok a készítmények, amik kifejezetten javasoltak kutyáknak is, akár daganat esetén is.

Remélem a bolti tápokat, és kutyakonzerveket nem adod neki, ugyanis borzalmas az összetételük. Nem fura, hogy főleg azóta van ennyi daganatos, ekcémás kutya/macska amióta divatba jöttek a tápok.

Egy állatgyógyászatban jártas olvasónk is írt erről, itt.

A kutyák táplálásáról itt találsz egy cikket.

Minden jót kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyus- májdaganat

Kedves Betty! Bocsánat a megkésett válasz miatt! Nagyon köszönöm a segítségedet! A kutyim prémium minőségű, speciális (R...l C...n) tápot kap, kifejezetten májbeteg kutyák részére gyártottat. Az állatorvosunk is ezt preferálta. Bízom benne, hogy ez a táp nincs tele mindenféle szeméttel! Mellé nyers zöldséget, gyümölcsöt eszik. Hála Istennek az étvágya rendületlen, a kedve is jó! Rengeteg vitamint kap, szeretnénk elkezdeni a Zyflamend szedését is... Kellemes hétvégét!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Ellenőrizd le

Pencli, nézd meg a zacskón az összetételét, és utána dönts legjobb belátásod szerint! Jobbulász a kutyusnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kutyatáp leírása

Kedves Epermami!

Köszönöm szépen a segítséget és a jókívánságot! Jónak ítéltük az összetételt, az állatorvos is ezt szorgalmazta, mivel minimális fehérjét ehet csak, így a nyers hús fogyasztása sajnos alapból kilőve. A táp mellé friss zöldséget, gyümölcsöt kap, hála Istennek imádja a hasát! Bemásoltam a R..l C..n H..c táp leírását, szívesen venném az észrevételeket! Köszönöm!

"A H...C teljes értékű, diétás táp kutyák számára, mely összetétele révén támogatja a májműködést krónikus májelégtelenség esetén, és csökkenti a réz felhalmozódását a májban. Magas értékű fehérjét tartalmaz, mérsékelt mennyiségben. Magas az esszenciális zsírsavak és a könnyen emészthető szénhidrátok szintje. Alacsony réztartalmú. JAVALLATOK: Az alkalmazás illetve az alkalmazás idejének meghosszabbítása előtt javasolt állatorvos véleményét kikérni. A H...C táp alkalmazása kezdetben 6 hónapon keresztül javasolt. Indikációk: Májbetegség Idült májgyulladás Portoszisztémás sönt Hepatoencephalopathia Májelégtelenség Rézanyagcsere-zavarok Piroplasmosis Kontraindikációk: Vemhesség, laktáció, növekedés Pancreatitis vagy korábbi pancreatitis Hyperlipidaemia A rendkívül jól emészthető növényi fehérjéket a hepatoencephalopathiában szenvedő kutyák jobban tolerálják. A táp alacsony réztartalma minimálisra csökkenti a réz felgyülemlését a májsejtekben. A szabadgyökök kulcsszerepet játszanak a májelváltozások kórfejlődésében és súlyosbodásában. A szinergista antioxidáns komplex lassítja a májsejtek károsodását. A táp magas energiatartalma segít megőrizni a májelégtelenségben szenvedő kutyák testsúlyát. ÖSSZETÉTEL: rizs, kukorica, állati zsiradék, szójafehérje kivonat*, hidrolizált állati fehérjék, cukorrépapép, ásványi sók, szójaolaj, növényi rostok, halolaj, frukto-oligoszacharidok, körömvirág kivonat (lutein forrás). ADALÉKANYAGOK (kilogrammonként): Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A vitamin: 11600 NE, D3 vitamin: 1000 NE, E1 (Vas): 115 mg, E2 (Jód): 4,3 mg, E5 (Mangán): 53 mg, E6 (Cink): 212 mg, E8 (Szelén): 0,38 mg - Tartósítószerek - Antioxidánsok. ANALITIKAI ÖSSZETEVŐK: Nyersfehérje: 16% - Nyersolajok és -zsírok: 16% - Nyershamu: 4,7% - Nyersrost: 2% - Esszenciális zsírsavak: 43 g/kg - Összes réz: 5 mg/kg - Nátrium: 0,2% - Kálium: 0,9% - Metabolizálható energia: 4043 kcal/kg. *L.I.P.: kitűnően emészthető, válogatott fehérje. Beltartalmi értékek Mennyiség Arachidon sav (%) 0.05 Nyershamu (%) 4.7 Biotin (mg/kg) 1.17 Kalcium (%) 0.73 Rost (%) 2.0 Étkezési rostok (%) 7.2 DL-metionin (%) 1.02 EPA+DHA (%) 0.21 Zsír (%) 16.0 L-karnitin (mg/kg) 300.0 Linolénsav (%) 3.77 Lutein (mg/kg) 5.0 Számított metabolizálható energia NRC 85 (kcal/kg) 3785.5 Mért metabolizálható energia (kcal/kg) 4043.0 Metionin + Cisztin (%) 1.04 Nedvesség (%) 8.0 Nitrogénmentes kivonat (NFE) (%) 53.3 Omega-3 (%) 0.6 Omega-6 (%) 3.88 Foszfor (%) 0.52 Fehérje (%) 16.0 Keményítő (%) 48.1 Taurin (mg/kg) 2200.0 A-Vitamin (UI/kg) 19000.0 C-Vitamin (mg/kg) 200.0 E-Vitamin (mg/kg) 600.0 Egyéb tápanyagok Mennyiség Arginin (%) 1.16 L-lizin (%) 1.04 Vitaminok Mennyiség Kolin (mg/kg) 2100.0 Folsav (mg/kg) 1.1 B1-Vitamin (Tiamin) (mg/kg) 8.6 Vitamin B12 Cyanocobalamin (mg/kg) 0.09 B2-Vitamin (Riboflavin) (mg/kg) 4.4 B3-Vitamin (Niacin) (mg/kg) 17.2 B5-Vitamin (Pantoténsav) (mg/kg) 29.0 B6-Vitamin (Pyridoxin) (mg/kg) 9.4 B7-Vitamin (mg/kg) 0.01 D3-Vitamin (UI/kg) 1000.0 Ásványi anyagok Mennyiség Klór (%) 0.47 Réz (mg/kg) 5.0 Jód (mg/kg) 5.4 Vas (mg/kg) 167.0 Magnézium (%) 0.08 Mangán (mg/kg) 65.0 Kálium (%) 0.9 Szelén (mg/kg) 0.38 Nátrium (%) 0.2 Cink (mg/kg) 241.0"

Értékelés: Nincs

Kutyatáp összetevői

Kedves penci!

Mivel én sem vagyok állatgyógyászatban jártas szakember, így csak azt tudom javasolni, hogy olvasd át kérlek mégegyszer kolláganőim előző tanácsait. Nekem úgy tűnik az összetevők alapján, hogy ez a táp tele van szintetikus vitaminokkal, amik hosszú távon megterhelhetik az egész szervezetet, májat is plusz terhelésnek, felesleges munkának teszi ki... Kérdés, hogy a szójafehérje, szójaolaj nem génmanipulált-e? Állati zsiradék, hidrolizált állati fehérje honnan származik, milyen minőségű, nincs-e tele hormon és antibiotikum maradványokkal? Cukorrépapép mit takar? Ha ez finomított cukor, akkor arra semmi szüksége a kutyusoknak sem. Azt tudod, hogy daganat esetén tilos a finomított cukor az embereknél? Ugyanis a cukor táplálja rákos sejteket. Nem hiszem hogy a kutyusoknál ez másként lenne.... A zöldségekben, gyümölcsökben természetes módon megtalálható cukrokra (amiket úgy eszünk meg ahogyan azt a természet megalkotta és nem izolálva) szükség van. Ezeket egye a kutyusod továbbra is!

Húst, tojást hőkezelve kaphatja az állatorvos szerint? Hiszen a tápban is szerepel állati fehérje. Otthon saját kezűleg te is elkészítheted.  Szerintem jó minőségű rizst, kukoricát, állati zsiradékot te is tudsz adni kutyusodnak felesleges adalékanyagok nélkül. De ez csak az én személyes véleményem, a döntés a Tiéd!

Jobbulást kívánok a kutyusnak!

Értékelés: Nincs

Köszönöm a segítséget

Kedves Detti77 és a Többiek! Nagyon szèpen köszönöm a segítségeteket, igazán hálás vagyok ezért! Elgondolkodtató volt, amit írtatok. Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy egy speciális, prémium minőségű táp mennyi szeméttel, szintetikus anyaggal lehet tele! Köszönöm, hogy felnyitottátok a szemem! Remèlem még nem késő... Ma visszük a drágámat egy homeopátiás specialista állatorvoshoz, innentől biztos kezekben lesz és csakis azt fogja enni-inni, amit a doki mond! Mégegyszer köszönöm Nektek! Szép napot Mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Koszorúér meszesedés

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy koszorúér meszesedés esetén segíthet-e a kurkuma a betegség súlyosbodásának megállításában. Édesapám  77 éves és sajnos  az áteresztő ere el van meszesedve, lehet, hogy műtétre kerül sor. Ajánljátok a kurkumát?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Koszorúér meszesedésre

Szia! 

A cikk említi, hogy használják hasonló problémára, így van rá esély. Ha gondoljátok, kipróbálhatjátok még a Szív tinktúrát is, sőt, szerintem egy halpástétom kúrát is célszerű lenne beiktatnia. 

Gyógyulást neki! 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)
Sponga Erika's picture

Ki tudja

Kedves Mindenki!

 

Ki tudja, hogy miért vált ilyenné a hivatalos orvoslás protokollja? Mert rendben van! Elhiszem, hogy a reumatológus ránézésre megállapítja az izületi gyulladást  de miért kell azonnal szőnyegbombázó kortikoszteroidot bevetni? Anélkül, hogy megkérdezne, vagy mondana legalább valami alternatívát? Mert azért ez nem kalmopyrin, ugye?

Erre nem is kell válaszolni. Fontos kérdéseim:

- A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása a fűszerben is benne van, vagy ahhoz a növény egyéb része kell?

- Összeállítanám a fájdalomcsillapító olajkeveréket, de csak levendulát láttam a Bionomban. Van javaslat, honnét szerezzek be tiszta olajokat hozzá?

Hála Isten a Zyflamendet már egy hete szedem, használom a kurkumát fűszerként, meg Emóciót. Egyenlőre ennyi fért bele a keretbe.

De, ha van egyéb kötséghatékony praktika, szívesen látom!

Még egy fontos kérdés: javasolt ilyenkor a tornáztatása? Érzem, hogy egyre inkább szűkül a mozgástartomány viszont pokolian fáj.

"Aki tudja, mért nem mondja, hogy merre van gyalogútja..."

Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Pribus Tünde's picture

ízületi gyulladás

Szia! Orvosi protokoll: én szeretnék olyan történeteket olvasni, amikor az orvos valóban meggyógyított valakit, nem tünetet kezelt! És az ilyen orvosokat ajánlanám is mindenkinek!

Beírtam a fenti keresőbe: ízületi gyulladás, ezeket találtam: Hortenzia hasznos hozzászólása (a Civirsh gyakorlatsort külön kiemelném!), Betty tanácsai ( bázikus sófürdő, glutén- és állati fehérjementes étkezés). Ebben a cikkben is találhatsz infót az ízületekről.

Nagyon fonsots lenne egy tavaszi méregtelenítés, sok folyadék. Ha megteheted, akkor érdemes a kurkuma kivonatát használni, mert koncentrált formában tartalamazza a hatóanyagokat. Az omega 3 zsírsavak (lazacolaj, krillolaj, minőségi halolaj) is segíthetnek! A zöldkagyló a porcok regenerálásában vesz részt.

A fájdalomcsökkentő olajhoz ITT találod az összetevőket! Jobbulást!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sponga Erika's picture

Ki tudja

Kedves Tünde!

 

Szóval te vagy az én gyorsan válaszoló Jótündérem. Csak én vagyok a hálátlan. De most pótolom: KÖSZÖNÖM! Próbálkozom összeszedni a tudást. De egyenlőre nincs javulás. Erős a hívás, hogy elmenjek a szerdai Megértés előadásra. Máris jelentkezem, hogy legalább a szándék öltsön fizikai alakot.

 

Még egyszer hálás köszönet 

Értékelés: Nincs

Szoptatás alatt

Néhány havonta szörnyű görcseim vannak, ha valami zsírosat eszem vagy stresszelek, olyan, mint egy gyomorrontás, de nem kell WC-re mennem, csak nagyon fáj főleg a gyomrom alatt középen, néha oldalt is. Arra gyanakszom, hogy az epém durran be, mert nem eszek össze olyasmit, amitől hasmenést kaphatnék, és nincs is hasmenésem. Édesanyám egész életében epeproblémával küszködött.

Azon kívül, hogy szinte semmit nem eszem ilyenkor, mivel tudom kezelni magam szoptatás alatt? És mit kell tennem, hogy elkerüljem az ilyen görcsöket?

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

a gyanakvás kevés

Kérlek vizsgáltasd ki magad, akár nézesd meg, nincs-e epeköved vagy valami gyulladás azon a tájékon. Látatlanban felelőtlenség volna így "távgyógyítani"! Remélem ezt megérted. Ha megvan a diagnózis, akkor térjünk vissza a témára!

Addig is kerüld azokat az ételeket, amik a tüneteket kiváltják! Ajánlom figyelmedbe dr. Filippo Ongaro könyvét!

Értékelés: Nincs

Ízületi fájdalmak

Sziasztok! Nekem kb. 2 hónapja fáj a térdem a "lágy részeken". Tervezek vérvizsgálatra menni, én gyulladásra gyanakszom. De, mivel nőgyógyásznál már voltam és ott is gyulladást állapítottak meg a cytológiai vizsgálatkor is, gondolom nem lenne mérvadó a véreredmény... Ma érkezett meg a zyflamend és a Turmeric force, viszont most elbizonytalanodtam, hogy lehet-e a kettőt együtt szedni!? Nem lesz így sok?? Ezeken kívül még Emóció van itthon, illetve ma érkezett meg a Trópusi enzim koktél is. Mit javasoltok? Köszönöm! Üdv: Melinda

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Betty's picture

Ízületi gyulladás esetén mit tegyünk?

Szia Melinda!

Minden szedhető együtt a felsoroltak közül! Nyugi, nem lesz sok.

Érdemes lenne naponta elmerülnöd egy bázikus sófürdőben. Nagyon jót tesz a sajgó ízületeknek. Ha nagyon fáj, akkor tapassz fel egy fájdalomcsillapító tapaszt is, és a fájdalomcsillapító krémet is elkészítheted.

Az étkezéseddel sem ártana rásegítened a szervezeted munkájára. Igyekezz minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, míg a finomított ételeket (fehér liszt, cukor), állati termékek a háttérbe szorítani. A gluténmentes étkezés is javíthat az állapoton. Étkezési tanácsokat itt, recepteket pedig a Boszorkánykonyhában találsz.

Értékelés: Nincs

vesebetegség

Szeretném megkérdezni, hogy a kurkuma súlyos veseelégtelenségre is lehet hatásos? Még nem értük el a dialízis szintjét, de édesanyámnak nagyon rosszak az eredményei, gondoltam megpróbálkozom a kurkumával.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

kurkuma

Kedves Szuze G!

A keleti gyógyászat - és ide tartozik az ősi magyar javasgyógyászat is :) - szerint a kurkuma"hevítő vértisztító, szárító, melegítő, enyhe nyugtató hatású. A kurkuma a fokhagymához hasonlóan "antibiotikus" hatású. Fertőtlenítő hatását elsősorban a tápcsatornában, illetve a bőrfelszínen fejti ki. ...

Emésztőrendszeri vérzések, gyomorvérzés, bélvérzés esetén is hatékony, ám ilyenkor tüzet fokozó hatását visszafogva, édesgyökérrel vagy fehérmályvával kompenzálta javallt ... A nyálkahártyákat tisztítja ... Főzetének fogyasztásával csökkenteni  lehet a garat, a tüdő, illetve a gyomor hurutjait, így közvetve a köhögés is csillapítható. ... Védi a májat, kipucolja a máj szöveteiből, csatornáiból az emésztetlen tápanyagokat, zsírokat, miáltal működésének hatékonyságát is javítja. ... Az epét erősíti és fiatalítja, termelését fokozza. ... A vért melegíti, koleszterintartalmát és a vércukorszintet jelentékenyen csökkenti. A vérszegénységet szünteti, mert gerjeszti a vérképzést. Gátolja a vérrögök képzését, túlzásban fokozza a nyálkahártyák vérzését. Erősíti a szívet, csökkenti  terheit, javítja az elnehezül vérkeringést. Nagyobb (teáskanálnyi) adagjának elfogyasztása segíti a menstruációs folyamat megindulását. Gátolja a burjánzó folyamatokat, így az elhízást és a daganatok növekedését, elfajulását. A test finom csatornáit, csakráit, pórusait tisztítja, így szabadabbá teszi a prána áramlását. ..." (Dr. Kmeth Sándor: Herbárium)

Mitől alakult ki Édesanyádnál a veseelégtelenség? Bármi is légyen a válasz, érdemes lenne felkeresni szakembert a problémával, ilyen esetekben "egy kis kurkuma" nem hozhat nagy javulást - sajnálom, hogy ezt kell írnom. Ha gondoljátok keressétek meg kolléganőmet (lakatbobe kukac antalvali pont com), aki segít, hogy merre induljatok el.

Anyukádnak jobbulást kívánok!

Niki

Értékelés: Nincs

Rossz veseérték

Kedves Niki!

Köszönöm a választ. Persze, már elindultunk a megfelelő irányba (kardiológus, nephrologus ), sajnos az életkora is (82 éves) és a meszes erek, ezáltal magas vérnyomás okozza valószínűleg ezt a rossz veseértéket. Erre keresek neki valamilyen étrendkiegészítőt, hátha segít a gyógyszerek mellett, de köszönöm a javaslatot, megfogom keresni a kolléganődet :).

Üdv.: Zsuzsa

Értékelés: Nincs

csípőizületi gyulladás

Kedves Vali!

 

Szeretném a segítséged kérni, mert a 3 éves kisfiamnak 3,5 hete csípőizületi gyuladása van. Olvastam, hogy a kurkuma az izületekre is jó hatással van. Az orvosak állandóan fájdalomcsillapítót írnak fel, (cataflán, nurofen), de én úgy veszem észre, hogy nem használt. Voltunk vérvételen, torok- és orrváladéktenyésztésen, minden negatív volt,így azt állapították meg, hogy vírus okozza. Az ultrahang 2-2,5 mm folyadékot mutat a csípőben. Már homeopátiás készítményeket is próbáltam egy egész tégellyel beszedett, de csak minimális a javulás. 

Megpóbálhatom a kurkumát, ha igen milyet és milyen mennyiségben?

Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Ízületi gyulladás gyermeknél

Nagyon jól tetted, hogy először orvoshoz fordultál, csak azt nem értem, hogy a tünet elnyomásán kívül megoldást miért nem kínálnak??...

Amit tehetsz:

- belsőleg: Zyflamend, Turmeric Force, D3 csepp, halolaj, Immun Assist, Coral calcium

- külsőleg: Kempteni olaj, Fájdalomcsillapító tapasz

Gyulladás esetén kerülendő minden állati eredetű élelmiszer és a cukor!!!

Amit előtérbe kell helyezni, az a teljes értékű növényi étrend! Az antioxidánsok is nagyon fontosak, mert gátolják a gyulladásos midiátorok képződését! És igyon a kicsi sok folyadékot, főleg tiszta vizet! Gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó fűszerek, mellyel ízesítheted az ételeket: rozmaring, zeller, gyömbér, oregánó, szezámmag, szegfűszeg, fahéj, majoranna, zsálya, kakukkfű, menta, tárkony.

Jobbulást a kicsinek!!!

Értékelés: Nincs

Kurkuma adagolása

Kedves Katka!

Több helyen is utána olvastam, hogy a kurkuma a parkinson-kórnál és az alcheimer-kórban szenvedő betegeknél javulást okoz, megelőzés képpen is javasolják. Nekem egy nagyon kedves Barátom parkinsonos, ki szeretné próbálni. Nem tudja, hogy milyen adagban szedje (kanál). Nekünk kimondottan a fűszert ajánlották, elkeverve vizben.

Kérlek válaszolj, fontos lenne! Nagyon köszönöm előre is. Marcsi

Értékelés: Nincs Átlag: 3.8 (5 votes)
kovcsine123's picture

Kurkuma a csodaszer

Én már évek óta élek gyógyult rákosként, miután az orvosok hazaküldtek meghalni. A nulláról álltam fel! És ebben az egyik nagy segítőm a kurkuma volt. (én a New Chapterest szedtem, mert az a leghatékonyabb szerintem - sokfélét próbáltam). A kurkuma olyan komplex szer, hogy szerintem minden komolyabb betegség esetén érdemes lenne kipróbálni. Én nagyon ajánlom!

Értékelés: Nincs Átlag: 3.4 (7 votes)
Antal Vali's picture

Kurkuma terápiás célra fűszerként

Ha fűszert szeretne használni, akkor mindenképpen bio változatot keressen. Sajnos ez korántsem lesz olyan hatékony, mint a szuperkritikus kivonatok, amelyekből tized annyi is elég. A kurkumát mindenképpen étellel együtt kell bevenni, mert vízben elkeverve nem olyan hatékony. Itt találsz egészséges kurkumás recepteket. A legjobb az lenne, ha ismerősöd nyersen rágcsálná a kurkuma gyökeret. Szerintem nagyon finom. Én itthon cserépben termesztem.

Az adagolást azért nehéz belőni, mert ahány termőterület, annyi féle hatóerő. A terapeuták pont ezért alkalmazzák a szuprkritikus kurkumát, mert azt biztonságosan lehet dozírozni. A Turmeric Force-ból neki pl. 2x2 lenne a napi adag.

Alzheimereseknél egyébként nagyon szép eredményt hozott a mangosztán gyümölcs vagy a mangosztán lé rendszeres fogyasztása, valamint egy szakember által jól összerakott méregtelenítés.

Értékelés: Nincs
Nelli78's picture

Kurkumarizóma ültetéshez

Szia Vali! Gyulladásgyógyító szerekről olvasgatok, így találtam ide, és látom, Neked van kurkuma növényed. Szeretnék kérni Tőled egy kis darab életképes rizómát, ha van. Ennél tisztább helyről úgysem tudnám beszerezni   Biztos van valami, amit cserébe fel tudok ajánlani. (Péntekenként szoktam menni Niki Civirsh órájára.) Válaszodat előre is köszönöm! Nelli

Értékelés: Nincs

Kurkuma használata...

Köszönöm a segítséget és a választ!

Viszont volna még egy kérdésem! Olvastam, több híres ember szed valami indiai fűszert.... ami fiatalít, egészségesen hat.... Jó volna tudni melyik az! Ha Ön Katka tudja, megsúghatná.... megköszönném. Én ugyan 55 éves vagyok, biztos nem fiatalodok 20 évesre vissza, de szeretnék jobban kinézni, ha lehet.    Köszönöm válaszát.....Marcsi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Sok ilyen fűszer van, de

szerintem Te a Gotu Kolára gondolsz... Az ayurvéda egyik legősibb fiatalító és egészségmegőrző gyógynövénye.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kurkuma tartalmú készítmény

Szia Marcsi, sajnos nem tudom, hogy milyen adagban ajánlott a szedése a kurkumának ilyen esetben, ez állapot és személy függő szerintem...

Ha biztosra akartok menni, akkor érdemes a barátodnak ezt a készítményt kipróbálni!

Értékelés: Nincs

kurkuma

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy kurkuma fűszerből mennyit és meddig érdemes szedni a vérkeringés javítására ? Köszönöm üdv.:Évy

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)
Pribus Tünde's picture

Vérkeringés javítása

Kedves Évy! A vérkeringés javításán mit értesz? Van valami érrendszeri problémád?

Ha kurkumában gondolkodsz, akkor ennek szuperkritikus kivonatát javasoljuk, hasznosulása ennek a legjobb.

Értékelés: Nincs

Vérkeringés javítása

Kedves Tünde!

Köszönöm a gyors válaszod! :-)

Nem, nem tudok róla legalább is hivatalos dg.(nem voltam orvosnál) nincs! Még így nyáron is előfordul, hogy mind két lábamat /lábfejemet, talpak belül hidegnek érzem! Kívül nem hideg tapintásra csak bent érzem, h hideg néha fázik, fagyos!  Ez valami keringési prob. lehet szerintem....

Köszönöm! Üdv.Évy

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Keringés javítása

Neked is ezeket a tanácsokat javasolom a keringés javítására. Kérdés, hogy a hormonrendszered milyen állapotban van, mert ha pl. szedsz vagy szedtél fogamzásgátlót, akkor a teljes méregtelenítés is sokat lendíthet a megoldás felé!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vérkeringés javítása

Kedves Tünde!

Igen sajnos elég sokáig szedtem fogamzásgátlót (18 évig) de akkoriban még 20 éves koromban ezt írt fel az orvos erős menstruációs görcsökre, én meg happy voltam, hogy megszabadultam a görcsöktől.Most már nem szedem 7 hónapja. Nem is görcsölök annyira, nagyon is kibírható, boldog vagyok! :-) Szedek előtte pár nappal magnéziumot és vasat, teázok cickafark, libapimpó... Minden nap próbálok inni rooibos teát valamint sokat tornázok, gyalogolok gépen.... Tehát összességében véve jól vagyok, rendszeres a mensim semmi gondom nincs úgy érzem. Eléggé benne vagyok az időben szeretnék teherbe esni úgy hogy most azt is figyelem!:-)
Szedek Schüssler sót 10,12 -est! Gondoltam méregteleníteni jó lesz!?
Ezt a láb "fázást" pár éve vettem észre! Hol elő jön hol nem de jen van. Nem tudom,hogy minek a számlájára írjam. Tulajdon képen a vérnyomásom alacsony néha úgy érzem ennyi..., nem vagyok beteges hál Istennek. Ja! És vérvételem volt mikor a gyógyszert írattam, ott rendben volt minden csak a thrombocyta szám volt alacsony 129 G/L. Lehet ,hogy ez okozza a gubancot!?
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a tanácsaid megfogadom, és várom a válaszod!!! :-)   Szeretettel: Évy
Értékelés: Nincs

kismamáknak?

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy nem megfelelő májfunkciót állapítottak meg nálam a múlt heti vérvétel után és a természetgyógyász azt javasolta, hogy egy enyhe májtakarítás jót tenne! Lehet a kurkumát várandósan(25. hét) is szedni? Ha igen, milyen mennyiségben (láttam itt frisset is), mivel keverve és milyen hosszan szedhetem? Turmixoljam össze mondjuk egy kis olíva olajjal meg vízzel? Aki tud okosságot erre, előre is köszi a választ!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Várjunk csak egy kicsit!!!

Kedves Vio! álljunk meg egy picit! Milyen értékek lettek eltérőek és milyen mértékben? Mert csak együttes vizsgálatuk ad hiteles információt. Egy-egy érték külön való eltérése sok esetben semmi különöset nem jelent!

A májra ható méregtelenítés várandósság alatt nem javasolt, hisz minden kiválasztott anyag átáramolhat a baba szervezetébe, ami most egyáltalán nem kívánatos...

Ha komoly az eltérés, akkor mindenképpen szakember segítsége kell, nem érdemes és nem felelősségteljes "csak úgy" magánakciókba kezdeni!

Várom válaszod!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

lelet

A laboron a GOT volt max 35 helyett 54, meg a virológiai leleten hoztak ki vmi magasabb értéket, amire azt mondta egy ismerős dokinéni, hogy egy korábbi mononukleózis szólhatott bele az én megszokott, nyugodt életembe.

De ettől függetlenül szuper kiegészítő lenne a kurkuma mostanság, mert többször is voltam beteg az elmúlt időszakban. Szóval mint értékes növény, szedhető-e a kurkuma?

Köszönöm válaszod!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Immunerősítés várandósan

Kedves Vio! Nyugodj meg, ezek az értékek semmi komoly bajt nem jelentenek!!!

Immunerősítés témában kérlek olvasd ezt az írást, a végén konkrét javaslatokat is találsz, melyeket kismamák is alkalmazhatnak!

A leghatékonyabb kurkuma kivonatot itt találod!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

kurkuma

Én eddig meg voltam róla győződve, hogy mindig a frissen elfogyasztott növény a leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb. Tehát azt mondod, a kurkumát lehet szedni? Mennyi ideig? Kúraszerűen, vagy sokáig is?

Köszi a megnyugtatást!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

kurkuma és terhesség

Nem! Terhesség alatt nem érdemes a kurkumával kísérletezni, mert méh "izgató" hatású. Fűszerként, az ételbe szórva, kis mennyiségben semmi bajod nem lesz tőle.

Majd később, ha úgy érzed erre a gyógynövényre van szükséged, akkor alkalmazd terápiás mennyiségben. Erre írtam egy kiváló forrást.

Most az immunrendszered erősítése (ajánlott cikk) és a megfelelő tápanyag bevitele a fontos! Igen, a friss táplálék (főleg ha bio, vegyszermentes) elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, visszaállításához, ezt nagyon jól látod! 

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors választ!

Köszönöm a gyors választ!

Vio

Értékelés: Nincs

Bél Gyulladás!

Bél gyulladással kínlódok már egy ideje, olvastam a kurkuma gyulladás csökkentő hatásáról, de nem vagyok biztos benne ha a fekete borssal vennémbe nem fájna-e mégjobban? Vagy elég ha magában szedném a kurkumát? Tünde

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

bélgyulladás

A bélgyulladás az egészségtelen életmód- és táplálkozás, stressz, elsavasodás, bélflóra hiányos állapota miatt következik be. Tehát a gyulladáscsökkentő növényeken kívül a teljes emésztőrendszer rehabilitációjára lenne szükség! Itt olvashatsz részletesen a problémádról és megoldási lehetőségekről!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

pikkelysömör

Sziasztok

 

Valaki próbálta már a kurkumát hajas fejbőrön? Hogy lehetne alkalmazni külsőleg?

Köszönöm szépen.

Értékelés: Nincs

Hasnyálmirigyrák

Kedves Vali!

A kurkumáról kerestem cikkeket, illetve az ára érdekelt így jutottam el ide hozzád. A férjemet két éve operálták, tavaly találtak áttéteket. Folyamatos kemoterápiára jár, amit egyre rosszabbul tűr. Többek között a kurkumát szeretnénk kipróbálni, legalább is erre gondoltunk, mint alternatív módot. Végigolvatam a cikket, és jó néhány hozzászólást, ezért szeretnék most tanácsot kérni Tőled, mert kicsit elbizonytalanodtam. Az Ő esetében ajánlott-e szedni a kurkuma kivonatot? Már több csodának kikiáltott szert megvettünk, kipróbáltunk, anyagi forrásunk véges, és azért ez sem túl olcsó. Ha igen, mennyi lenne a szükséges napi mennyiség? Esetleg a szőlőmag kivonat az még amire gondoltunk. A kettő együtt szedhető? Ajánlanál esetleg terméket ami jó?

Válaszod előre is köszönöm!

Csilla

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
Pribus Tünde's picture

rákos beteg

Kedves Csilla! Nagyon sajnálom, hogy férjed rossz állapotban van és beteg. Viszont sarlatánság lenne így hozzászólásban bármilyen tanácsot adni, hiszen a daganatos betegségek alternatív gyógymódjai mindig az aktuális orvosi kezelés kiegészítője, így ezzel foglalkozó szakembert kíván! Kérlek vedd fel a kapcsolatot Wolfgang Köbellel (rendeles.wkkukacgmail.com) vagy koordinátor kolléganőmmel, aki a megfelelő helyre fog irányítani Benneteket: lakatbobekukacantalvali.hu

Minden jót kívánok!!!

Értékelés: Nincs

Tündének

Kedves Tünde!

Én régóta érdeklődéssel olvasom az AntalVali blogot.Magam is a természetes gyógymódok híve vagyok, igyekszem naturális anyagokat beszerezni, készíteni a tisztálkodáshoz, tisztításhoz, a kencékhez.

Az ok amiért most itt írok az, hogy nagyon tetszett a válaszában, hogy kerüli a sarlatánságot, és orvoshoz irányítja a beteget, csak ki kiegészítő kezelést javasol.

Én pár hete kértem tanácsot a fekete maggal kapcsolatosan a tünetmentes E.Choli fertőzésemmel kapcsolatosan. Olyan választ kaptam a Nikitől, hogy csak hüledeztem.

Ma pedig a facebookon olvastam ebben a témában, hogy elsősorban higiéniai okai vannak. Itt jelezném, hogy a lakásban minden W.C-ben bidé működik, amit használunk is!Tehát kilőve ez a feltételezett ok.Magam készítem a tusfürdőmet, amibe teafa olajat is keverek.

A férjem teljesen egészséges, , a hüvely Ph-t is ellenőrzöm 4,5-5 között van.

Hála Istennek neken a problémám teljesen rendeződött, mert egy nagyon jó urológushoz mentem. Ő gyógyított meg. Egészen banális oka volt a bajomnak. Nem lelki, mint ahogy a Niki írta. Most pedig valóban természetes anyagok segítségét hívtam segítségül a gyógyult állapot megtartásához!

Nem értem, hogy lehet orvosi diploma nélkül, szinte polihisztorként tanácsokat osztogatni valamilyen betegséggel küszködő embernek, embereknek? Prevenciós célzattal biztosan tanácsos és hasznos, de a beteg embereket bizony orvoshoz kell  küldeni és csak kiegészítő kezeléseket javasolni.

És Ön ezt tette, ami nagyon szimpatikussá tette a számomra!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)
Pribus Tünde's picture

Nem sarlatánság!

Kedves Gabócza! Nem szeretném Nikit megvédeni, mert semmi szüksége rá. 7 éve ismerem és még soha nem fordult elő, hogy komoly esetekben ne az orvosi kivizsgálás lett volna az első, amit ajánlott volna!

Példák:

http://antalvali.com/hirek/arulkodo-vecekagylo-mire-figyelmeztet-szekleted.html#comment-98406

http://antalvali.com/koromdiagnosztika-a-kormok-szinenek-vizsgalata.html#comment-81738

http://antalvali.com/hirek/arulkodo-vecekagylo-mire-figyelmeztet-szekleted.html#comment-97067

A Te esetedben az alaposság szem előtt tartása miatt írta le Niki a lehetséges megoldási javaslatokat. Ha úgy érzed, hogy lelkileg semmi OKa nincs a tünetednek, akkor nem szabad így magadra venned! Ez nem sarlatánság részéről/részünkről, mert bizony én is meg vagyok győződve róla, hogy ha valami állandóan kiújul, akkor keresni kell a mögöttes lelki okokat is!

Őszintén örülünk, hogy megírtad gyógyulásod hírét! Ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy mindenki önmaga legjobb orvosa. Te a saját utadon találtad meg a megoldást, ha urológus segítségével, az is tökéletes!

Minden jót Neked!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Örülök,

hogy meggyógyultál Kedves Gabócza!

További jó egészséget kívánok,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

izületi gyulladás, csontkopás

Kedves Vali!

Nagymamám 86 éve és csipőproblémája van (izületi gyulladás, csontkopás) nehezen ül és csak bottal tud menni, de akkor is fájdalmai vannak.  Már műtétet nem akar, mi sem erőltetjük. Olvastam a hozzászólásokat a kurkumával kapcsolatban, hogy hatásos lehet izületi problémákra. Igazából nagymamám látott a Tv ben egy kurkumagyógyszer reklámot, gondoltam utánajárok. Nem szeretem a gyógyszereket, mamának sem szeretnék ilyet venni, akkor mégis hogyan tudnám kurkumával kezelni az izületi gyulladását. Olvastam, hogy van bio kurkuma por esetleg ennek a rendszeres fogyasztásával? Segítséget kérnék, hogyan állíthatnék össze neki egy ilyen "házi" kurkumás "kezelést". Jelenleg minden nap diólevél teát iszik egy pohárral.

 

Köszönettel

Kriszti 

 

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Ízületi gyulladás

Kedves Kriszti! Kérlek picit tekerj lejjebb, Niki a napokban adott tanácsot pont erre a problémára! ha kurkuma kivonatban gondolkodsz, akkor mindenképpen a New Chapter teljes spekrumú kurkumát ajánlom!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel