Kurkuma, avagy mit tud a "szent por"

kurkuma3-250x.jpgLatin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae)

Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por)

Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér

Szanszkrit nyelven: haridra

Hindi nyelven: haldin

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.

Tartalom: 

Története

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Érdekességek

A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják.

A kurkuma, mint fűszer

kurkuma2-200x.jpgA kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!

A kurkumát - pontosabban a kurkumint - előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett.

Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

 • Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
 • Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
 • Burgonyapehely (qs)
 • Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
 • Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)

A kurkuma, mint dísznövény

kurkuma4-200x.jpgEzt a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük, mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak is nevezik. Ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért lett igen kedvelt dísznövény világszerte mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy, hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.

A kurkuma, mint gyógyító (fű)szer

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, és gyakran csupán egy aminosavnak tekintik. De ez igazából csak egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, amely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó), ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Kurkuma a népgyógyászatban

kurkuma-200x.jpgAz indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő). Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása

Az első említés az 1970-es évekre nyúlik vissza, de akkor még nem szenteltek nagy figyelmet az "élet fűszerének". A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott, és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, amelyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel - nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be vagy ki, amelyek a gyulladás- és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.

"Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását."

Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. A bámulatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában.

A kurkumin gátolja az angiogenézist. Azaz a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez. Gátolja a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét is, amely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), amelyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.

A klinikai vizsgálatok azonban még váratnak magukra, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

 1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását. Pontosabban azt, hogy hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott. - Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június
 2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. - Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.
 3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. - J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április
 4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürkehályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető. - Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november
 5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a "védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. - Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október
 6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabadgyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését. - British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
 7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. - Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24 megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.

A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával (ami kutatásokkal igazolt) igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként hasznosítsuk.

Kapcsolódó termékek:

Források:

 • http://kurkumin.navajo.cz/
 • http://www.kurkuma.hu/
 • http://www.osel.cz/
 • https://www.zdravcentra.cz/
 • http://www.aranykosstudio.hu/
 • http://tudatosvasarlo.hu/
 • http://www.vitaminsziget.com/
 • http://www.everest-ayurveda.cz/
 • http://www.strava.sk/
 • Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - Kurkumin koření nebo nové léčivo alzheimerovy nemoci?
  (Curcumin spice or a new remedy of alzheimer s disease?)
   
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (10 votes)

Hozzászólások

Sponga Erika's picture

Ki tudja

Kedves Mindenki!

 

Ki tudja, hogy miért vált ilyenné a hivatalos orvoslás protokollja? Mert rendben van! Elhiszem, hogy a reumatológus ránézésre megállapítja az izületi gyulladást  de miért kell azonnal szőnyegbombázó kortikoszteroidot bevetni? Anélkül, hogy megkérdezne, vagy mondana legalább valami alternatívát? Mert azért ez nem kalmopyrin, ugye?

Erre nem is kell válaszolni. Fontos kérdéseim:

- A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása a fűszerben is benne van, vagy ahhoz a növény egyéb része kell?

- Összeállítanám a fájdalomcsillapító olajkeveréket, de csak levendulát láttam a Bionomban. Van javaslat, honnét szerezzek be tiszta olajokat hozzá?

Hála Isten a Zyflamendet már egy hete szedem, használom a kurkumát fűszerként, meg Emóciót. Egyenlőre ennyi fért bele a keretbe.

De, ha van egyéb kötséghatékony praktika, szívesen látom!

Még egy fontos kérdés: javasolt ilyenkor a tornáztatása? Érzem, hogy egyre inkább szűkül a mozgástartomány viszont pokolian fáj.

"Aki tudja, mért nem mondja, hogy merre van gyalogútja..."

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

ízületi gyulladás

Szia! Orvosi protokoll: én szeretnék olyan történeteket olvasni, amikor az orvos valóban meggyógyított valakit, nem tünetet kezelt! És az ilyen orvosokat ajánlanám is mindenkinek!

Beírtam a fenti keresőbe: ízületi gyulladás, ezeket találtam: Hortenzia hasznos hozzászólása (a Civirsh gyakorlatsort külön kiemelném!), Betty tanácsai ( bázikus sófürdő, glutén- és állati fehérjementes étkezés). Ebben a cikkben is találhatsz infót az ízületekről.

Nagyon fonsots lenne egy tavaszi méregtelenítés, sok folyadék. Ha megteheted, akkor érdemes a kurkuma kivonatát használni, mert koncentrált formában tartalamazza a hatóanyagokat. Az omega 3 zsírsavak (lazacolaj, krillolaj, minőségi halolaj) is segíthetnek! A zöldkagyló a porcok regenerálásában vesz részt.

A fájdalomcsökkentő olajhoz ITT találod az összetevőket! Jobbulást!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sponga Erika's picture

Ki tudja

Kedves Tünde!

 

Szóval te vagy az én gyorsan válaszoló Jótündérem. Csak én vagyok a hálátlan. De most pótolom: KÖSZÖNÖM! Próbálkozom összeszedni a tudást. De egyenlőre nincs javulás. Erős a hívás, hogy elmenjek a szerdai Megértés előadásra. Máris jelentkezem, hogy legalább a szándék öltsön fizikai alakot.

 

Még egyszer hálás köszönet 

Értékelés: Nincs

Szoptatás alatt

Néhány havonta szörnyű görcseim vannak, ha valami zsírosat eszem vagy stresszelek, olyan, mint egy gyomorrontás, de nem kell WC-re mennem, csak nagyon fáj főleg a gyomrom alatt középen, néha oldalt is. Arra gyanakszom, hogy az epém durran be, mert nem eszek össze olyasmit, amitől hasmenést kaphatnék, és nincs is hasmenésem. Édesanyám egész életében epeproblémával küszködött.

Azon kívül, hogy szinte semmit nem eszem ilyenkor, mivel tudom kezelni magam szoptatás alatt? És mit kell tennem, hogy elkerüljem az ilyen görcsöket?

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

a gyanakvás kevés

Kérlek vizsgáltasd ki magad, akár nézesd meg, nincs-e epeköved vagy valami gyulladás azon a tájékon. Látatlanban felelőtlenség volna így "távgyógyítani"! Remélem ezt megérted. Ha megvan a diagnózis, akkor térjünk vissza a témára!

Addig is kerüld azokat az ételeket, amik a tüneteket kiváltják! Ajánlom figyelmedbe dr. Filippo Ongaro könyvét!

Értékelés: Nincs

Ízületi fájdalmak

Sziasztok! Nekem kb. 2 hónapja fáj a térdem a "lágy részeken". Tervezek vérvizsgálatra menni, én gyulladásra gyanakszom. De, mivel nőgyógyásznál már voltam és ott is gyulladást állapítottak meg a cytológiai vizsgálatkor is, gondolom nem lenne mérvadó a véreredmény... Ma érkezett meg a zyflamend és a Turmeric force, viszont most elbizonytalanodtam, hogy lehet-e a kettőt együtt szedni!? Nem lesz így sok?? Ezeken kívül még Emóció van itthon, illetve ma érkezett meg a Trópusi enzim koktél is. Mit javasoltok? Köszönöm! Üdv: Melinda

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Ízületi gyulladás esetén mit tegyünk?

Szia Melinda!

Minden szedhető együtt a felsoroltak közül! Nyugi, nem lesz sok.

Érdemes lenne naponta elmerülnöd egy bázikus sófürdőben. Nagyon jót tesz a sajgó ízületeknek. Ha nagyon fáj, akkor tapassz fel egy fájdalomcsillapító tapaszt is, és a fájdalomcsillapító krémet is elkészítheted.

Az étkezéseddel sem ártana rásegítened a szervezeted munkájára. Igyekezz minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, míg a finomított ételeket (fehér liszt, cukor), állati termékek a háttérbe szorítani. A gluténmentes étkezés is javíthat az állapoton. Étkezési tanácsokat itt, recepteket pedig a Boszorkánykonyhában találsz.

Értékelés: Nincs

vesebetegség

Szeretném megkérdezni, hogy a kurkuma súlyos veseelégtelenségre is lehet hatásos? Még nem értük el a dialízis szintjét, de édesanyámnak nagyon rosszak az eredményei, gondoltam megpróbálkozom a kurkumával.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

kurkuma

Kedves Szuze G!

A keleti gyógyászat - és ide tartozik az ősi magyar javasgyógyászat is :) - szerint a kurkuma"hevítő vértisztító, szárító, melegítő, enyhe nyugtató hatású. A kurkuma a fokhagymához hasonlóan "antibiotikus" hatású. Fertőtlenítő hatását elsősorban a tápcsatornában, illetve a bőrfelszínen fejti ki. ...

Emésztőrendszeri vérzések, gyomorvérzés, bélvérzés esetén is hatékony, ám ilyenkor tüzet fokozó hatását visszafogva, édesgyökérrel vagy fehérmályvával kompenzálta javallt ... A nyálkahártyákat tisztítja ... Főzetének fogyasztásával csökkenteni  lehet a garat, a tüdő, illetve a gyomor hurutjait, így közvetve a köhögés is csillapítható. ... Védi a májat, kipucolja a máj szöveteiből, csatornáiból az emésztetlen tápanyagokat, zsírokat, miáltal működésének hatékonyságát is javítja. ... Az epét erősíti és fiatalítja, termelését fokozza. ... A vért melegíti, koleszterintartalmát és a vércukorszintet jelentékenyen csökkenti. A vérszegénységet szünteti, mert gerjeszti a vérképzést. Gátolja a vérrögök képzését, túlzásban fokozza a nyálkahártyák vérzését. Erősíti a szívet, csökkenti  terheit, javítja az elnehezül vérkeringést. Nagyobb (teáskanálnyi) adagjának elfogyasztása segíti a menstruációs folyamat megindulását. Gátolja a burjánzó folyamatokat, így az elhízást és a daganatok növekedését, elfajulását. A test finom csatornáit, csakráit, pórusait tisztítja, így szabadabbá teszi a prána áramlását. ..." (Dr. Kmeth Sándor: Herbárium)

Mitől alakult ki Édesanyádnál a veseelégtelenség? Bármi is légyen a válasz, érdemes lenne felkeresni szakembert a problémával, ilyen esetekben "egy kis kurkuma" nem hozhat nagy javulást - sajnálom, hogy ezt kell írnom. Ha gondoljátok keressétek meg kolléganőmet (lakatbobe kukac antalvali pont com), aki segít, hogy merre induljatok el.

Anyukádnak jobbulást kívánok!

Niki

Értékelés: Nincs

Rossz veseérték

Kedves Niki!

Köszönöm a választ. Persze, már elindultunk a megfelelő irányba (kardiológus, nephrologus ), sajnos az életkora is (82 éves) és a meszes erek, ezáltal magas vérnyomás okozza valószínűleg ezt a rossz veseértéket. Erre keresek neki valamilyen étrendkiegészítőt, hátha segít a gyógyszerek mellett, de köszönöm a javaslatot, megfogom keresni a kolléganődet :).

Üdv.: Zsuzsa

Értékelés: Nincs

csípőizületi gyulladás

Kedves Vali!

 

Szeretném a segítséged kérni, mert a 3 éves kisfiamnak 3,5 hete csípőizületi gyuladása van. Olvastam, hogy a kurkuma az izületekre is jó hatással van. Az orvosak állandóan fájdalomcsillapítót írnak fel, (cataflán, nurofen), de én úgy veszem észre, hogy nem használt. Voltunk vérvételen, torok- és orrváladéktenyésztésen, minden negatív volt,így azt állapították meg, hogy vírus okozza. Az ultrahang 2-2,5 mm folyadékot mutat a csípőben. Már homeopátiás készítményeket is próbáltam egy egész tégellyel beszedett, de csak minimális a javulás. 

Megpóbálhatom a kurkumát, ha igen milyet és milyen mennyiségben?

Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Ízületi gyulladás gyermeknél

Nagyon jól tetted, hogy először orvoshoz fordultál, csak azt nem értem, hogy a tünet elnyomásán kívül megoldást miért nem kínálnak??...

Amit tehetsz:

- belsőleg: Zyflamend, Turmeric Force, D3 csepp, halolaj, Immun Assist, Coral calcium

- külsőleg: Kempteni olaj, Fájdalomcsillapító tapasz

Gyulladás esetén kerülendő minden állati eredetű élelmiszer és a cukor!!!

Amit előtérbe kell helyezni, az a teljes értékű növényi étrend! Az antioxidánsok is nagyon fontosak, mert gátolják a gyulladásos midiátorok képződését! És igyon a kicsi sok folyadékot, főleg tiszta vizet! Gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó fűszerek, mellyel ízesítheted az ételeket: rozmaring, zeller, gyömbér, oregánó, szezámmag, szegfűszeg, fahéj, majoranna, zsálya, kakukkfű, menta, tárkony.

Jobbulást a kicsinek!!!

Értékelés: Nincs

Kurkuma adagolása

Kedves Katka!

Több helyen is utána olvastam, hogy a kurkuma a parkinson-kórnál és az alcheimer-kórban szenvedő betegeknél javulást okoz, megelőzés képpen is javasolják. Nekem egy nagyon kedves Barátom parkinsonos, ki szeretné próbálni. Nem tudja, hogy milyen adagban szedje (kanál). Nekünk kimondottan a fűszert ajánlották, elkeverve vizben.

Kérlek válaszolj, fontos lenne! Nagyon köszönöm előre is. Marcsi

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)
kovcsine123's picture

Kurkuma a csodaszer

Én már évek óta élek gyógyult rákosként, miután az orvosok hazaküldtek meghalni. A nulláról álltam fel! És ebben az egyik nagy segítőm a kurkuma volt. (én a New Chapterest szedtem, mert az a leghatékonyabb szerintem - sokfélét próbáltam). A kurkuma olyan komplex szer, hogy szerintem minden komolyabb betegség esetén érdemes lenne kipróbálni. Én nagyon ajánlom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Antal Vali's picture

Kurkuma terápiás célra fűszerként

Ha fűszert szeretne használni, akkor mindenképpen bio változatot keressen. Sajnos ez korántsem lesz olyan hatékony, mint a szuperkritikus kivonatok, amelyekből tized annyi is elég. A kurkumát mindenképpen étellel együtt kell bevenni, mert vízben elkeverve nem olyan hatékony. Itt találsz egészséges kurkumás recepteket. A legjobb az lenne, ha ismerősöd nyersen rágcsálná a kurkuma gyökeret. Szerintem nagyon finom. Én itthon cserépben termesztem.

Az adagolást azért nehéz belőni, mert ahány termőterület, annyi féle hatóerő. A terapeuták pont ezért alkalmazzák a szuprkritikus kurkumát, mert azt biztonságosan lehet dozírozni. A Turmeric Force-ból neki pl. 2x2 lenne a napi adag.

Alzheimereseknél egyébként nagyon szép eredményt hozott a mangosztán gyümölcs vagy a mangosztán lé rendszeres fogyasztása, valamint egy szakember által jól összerakott méregtelenítés.

Értékelés: Nincs
Nellicica's picture

Kurkumarizóma ültetéshez

Szia Vali! Gyulladásgyógyító szerekről olvasgatok, így találtam ide, és látom, Neked van kurkuma növényed. Szeretnék kérni Tőled egy kis darab életképes rizómát, ha van. Ennél tisztább helyről úgysem tudnám beszerezni   Biztos van valami, amit cserébe fel tudok ajánlani. (Péntekenként szoktam menni Niki Civirsh órájára.) Válaszodat előre is köszönöm! Nelli

Értékelés: Nincs

Kurkuma használata...

Köszönöm a segítséget és a választ!

Viszont volna még egy kérdésem! Olvastam, több híres ember szed valami indiai fűszert.... ami fiatalít, egészségesen hat.... Jó volna tudni melyik az! Ha Ön Katka tudja, megsúghatná.... megköszönném. Én ugyan 55 éves vagyok, biztos nem fiatalodok 20 évesre vissza, de szeretnék jobban kinézni, ha lehet.    Köszönöm válaszát.....Marcsi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Sok ilyen fűszer van, de

szerintem Te a Gotu Kolára gondolsz... Az ayurvéda egyik legősibb fiatalító és egészségmegőrző gyógynövénye.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kurkuma tartalmú készítmény

Szia Marcsi, sajnos nem tudom, hogy milyen adagban ajánlott a szedése a kurkumának ilyen esetben, ez állapot és személy függő szerintem...

Ha biztosra akartok menni, akkor érdemes a barátodnak ezt a készítményt kipróbálni!

Értékelés: Nincs

kurkuma

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy kurkuma fűszerből mennyit és meddig érdemes szedni a vérkeringés javítására ? Köszönöm üdv.:Évy

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)
Pribus Tünde's picture

Vérkeringés javítása

Kedves Évy! A vérkeringés javításán mit értesz? Van valami érrendszeri problémád?

Ha kurkumában gondolkodsz, akkor ennek szuperkritikus kivonatát javasoljuk, hasznosulása ennek a legjobb.

Értékelés: Nincs

Vérkeringés javítása

Kedves Tünde!

Köszönöm a gyors válaszod! :-)

Nem, nem tudok róla legalább is hivatalos dg.(nem voltam orvosnál) nincs! Még így nyáron is előfordul, hogy mind két lábamat /lábfejemet, talpak belül hidegnek érzem! Kívül nem hideg tapintásra csak bent érzem, h hideg néha fázik, fagyos!  Ez valami keringési prob. lehet szerintem....

Köszönöm! Üdv.Évy

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Keringés javítása

Neked is ezeket a tanácsokat javasolom a keringés javítására. Kérdés, hogy a hormonrendszered milyen állapotban van, mert ha pl. szedsz vagy szedtél fogamzásgátlót, akkor a teljes méregtelenítés is sokat lendíthet a megoldás felé!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vérkeringés javítása

Kedves Tünde!

Igen sajnos elég sokáig szedtem fogamzásgátlót (18 évig) de akkoriban még 20 éves koromban ezt írt fel az orvos erős menstruációs görcsökre, én meg happy voltam, hogy megszabadultam a görcsöktől.Most már nem szedem 7 hónapja. Nem is görcsölök annyira, nagyon is kibírható, boldog vagyok! :-) Szedek előtte pár nappal magnéziumot és vasat, teázok cickafark, libapimpó... Minden nap próbálok inni rooibos teát valamint sokat tornázok, gyalogolok gépen.... Tehát összességében véve jól vagyok, rendszeres a mensim semmi gondom nincs úgy érzem. Eléggé benne vagyok az időben szeretnék teherbe esni úgy hogy most azt is figyelem!:-)
Szedek Schüssler sót 10,12 -est! Gondoltam méregteleníteni jó lesz!?
Ezt a láb "fázást" pár éve vettem észre! Hol elő jön hol nem de jen van. Nem tudom,hogy minek a számlájára írjam. Tulajdon képen a vérnyomásom alacsony néha úgy érzem ennyi..., nem vagyok beteges hál Istennek. Ja! És vérvételem volt mikor a gyógyszert írattam, ott rendben volt minden csak a thrombocyta szám volt alacsony 129 G/L. Lehet ,hogy ez okozza a gubancot!?
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a tanácsaid megfogadom, és várom a válaszod!!! :-)   Szeretettel: Évy
Értékelés: Nincs

kismamáknak?

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy nem megfelelő májfunkciót állapítottak meg nálam a múlt heti vérvétel után és a természetgyógyász azt javasolta, hogy egy enyhe májtakarítás jót tenne! Lehet a kurkumát várandósan(25. hét) is szedni? Ha igen, milyen mennyiségben (láttam itt frisset is), mivel keverve és milyen hosszan szedhetem? Turmixoljam össze mondjuk egy kis olíva olajjal meg vízzel? Aki tud okosságot erre, előre is köszi a választ!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Várjunk csak egy kicsit!!!

Kedves Vio! álljunk meg egy picit! Milyen értékek lettek eltérőek és milyen mértékben? Mert csak együttes vizsgálatuk ad hiteles információt. Egy-egy érték külön való eltérése sok esetben semmi különöset nem jelent!

A májra ható méregtelenítés várandósság alatt nem javasolt, hisz minden kiválasztott anyag átáramolhat a baba szervezetébe, ami most egyáltalán nem kívánatos...

Ha komoly az eltérés, akkor mindenképpen szakember segítsége kell, nem érdemes és nem felelősségteljes "csak úgy" magánakciókba kezdeni!

Várom válaszod!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

lelet

A laboron a GOT volt max 35 helyett 54, meg a virológiai leleten hoztak ki vmi magasabb értéket, amire azt mondta egy ismerős dokinéni, hogy egy korábbi mononukleózis szólhatott bele az én megszokott, nyugodt életembe.

De ettől függetlenül szuper kiegészítő lenne a kurkuma mostanság, mert többször is voltam beteg az elmúlt időszakban. Szóval mint értékes növény, szedhető-e a kurkuma?

Köszönöm válaszod!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Immunerősítés várandósan

Kedves Vio! Nyugodj meg, ezek az értékek semmi komoly bajt nem jelentenek!!!

Immunerősítés témában kérlek olvasd ezt az írást, a végén konkrét javaslatokat is találsz, melyeket kismamák is alkalmazhatnak!

A leghatékonyabb kurkuma kivonatot itt találod!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

kurkuma

Én eddig meg voltam róla győződve, hogy mindig a frissen elfogyasztott növény a leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb. Tehát azt mondod, a kurkumát lehet szedni? Mennyi ideig? Kúraszerűen, vagy sokáig is?

Köszi a megnyugtatást!

Vio

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

kurkuma és terhesség

Nem! Terhesség alatt nem érdemes a kurkumával kísérletezni, mert méh "izgató" hatású. Fűszerként, az ételbe szórva, kis mennyiségben semmi bajod nem lesz tőle.

Majd később, ha úgy érzed erre a gyógynövényre van szükséged, akkor alkalmazd terápiás mennyiségben. Erre írtam egy kiváló forrást.

Most az immunrendszered erősítése (ajánlott cikk) és a megfelelő tápanyag bevitele a fontos! Igen, a friss táplálék (főleg ha bio, vegyszermentes) elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, visszaállításához, ezt nagyon jól látod! 

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors választ!

Köszönöm a gyors választ!

Vio

Értékelés: Nincs

Bél Gyulladás!

Bél gyulladással kínlódok már egy ideje, olvastam a kurkuma gyulladás csökkentő hatásáról, de nem vagyok biztos benne ha a fekete borssal vennémbe nem fájna-e mégjobban? Vagy elég ha magában szedném a kurkumát? Tünde

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

bélgyulladás

A bélgyulladás az egészségtelen életmód- és táplálkozás, stressz, elsavasodás, bélflóra hiányos állapota miatt következik be. Tehát a gyulladáscsökkentő növényeken kívül a teljes emésztőrendszer rehabilitációjára lenne szükség! Itt olvashatsz részletesen a problémádról és megoldási lehetőségekről!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

pikkelysömör

Sziasztok

 

Valaki próbálta már a kurkumát hajas fejbőrön? Hogy lehetne alkalmazni külsőleg?

Köszönöm szépen.

Értékelés: Nincs

Hasnyálmirigyrák

Kedves Vali!

A kurkumáról kerestem cikkeket, illetve az ára érdekelt így jutottam el ide hozzád. A férjemet két éve operálták, tavaly találtak áttéteket. Folyamatos kemoterápiára jár, amit egyre rosszabbul tűr. Többek között a kurkumát szeretnénk kipróbálni, legalább is erre gondoltunk, mint alternatív módot. Végigolvatam a cikket, és jó néhány hozzászólást, ezért szeretnék most tanácsot kérni Tőled, mert kicsit elbizonytalanodtam. Az Ő esetében ajánlott-e szedni a kurkuma kivonatot? Már több csodának kikiáltott szert megvettünk, kipróbáltunk, anyagi forrásunk véges, és azért ez sem túl olcsó. Ha igen, mennyi lenne a szükséges napi mennyiség? Esetleg a szőlőmag kivonat az még amire gondoltunk. A kettő együtt szedhető? Ajánlanál esetleg terméket ami jó?

Válaszod előre is köszönöm!

Csilla

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

rákos beteg

Kedves Csilla! Nagyon sajnálom, hogy férjed rossz állapotban van és beteg. Viszont sarlatánság lenne így hozzászólásban bármilyen tanácsot adni, hiszen a daganatos betegségek alternatív gyógymódjai mindig az aktuális orvosi kezelés kiegészítője, így ezzel foglalkozó szakembert kíván! Kérlek vedd fel a kapcsolatot Wolfgang Köbellel (rendeles.wkkukacgmail.com) vagy koordinátor kolléganőmmel, aki a megfelelő helyre fog irányítani Benneteket: lakatbobekukacantalvali.hu

Minden jót kívánok!!!

Értékelés: Nincs

Tündének

Kedves Tünde!

Én régóta érdeklődéssel olvasom az AntalVali blogot.Magam is a természetes gyógymódok híve vagyok, igyekszem naturális anyagokat beszerezni, készíteni a tisztálkodáshoz, tisztításhoz, a kencékhez.

Az ok amiért most itt írok az, hogy nagyon tetszett a válaszában, hogy kerüli a sarlatánságot, és orvoshoz irányítja a beteget, csak ki kiegészítő kezelést javasol.

Én pár hete kértem tanácsot a fekete maggal kapcsolatosan a tünetmentes E.Choli fertőzésemmel kapcsolatosan. Olyan választ kaptam a Nikitől, hogy csak hüledeztem.

Ma pedig a facebookon olvastam ebben a témában, hogy elsősorban higiéniai okai vannak. Itt jelezném, hogy a lakásban minden W.C-ben bidé működik, amit használunk is!Tehát kilőve ez a feltételezett ok.Magam készítem a tusfürdőmet, amibe teafa olajat is keverek.

A férjem teljesen egészséges, , a hüvely Ph-t is ellenőrzöm 4,5-5 között van.

Hála Istennek neken a problémám teljesen rendeződött, mert egy nagyon jó urológushoz mentem. Ő gyógyított meg. Egészen banális oka volt a bajomnak. Nem lelki, mint ahogy a Niki írta. Most pedig valóban természetes anyagok segítségét hívtam segítségül a gyógyult állapot megtartásához!

Nem értem, hogy lehet orvosi diploma nélkül, szinte polihisztorként tanácsokat osztogatni valamilyen betegséggel küszködő embernek, embereknek? Prevenciós célzattal biztosan tanácsos és hasznos, de a beteg embereket bizony orvoshoz kell  küldeni és csak kiegészítő kezeléseket javasolni.

És Ön ezt tette, ami nagyon szimpatikussá tette a számomra!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)
Pribus Tünde's picture

Nem sarlatánság!

Kedves Gabócza! Nem szeretném Nikit megvédeni, mert semmi szüksége rá. 7 éve ismerem és még soha nem fordult elő, hogy komoly esetekben ne az orvosi kivizsgálás lett volna az első, amit ajánlott volna!

Példák:

http://antalvali.com/hirek/arulkodo-vecekagylo-mire-figyelmeztet-szekleted.html#comment-98406

http://antalvali.com/koromdiagnosztika-a-kormok-szinenek-vizsgalata.html#comment-81738

http://antalvali.com/hirek/arulkodo-vecekagylo-mire-figyelmeztet-szekleted.html#comment-97067

A Te esetedben az alaposság szem előtt tartása miatt írta le Niki a lehetséges megoldási javaslatokat. Ha úgy érzed, hogy lelkileg semmi OKa nincs a tünetednek, akkor nem szabad így magadra venned! Ez nem sarlatánság részéről/részünkről, mert bizony én is meg vagyok győződve róla, hogy ha valami állandóan kiújul, akkor keresni kell a mögöttes lelki okokat is!

Őszintén örülünk, hogy megírtad gyógyulásod hírét! Ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy mindenki önmaga legjobb orvosa. Te a saját utadon találtad meg a megoldást, ha urológus segítségével, az is tökéletes!

Minden jót Neked!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Örülök,

hogy meggyógyultál Kedves Gabócza!

További jó egészséget kívánok,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

izületi gyulladás, csontkopás

Kedves Vali!

Nagymamám 86 éve és csipőproblémája van (izületi gyulladás, csontkopás) nehezen ül és csak bottal tud menni, de akkor is fájdalmai vannak.  Már műtétet nem akar, mi sem erőltetjük. Olvastam a hozzászólásokat a kurkumával kapcsolatban, hogy hatásos lehet izületi problémákra. Igazából nagymamám látott a Tv ben egy kurkumagyógyszer reklámot, gondoltam utánajárok. Nem szeretem a gyógyszereket, mamának sem szeretnék ilyet venni, akkor mégis hogyan tudnám kurkumával kezelni az izületi gyulladását. Olvastam, hogy van bio kurkuma por esetleg ennek a rendszeres fogyasztásával? Segítséget kérnék, hogyan állíthatnék össze neki egy ilyen "házi" kurkumás "kezelést". Jelenleg minden nap diólevél teát iszik egy pohárral.

 

Köszönettel

Kriszti 

 

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Ízületi gyulladás

Kedves Kriszti! Kérlek picit tekerj lejjebb, Niki a napokban adott tanácsot pont erre a problémára! ha kurkuma kivonatban gondolkodsz, akkor mindenképpen a New Chapter teljes spekrumú kurkumát ajánlom!

Értékelés: Nincs

Izületi gyulladás

Kedves Vali!

3 éve van izületi gyulladásom, a karomban, a térdem be van dagadva és a forgóim fájnak. 2 és fél éve szedek szteroid gyógyszert. Nagyon szeretném elhagyni, de ha nem szedem már egy hónap múlva már menni is alig tudok. Hallottam a kurkumáról és szeretném kirpóbálni, mit javasolsz?

Köszönettel Zsuzda

Értékelés: Nincs

Steriodot elhagyni

Szia Vzsuzska! Én 4 év folyamatos steroid (Medrol) szedést, most hagytam abba. Iszinyú nehéz volt letenni és bár számítottam rá, hogy nem lesz könnyű, sajnos sokkal durvábbak voltak az elvonási tünetek, mint előre gondoltam. Több mint fél év alatt sikerült teljesen elhagyni úgy, hogy helyette Zyflamendet szedek (ami ahogy Vali is írta a legerősebb növényi gyulladásgátó és kurkuma tartalmú) + MaxImmunt /Immun assistot. Egyáltalán nem vagyok rosszabbul (izületi fájdalmakra vonatkozóan), mint amikor a szeroidot szedtem, sőt!! Sokkal-sokkal jobban és így bebizonyosodott, hogy a steroid csak ELNYOMTA a tüneteket (vagy még azt sem). Úgyhogy én vagyok a péda, hogy el lehet hagyni bár nagyon nehéz, de megéri!!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed van, nyugodtam írj privit! Kitartás!!!

Értékelés: Nincs

Szia Shea! Köszönöm a

Szia Shea! Köszönöm a véleményedet. Én is medrolt szedek, de újból megpróbálom abba hagyni és az általatok ajánlott Zyflamendet szedni. Annyit segíts kérlek, hogy hol lehet beszerezni.

Köszönöm előre is

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

ízületi gyulladás

Kedves Zsuzda!

A kurkuma fekete bors együttes alkalmazásával hozzátehet ahhoz, hogy jobban legyél. DE!

Ez önmagában nem lesz elég!!!

Az ízületi problémák a máj túlterheltségére is mutathatnak (pl. Édesapámnak súlyos ízületi problémái voltak, alig tudott a mosdóba kimenni. Daganatos betegsége miatt szigorú diétán és méregtelenítő kúrán volt szinte teljesen elmúltak ízületi problémái), így ajánlatos lenne egy általános átfogó méregtelenítés. Ha nem megoldható, akkor a három "fehér méreg" teljes elhagyását javaslom - cukor, állati tej, fehér és finomított lisztek! és a húsmentes étkezés - vagy legalább a húsfogyasztás 12% alá csökkentése, és az a kevés hús is csak hal (főleg halkocsonya) legyen. Házi kocsonya és csontleves (minőségi, nem ipari állattartásból származó húsból) engedélyezett. Sok tiszta víz fogyasztása!

A gyulladás megszüntetésére a Zyflamend-et ajánljuk, amely COX2 enzim blokkolásával ható növényi gyulladásgátló szer, de mellé még érdemes beszerezni az alábbiakat, hiszen bármilyen fájdalomról is légyen szó, hátterében mindig súlyos oxigénhiány áll.

Külsőleg kiváló a Stadelmann-féle Kempteni csontolaj.

Jobbulást,

Niki

Értékelés: Nincs

Nagyon fontos adalék a kurkuma gyógyhatásához!

Kedves Mindnyájan!

A kurkuma valóban csodálatos szer, azonban Dr. David Servan Schreiber: Anticancer: A New Way of Life (magyarul is megjelent, de nem tudom, milyen címen, elnézést) könyvében felhívja a figyelmet, hogy a kurkumával kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy jótékony rákellenes és gyulladáscsökkentő hatását csakis FEKETEBORS egyidejű adásával fejti ki! Idézek a könyvből:

"Fontos megjegyezni: ahhoz, hogy a szervezet be tudja építeni a kurkumát, azt fekete borssal kell keverni (nem akármilyen borssal). Az a legideálisabb, ha ezen kívül olajban is oldjuk (oliva, repce vagy lenmagolaj a legmegfelelőbb). (...) Felhasználási javaslat: keverjünk össze negyed teáskanál kurkumaport egy fél evőkanál oliva olajjal és egy bőséges csipet fekete borssal. Ezt a keveréket adhatjuk zöldségekhez, levesekhez és salátaöntetekhez. Egy pár csepp agavénektár elveszi a keserű ízt."

Elnézés a döcögős fordításért. A könyv amúgy zseniális, ahogy a szerző is az volt. Érdemes utánanézni a neten!

Nekem az utóbbi időben fogászati problémáim voltak-vannak, gyökérkezelés után fellépő gyulladás formájában. Napi 3x vettem be a fent leírt keveréket és segített: megúsztam az antibiotikumot, szépen megnyugodott a fogam. Én csak beveszem úgy magában, és gyorsan iszom rá vizet. :-)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A feketeborsról tudni illik,

hogy minden (gyógy)készítménynek felerősíti hatását, akár jótékony a szervezetre nézve, akár nem...

Niki

Értékelés: Nincs

Feketebors és kurkuma

Szia, Nikoletta!

Ezt jó tudni, viszont Dr. Servan-Schreiber leírta (csak lusta voltam idézni... ), hogy a kutatás valahogy úgy indult, hogy Indiában sokkal kevesebb a rákos megbetegedés, mint lennie kéne az iszonyatos mértékű környezetszennyezés miatt. Elkezdték vizsgálni az táplálkozást, ami - és ezt tapasztalatból tudom, nyolc éve rendszeresen járok oda - Indiában a 21. században rettenetesen egészségtelen! Minden úszik az olajban, főleg rossz minőségű olajban vagy ghíben, elképesztő mennyiségű cukrot és fehérlisztet fogyasztanak, a zöldségeket pépessé főzik, hogy lehetőleg egyetlen vitaminmolekula se meneküljön meg egészben. És mégis... a rák kevesebb. A fűszereket kezdték vizsgálni, és nyomra leltek. Valahogy eljutottak a kurkumáig, hurrá, hurrá, mindenki örült. Elkezdték adni a kurkumát laboratóriumi daganatos patkányoknak (na igen, állatkísérletek, khm....), és várták a zseniális áttörést....ami elmaradt. A patkányok döglöttek továbbra is. Már-már lelankadtak a kutatók, amikor rájöttek, hogy igen ám, de a jó öreg indiai curry porban és egyéb "maszalákban" nem csak kurkuma van keserű magában, hanem egy csomó más fűszer is! Próbálkoztak, és a fekete bors lett a befutó. Patkánykák gyógyultak, kutatók örültek. Kb. így emlékszem a történetre, és bocs, ha tévesen írtam le valamit.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Egy tőről fakadnak ismereteink

a több ezer éves mongol-tibeti gyógyászati könyvekben is említést tettek a fűszerekről és jótékony hatásaikról - gyógykészítményeik, többek között, fűszerkeverékekből áll :)

Értékelés: Nincs

Nem kell elmenni Mongóliáig és Tibetig...

de még Indiáig se, hogy az általad leírt bölcsességre rábukkanjunk. Európa fűszernövényei egyben gyógynövények is, szinte kivétel nélkül (visszafelé már nem mindig igaz...) Bazsalikom, kakukkfű, tárkony, szurokfű, citromfű, menta, majoránna stb. mindnek van gyógyhatása is! :-) 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

bizony

Értékelés: Nincs

Kurkuma hatása a gyomorsavra

Sziasztok! :)
Sok a gyomorsavam, de az orvos által fölírt gyomorsavlekötőket nem bírom szedni a mellékhatások miatt.  Ezért végy nélkül kapható gyógyszerekkel próbálkoztam, ám azok sem segítettek rajtam. 
A kérdésem a következő lenne: a kurkuma rendelkezik olyan gyógyító hatással, hogy ezeket helyettesíteni tudja? Vagy esetleg más 'csodaszert' ismertek-e? Mivel olvastam, hogy aspirin protekt(amit mindennap fogyasztok) szedése mellet, a kurkuma nem ajánlott.  Ez valóban így van? Vagy a kettő felcserélhető?
Nagyon szépen köszönöm a választ előre is! Üdvözlettel: Katalin 

Értékelés: Nincs

Aspirin protect és gyomorsav

Kedves katalin60, ezt még elolvasni is fájt!

Pár éve volt egy gerincműtétem, és ezügyben rengeteg NSAI típusú gyógyszert, vagyis nem szteroid fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentőt (az Aspirin is ilyen) szedtem. A gyomrom teljesen megborult, olyan gyomorsav túltermelésem lett reflux-szal díszítve, hogy a nyelőcsövem rendszeresen felmaródott és begyulladt. Orvosom írt fel rá mindenféle "csodát", savlekötőt, protonpumpa-gátlót, kiskutyafülét, de egyre rosszabb lett. Végül indiai homeopata orvosom javított meg, három hónapos kúrával, azóta semmi bajom, VISZONT: az Aspirin és a gyomorsav túltengés arra érzékeny egyéneknél kéz a kézben járkál. Olyannyira, hogy évekkel a fent leírt eset után egyszer bevettem egyetlen tabletta Aspirint (ráadásul vízben oldódót), és egy napig a halálomon voltam, úgy mart a sav! Nem akarok okoskodni, de lehet, hogy az Aspirin a ludas a gyomrod savasságában? Üdv: Ditta

Értékelés: Nincs

Aspirin és gyomorsav

Kedves Ditta!

Én hormonkezelésen estem át, amihez Aspirin Protectet kellett szednem. Egy ideje nem szedem, de azóta én is olyan gyomorégéssel és fájdalommal szenvedek, amivel azelőtt sosem. Nincsenek plusz kilóim, nem stresszelek, és úgy gondolom, hogy a táplálkozásomban sincs túl sok zsír, alkoholt is szinte szökőévente iszok, na jó, kávét igen, de azt is napi 1-et. Bár volt még egy gyógyszer, ami gyanúsnak tűnt akkor, hogy talán attól (Prednisolon), de most, hogy az Aspirint mondod...

Ki ez az indiai terapeuta?

Egyébként szerintetek van rá lehetőség, hogy hormonokat kitakarítsam a szervezetemből?

Üdv:M.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Műhormonok kitakarítása

Kedves M.! :) A hormonrendszert veszélyes megborítani... Mire kaptad a kezelést?

Ha szeretnéd a szervezetedet támogatni, akkor tavasszal érdemes lenne a teljes méregtelenítő kúrát végigcsinálni!

Addig is próbálkozhatsz a hormonrendszer harmonizálásával!

Értékelés: Nincs

Műhormon

Kedves Tünde!

Lombik, és jön a második felvonás...

Addig és utána is szeretnék kitakarítani, ami természetesen gondoltam, hogy nem lesz könnyű. De talán a ti segítségetekkel menni fog. :)

Szerinted van rá mód, hogy a szervezetemben okozott "kárt" kijavítsam majd?

M.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Lombik

Szia Kedves! Nem akarok vájkálni, de mégis érdekelne (hogy más is tanulhasson), mi a szervi bajotok, amiért nem lehet természetes úton gyermeketek?

Nincsenek végzetes hibák, amíg élünk mindig tehetünk magunkért!

A második lombik előtt is kapsz most hormonos beavatkozást, vagy az előzőt elégnek ítélték? Friss vagy fagyasztott spermiumokat használnak ezúttal?

 

Értékelés: Nincs

Lombik folyt.

A férjem veseműködésével van probléma. Sokáig mentünk utána, mire végre kimondták, hogy fejlődése közben (lehethogy magzati korában) történt probléma. Az egyik kevésbé működik mint a másik, ami kihat a spermaszámra. Így hát kénytelen voltam belevágni a lombikba, ha tőle akarok gyereket.

Elsőre 19 (nem elírás) petesejtet szívtak le, amiből 2 volt csak életképes. Ezek beültetésre is kerültek, de sajnos nem akartak nálam maradni. ;( Szóval ismét hormonkúra és miegymás, de valószínűleg január végén kezdünk bele.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Január végéig még van idő

Rendben, értem, köszönöm, hogy leírtad!

Még addig 2 hónap van hátra. Két dolgot szeretnék javasolni:

- Wolfgang Köbel: rendeles.wk kukac gmail.com

- Új Medicina szerinti elemzése a problémátoknak, hidd el, ezt az oldalt is érdemes megvizsgálni!

Sok sikert, boldogságot kívánok Nektek!!! És főképpen Egészséget!

Értékelés: Nincs

Új medicina

Köbel? Mit írjak erre az e-mail címre?

Az új medicinát megnézem, de nem tudom mire gondoltál ezzel kapcsolatban...

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Mire gondolhatod Tündi?

Kedves Koprim!

Tünde véleményem szerint arra igyekezett utalni, hogy érdemes lenne felkeresni Wolfgang Köbel természetgyógyász-hormonterapeutát és segítségét kérni. A fent megadott címen tudtok időpontot kérni Hozzá.

Az Új Medicina tanulmányozása során megtalálhatjátok az OKot, hogy mitől állhat fent férjednél veseműködési zavar és hogyan segíthettek a problémán.

Kívánom a legjobbakat,

Niki

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gyomorsavra is életmódváltás!

Kedves Katalin!

Táplálkozásodról, életmódodról nem írtál, így nehéz segíteni. Viszont a tapasztalat mondatja velem, hogy a nem megfelelő táplálkozás okozza a legnagyobb problémákat gyomorsavproblémák esetén is.

Olvastad már a "Gyomorégés, savtúltengés, reflux" című bejegyzést? Mindenképpen jó szívvel ajánlom figyelmedbe és az alatta található hozzászólásokat is.

Ha további kérdésed merülnek fel Benned, akkor kérlek, tedd fel bátran!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kutyának is adható a kurkumapor?

Sziasztok!

Gyönyörű, imádott belga juhász kutyánk valamire allergiás. Sokféle szerrel-,a gyógyszertől  a bio dolgokig-próbálkoztunk már, kevés eredménnyel. Csak szárnyasmentes tápot kap. Csúnya  pigmenthiányos, sebes az orra, a szeme, van hogy a körömágya, és a heréi is. Vajon a kutyák szervezete hogy viszonyul a kurkumához? Vagy ha nem eheti akkor van-e valakinek más tanácsa? Picassonak hívják, és 9 éves. Köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Picasso kutyusnak karácsonyi ajándék

- és gazdijának - lehetne az egyik ünnepi csomag egy Emóció és kimondottan kutyusoknak összerakott táplálék-kiegészítő. Az allergia megjelenése hasonló okok miatt jelentkezik, mint az embereknél. Az immunrendszerét, a bélflóráját lenne érdemes megtámogatni.

Ha szeretnél többet tudni az effektív mikroorganizmusokról, akkor érdemes ITT böngészgetni.

Jobbulást a kutyusnak,

Niki

Értékelés: Nincs

Marfarin?

Szisztok !

Szeretném kérdezni, hogy Marfarin vérhigító helyett, lehet esetleg Kurkumát szedni? Azt tudom, hogy együtt nem lehet. Esetleg valaki tud ilyenről?

Köszönöm szépen. Üdv.

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

gyógyszer helyett

Szia! Sok mindent tudni kellene Rólad, életmódodról, betegségeidről, hogy pontosan miért kell szedned a vérhigítót, mik az előzmények. Ezt szakemberrel beszéld át, időpontot itt tudsz egyeztetni: lakatbobe@antalvali.hu

Magadtól ne kísérletezz és mi sem tudunk ebben így segíteni!

Értékelés: Nincs

Sziasztok !Szeretném a

Sziasztok !

Szeretném a tapasztalatomat megosztani a kurkuma tablettával kapcsolatosan.

4napja szedem a vima termékét 2 x400 mg-os tablettát.

A tabletta bevétele után 1 óra múlva nagyon melegem lesz, ami 1-2 óra múlva elmúlik. Megmérem a vérnyomásomat az rendben van. 125/70.

Nem olvastam eddig sehol az ilyen tünetről. Nagyon szeretném szedni a fájdalmas izületi problémáimra, remélem nem én leszek a kivétel, aki nem szedheti.

Várom válaszotokat köszönettel: 

Mária

 

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kurkuma tapasztalat

Kedves Mária!

Mi az általad fogyasztott készítmény összetétele? Nem a hatóanyag tartalmára vagyok kíváncsi, azt megtaláltam az interneten.

Bár tény, hogy a kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő, főleg a szuperkritikus teljes spektrumú kurkuma kivonat, de nem szabad elfelejteni, hogy csodaszer nem létezik. Az adott problémát, esetedben a fájdalmas izületi,  nem egy dolog váltotta ki, így kevésbé elvárható, hogy egy monokészítmény ripsz-ropsz megoldja a bajt - bár tisztában vagyok nem utaltál a gyors hatásra...

Hol érzed testedben a meleget? Kellemesen hat rád, vagy inkább kellemetlen érzés? A keleti gyógyászatban a kurkumát melegítő gyógynövényként, fűszerként ismerik, stimulálja az emésztést (növeli az emésztő tüzet, a hőt) és a májat felélénkíti, munkáját serkenti. A mongol-tibeti orvosok nem egyértelműen ajánlanak bizonyos szereket hasonló tünettel rendelkező embernek, míg az egyiknek kiváló egészséget hoz, a másik rosszabbul lehet tőle.

Mivel a méreganyagok számmottevő része képes lerakódni az izületekben, ez okozhat sok esetben fájdalmat vagy gyulladást. Az ízületi problémák a máj túlterheltségére is mutathatnak így ajánlatos lenne egy általános átfogó méregtelenítés és mellé olyan olyan kiegészítőket szedni, amelyek támogatják a méregtelenítést, és az izületek regenerálódását - a teljesség igénye nélkül:

 • Huminiqum
 • Emóció
 • korál-kálcium
 • zöldkagyló kivonat
 • fájdalmas gyulladás esetén pedig elengedhetetlen egy Zyflamend-kúra, amely COX2 enzim blokkolásával ható növényi gyulladásgátló szer

 Kötelező a sok tiszta víz fogyasztása! Ha nem megoldható, akkor a három "fehér méreg" teljes elhagyását javaslom - cukor, állati tej, fehér és finomított lisztek! és a húsmentes étkezés - vagy legalább a húsfogyasztás 12% alá csökkentése, és az a kevés hús is csak hal (főleg halkocsonya) legyen. Házi kocsonya és csontleves (minőségi, nem ipari állattartásból származó húsból) engedélyezett egyedül, a legalább 4-5 órán át lassú tűzön főzött, jó sok zöldséggel készült hús nélküli csontleves (marhalábszárból, pontosabban "Mari térdkalácsa"-ból).

Nem tudom, hogy hány éves vagy, mióta áll fenn nálad a probléma, és pontosan mely területet érint, de bízom benne, hogy mihamarabb javulás áll be. Az esetek nagy többségében a táplálkozás átállítása meghozza a siker előszelét, amelyet az egyéb készítményekkel lehet fokozni.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kérdés

Szia!

A segitségedet szeretném kérni, a férjemnek hasnyálmirigy rákja van nagyfokú gyulladással. Mennyi g-ram kurkumát javasolsz naponta és mibe oldjam fel. Válaszod elöre is köszönöm

Értékelés: Nincs
Pribus Tünde's picture

Hasnyálmirigy rák

Szia! Semmiképpen ne kísérletezz magad, hanem keress fel szakembert, hisz a kurkuma nem fogja ezt a súlyos betegséget önmagában megoldani. És itt nem a fűszerként használt kurkumáról van szó, hanem a kurkuma szuperkritikus extrakcióval kivont és kettősen fermentált változatáról!

Egy kis bíztatás: egyik kedves ismerősöm anyósát két évvel ezelőtt műtötték ugyanezzel a betegséggel. Felkereste dr. Ládi Szabolcsot és most úgy áll a helyzet, hogy nagyon jól van, szigorúan betartotta a kezeléseket, terápiákat. Wolfgang Köbel ugyanilyen szakértelemmel végzi a tevékenységét, kívánom, hogy Nektek is sikerüljön a gyógyulás. Keressétek fel őt: rendeles.wk@gmail.com, 06 20/5697574

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel